برخی خواص مکانیکی لوبیا چشم بلبلی منصور راسخ 

چکیده
چکیده
در این تحقیق برخی خواص مکانیکی لوبیا چشم بلبلی رقم کامران شامل تغییر شکل در نقطۀ گسیختگی، نیروی لازم برای گسیختگی، انرژی لازم برای گسیختگی و چغرمگی در آزمایش فاکتوریل در طرح پایه کاملا تصادفی با 3 عامل، شامل 4 محتوای رطوبتی (43/7، 9، 5/10 و 12 درصد بر پایه خشک)، 4 سرعت بارگذاری (5، 30، 55 و 80 میلی متر بر دقیقه) و 3 اندازه دانه (کوچک، متوسط و بزرگ) تعیین شد. نتایج نشان داد که رطوبت در سطح احتمال 1 درصد بر کلیه خواص مکانیکی اثر معنی دار دارد. با افزایش رطوبت، انرژی لازم برای گسیختگی، چغرمگی و تغییر شکل در نقطه گسیختگی افزایش یافته در حالیکه نیروی لازم برای گسیختگی کاهش می یابد. با افزایش سرعت بارگذاری تغییر شکل در نقطۀ گسیختگی، انرژی لازم برای گسیختگی، نیروی لازم برای گسیختگی و چغرمگی کاهش می یابد. با افزایش اندازه دانه تغییر شکل در نقطۀ گسیختگی، نیروی لازم برای گسیختگی، انرژی لازم برای گسیختگی و چغرمگی افزایش می یابد. اثر متقابل 3 تایی رطوبت، سرعت بارگذاری و اندازه دانه برای تغییر شکل در نقطۀ گسیختگی در سطح احتمال 1 درصد و برای انرژی لازم برای گسیختگی در سطح احتمال 5 درصد معنی دار شده است ولی برای نیروی لازم برای گسیختگی و چغرمگی معنی دار نشده است.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Some of mechanical properties of black-eyed pea (Vigna sinensis L) Rasekh, M. 

چکیده English

In this research some mechanical properties of black-eye pea (Vigna sinensis L) including deformation at rupture point, required force to rupture, required energy to rupture and toughness were determined in a factorial experiment based on a randomized complete design with three factors including moisture content (7.43, 9, 10.5 and 12 percent in dry basis), loading velocity of 5, 30, 55 and 80 (mm/min) and seed size (small, medium and large). The results showed that grain moisture content had significant effect (p< 1%) on all mechanical properties. With increasing moisture content, required energy for rupturing, toughness and deformation at rupture point increased, while required force for rupturing was decreased. By increasing the loading velocity, the deformation at rupture point, required force to rupture, required energy to rupture and toughness were decreased. By increasing the seed size, the deformation at rupture point, required force to rupture, required energy to rupture and toughness were increased. The triple interaction effect of loading velocity × seed size × moisture content was significant on deformation at rupture point (p< 1%) and required energy to rupture (p< 0.05), but was not significant on the required force to rupture.

کلیدواژه‌ها English

Black-eye pea
Mechanical properties
Toughness
Rupturing