تعیین خواص فیزیکی، مکانیکی و آیرودینامیکی چهار رقم زیتون تولید شده در ایران فاطمه زارع1، غلامحسن نجفی2 ، تیمور توکلی هشجین3 ، علی ماشاء اله کرمانی4

چکیده
چکیده
برای برداشت محصولات کشاورزی بصورت مکانیزه نیاز به اطلاعات کافی از خواص فیزیکی، مکانیکی و آیرودینامیکی آنها می­باشد. در این تحقیق هدف تعیین برخی خواص فیزیکی و مکانیکی و آیرودینامیکی در 4 رقم زیتون رایج در ایران به نام های روغنی، زرد، شنگه و ماری بوده است. خواص فیزیکی اندازه­گیری شده شامل ابعاد، وزن، حجم، قطر میانگین هندسی، قطر میانگین حسابی، ضریب کرویت، تخلخل و مساحت سطح بود. برای تعیین خواص مکانیکی از دستگاه آزمون مواد استفاده شد. آزمایش فشار در سرعت بارگذاری 8 mm/min 8 انجام شد. متغیر­های بدست آمده از این آزمایش نیرو و انرژی شکست، تنش و چغرمگی بودند. میانگین نیروی شکست در 4 رقم زیتون روغنی، زرد، شنگه و ماری به ترتیب 01/108، 53/121، 1/123 و 08/90 نیوتن محاسبه گردید. میانگین انرژی شکست در 4 رقم زیتون روغنی، زرد، شنگه و ماری به ترتیب 246/0، 256/0، 304/0 و 204/0 ژول محاسبه گردید. میانگین تنش و چغرمگی در 4 رقم زیتون روغنی، زرد، شنگه و ماری به ترتیب 151/0، 578/1، 012/1 و 862/0 مگا پاسکال و 81/0، 072/0، 099/0 و 049/0 مگا ژول بر متر مکعب محاسبه گردید. نتایج حاصل از خواص مکانیکی نشان داد که رقم بر شاخص­های نیرو، انرژی شکست و چغرمگی در سطح 1/0 معنی دار بوده است. خواص آیرودینامیکی زیتون با استفاده از تونل باد اندازه­گیری شد، که شامل سرعت حد و ضریب پسا (ضریب دراگ) بود. سرعت حد در 4 رقم زیتون روغنی، زرد، شنگه و ماری به ترتیب 34/22، 07/25، 03/24 و 6/25 متر بر ثانیه بدست آمد. ضریب پسا[1] در 4 رقم زیتون روغنی، زرد، شنگه و ماری به ترتیب 61/0، 84/0، 65/0 و 7/0 محاسبه گردید.



1. Drag Coefficient
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Determination of physical, mechanical and aerodynamic properties of four varieties olive produced in Iran Zare, F. 1, Najafi, G. H. 2 , Tavakoli Hashjin, T. 3, Kermani, A. M.4

چکیده English

For mechanized harvesting of crops, sufficient information from the physical, mechanical and aerodynamic properties is required. The aim of this research study is determine some physical, mechanical and aerodynamic properties of the four varieties of olive in Iran named Oily, Yellow, Shenge and Mary. The measured physical properties including dimensions, weight, volume, mean diameters, sphericity factor, porosity and surface area. To determine the mechanical properties of olives, materials testing machine was utilized. The upload speed at pressure test was 8 mm/min. Failures force and energy variables, stresses and toughness variables were obtained from this test. Average failure force in four varieties of olives (Oily, Yellow, Shengeh and Mary) was calculated, 108.01, 121.53, 123.1 and 90.08 N respectively. Average fracture energy at varieties was calculated 0.246, 0.256, 0.304 and 0.204 J respectively. Average stresses and toughness variables were obtained 0.151, 1.578, 1.012, 0.862 MPa and 0.81, 0.072, 0.099, 0.049 MJ/m3 respectively for Oily, Yellow, Shengeh and Mary varieties. The results of mechanical properties showed that the variety of olive has significant effect (level was 0.1) over fracture energy, force and it has not effect on stress. Olive aerodynamic properties were measured using wind tunnels, including the speed and the drag coefficient. The speed limit in four varieties of olives was 22.34, 25.07, 24.03 and 25.6 m/sec respectively. Drag coefficient in the four varieties were calculated 0.61, 0.84, 0.65 and 0.7 respectively. The information obtained from this study was used to design and fabricate of olive harvesting machine.

کلیدواژه‌ها English

Olive
Physical properties
Mechanical properties and Aerodynamic properties