مطالعه اثرات بهداشتی مونولورین در لورک (غذای سنتی حاصل از آب پنیر)

چکیده
چکیده

فرآورده های غذایی جدید مشتق از فرآورده های جانبی محصولات کارخانه های فرآورده های شیر در صنایع غذایی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. در همین راستا لورک یک فرآورده حاصل از آب پنیر است که در برخی مناطق ایران از جمله کردستان و آذربایجان تولید می شود. این فرآورده به دلیل داشتن مقادیر بالایی از ترکیبات مغذی و شرایط تولید، بسیار مستعد آلودگی با میکروارگانیسم های بیماریزا و عامل فساد است. هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات ممانعت کنندگی مونولورین علیه باکتری های پاتوژن غذازاد استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسیتوژنز در لورک بود. در ابتدا لورک از فرآیند حرارتی آب پنیر با7/6-5/6 pH در دمای 95 سانتیگراد تهیه شد، سپس باکتری های پاتوژن (هر کدام به میزان CFU/g106× 5/1) به آن تلقیح و همزمان مونولورین به آن نیز اضافه شد. این فرآورده به مدت سه هفته در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شد. اثرات ضد میکروبی مونولورین علیه باکتری های پاتوژن مذکور در روزهای صفر، 3، 7، 14 و 21 با استفاده از محیط های کشت اختصاصی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی نشان داد که مونولورین مانع از رشد لیستریا مونوستیوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس شده و اثر ممانعت کنندگی آن برروی این دو باکتری در مقایسه با گروه کنترل کاملا معنی دار (05/0> P) می باشد. بر اساس یافته های این مطالعه بیشترین اثر ضد میکروبی مونولورین علیه استاقیلوکوکوس اروئوس بود، به گونه ای که در روزهای 14 و 21 در تیمار های حاوی غلظت های 10000 و 20000 ppm مونولورین باکتری استافیلوکوکوس اورئوسجدا نشد. تاثیر فاکتور زمان نیز بر توان ضد میکروبی مونولورین علیه این دو باکتری پاتوژن نیز کاملا معنی دار بوده است(05/0> P). با توجه به فعالیت ضد میکروبی مناسب مونولورین، می توان از این محافظت کننده همراه با سایر نگهدارنده های طبیعی جهت کاهش خطرات آلودگی، رشد، بیماریزایی و مسمومیت حاصل از باکتری های پاتوژن غذازاد به همراه حذف یا کاهش مضرات نگهدارنده های شیمیایی در محصولات غذایی بهره جست.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Study on the Health Effects of Monolaurin in Lorek (traditional food from whey)

چکیده English

New food products derived from by-products of dairy plants in the food industry is very important, Lorek is a product derived from whey, which in some regions of Iran, including Kurdisan and Azerbaijan provinces is produced. This product due to high amounts of nutritious ingredients and processes generate highly susceptible to contamination with pathogenic microorganisms. The purpose of this study was to evaluate the inhibitory effects monolaurin against pathogenic bacteria Staphylococcus aurous and Listeria monocytogenes in lorek. lorek produced from whey by heating at 95 °C and 6.5-6.7. Staphylococcus aurous and L. monocytogenes (1.5×106 CFU/g) inoculate to lorek and same time monolaurin was also added in different concentration. This product was kept for three weeks at a temperature of 4 °C. Antibacterial activity against pathogenic bacteria was evaluated at the zero, 3, 7, 14 and 21 days using specific mediums. The results showed that monolaurin inhibit the growth of S. aureus and L. monocytogenes and its inhibitory effect on these bacteria is significant in comparison with a control group (P<0.05). The findings of this study was the most effective antimicrobial monolaurin against S. aureus, so that on days 14 and 21 in treatments containing 10000 and 20000 ppm monolaurin, S. aureus was not isolated (P<0.05). Over time can be quite significant on Antimicrobial effect of monolaurin (P<0.05).

کلیدواژه‌ها English

Key words: Lorek
Monolaurin
Staphylococcus aurous and Listeria monocytogenes