بررسی ویژگیهای رئولوژیکی شیره انگور

چکیده
چکیده

شیره انگور یکی از محصولات جانبی انگور است که در مناطق تاک خیز ایران به شیوه سنتی تولید می شود. در این پژوهش برخی از خواص فیزیکی و شیمیایی شیره انگور مانند گرانش ویژه،pH ، قندکل، خاکستر و پارامترهای رئولوژیکی شیره انگور با استفاده از یک ویسکومتر چرخان در سه دمای (25، 45و oC65) و سه بریکس 35، 50 و 76 اندازه گیری شد. محاسبات ریاضی یافته ها بر اساس روش میچکا نشان داد که شیره انگور از نوع سیال غیر نیوتنی و غلیظ شونده با برش (دایلاتانت) است. همچنین با استفاده ار معادله آرنیوس تابعیت ضریب پایداری شیره انگور با دما تعیین و انرژی فعال سازی بین 197/15 تا kJ/mol07/34 محاسبه شد. در نهایت با استفاده از رابطه نمایی، ضریب پایداری با بریکس برازش گردید.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Determination of rheological properties of grape molasses

چکیده English

Grape molasses is one of the famous by products of grape that more produced by traditional methods. In this research, some physicochemical properties of grape molasses such as SG, pH, total sugar, ash and rheological properties by using of a single cylinder rotary viscometer at three temperatures (25, 45 and 65oC) and three concentrations of 35, 50 and 76 were measured. Mathematical calculations in basis of Mitchka method shown that it is non-Newtonian and have dilatant behavior. Arrhenius model used for temperature dependence of consistency coefficient and activation energy calculated in range of 15.197 to 34.070 kJ/mol. Finally, by using of exponential relationship concentration dependence of consistency coefficient was evaluated.

کلیدواژه‌ها English

Rheological properties
Grape molasses
Oswald de wale model
Mitchka method
Activation energy