تولید مربای رژیمی آلبالو با استفاده از شیره ی خرما و ارزیابی خواص فیزیکوشیمیایی و حسی آن عزیز همایونی راد1، مسعود بذرافشان2، وحید فرزانه3، صادق خوشگذران آبرس4

چکیده
چکیده
خرما میوه ای غنی از کربوهیدرات، فیبر رژیمی، ویتامین ها و مواد معدنی ضروری می باشد. در این مطالعه با استناد به خواص مفید ثابت شده ی خرما، از شیره ی این میوه به عنوان جایگزین شکر در تولید مربای آلبالو استفاده شد و در نهایت ارزیابی خواص فیزیکوشیمیایی و حسی این محصول نسبت به مربای شاهد (بدون شیره خرما) به عمل آمده است. ابتدا هر دو نوع مربای رژیمی و مربای شاهد در ظروف تفلون و تحت فشار اتمسفر تولید شدند. بعد از تولید این دو محصول فاکتورهای ویسکوزیته، اسیدیته، pH، بریکس و مواد جامد نامحلول هر دو مربای رژیمی و مربای شاهد در سه تکرار اندازه گیری و نتایج حاصل مورد مقایسه قرار گرفتند. ارزیابی کیفی مرباها با ارائه ی پرسش نامه به افراد و به صورت کنترل شده انجام گرفت. ویسکوزیته و بریکس نهایی مربای شاهد به ترتیب 8733 سانتی پوآز و 70 و برای مربای رژیمی 7233 سانتی پوآز و 53 بود. مقدار اسیدیته، pH و مواد جامد نامحلول در مربای رژیمی با مربای شاهد اختلاف معنی داری نداشت. همچنین نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین امتیازات داده شده به ویژگی های حسی هر یک از دو نوع مربای تولید شده وجود ندارد. این مسئله نشان می دهد که استفاده از شیره­ی خرما به عنوان جایگزینی برای شکر در تولید مربای رژیمی، اثر سوئی بر ویژگی های حسی مربا از جمله ایجاد طعم بد در آن ندارد و می­تواند پذیرش خوبی در میان مصرف کنندگان مربا داشته باشد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Effect of sucrose substitution by date sugar on the physicochemical and sensory properties of sour cherry jam Homayouni-Rad, A. 1, Bazrafshan, M, 2 . Vahid, F. 3, Khoshgozaran Abras, S. 4

چکیده English

Date fruit is rich in carbohydrates, dietary fibers, vitamins and essential minerals. In present study, date sugar was used as an alternative for sucrose in sour cherry jam because of its nutritional properties. The physic-chemical and sensory characteristics of the product was assessed and compared with the control sample. At First, both dietary and the control samples were prepared under atmospheric pressure. The samples were assessed for the physic-chemical parameters including acidity, pH, Brix and insoluble solids content. Sensory evaluation was performed by presenting the questionnaires. The final values of viscosity and Brix values for the control were 8733 centi poase and 70, and for dietary jam were 7233 centi poase and 54, respectively. The pH range for both samples was found between 3-3.8. There were no significant deference between dietary jam and the control samples in view of acidity an insoluble material. Both products showed good acceptability among panelists. The results indicated that there were no significant differences between dietary jam and the control in view of overall acceptability. It could be concluded that the application of date sugar as an alternative for sucrose in manufacturing of dietary jam had no deleterious effect on the sensory characteristics of the product (i.e. taste) and could receive good acceptability among consumers.

کلیدواژه‌ها English

Key words: Date
Jam
Dietetic
Sour cherry