تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های فنولی میوه یک واریته بلوط ایرانی (Q.castaneifolia var. castaneifolia)

چکیده
چکیده

در این پژوهش ترکیبات فنولی میوه­ی بلوط (Q.castaneifolia var castaneifolia) با حلال­های آب و اتانول (70%) استخراج شدند. مقدار کل ترکیبات فنولیدر عصاره­های اتانولی و آبی به ترتیب 85/238 و 18/142 میلی­گرم معادل تانیک اسید در گرم عصاره بود. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره­ها با آزمون های به دام اندازی رادیکال­های DPPH، قدرت احیاء کنندگی یون­های آهن 3 ظرفیتی و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل بررسی و با آنتی اکسیدان­های سنتزی BHA و BHT مقایسه گردید.

عصاره­ی اتانولی بیشترین میزان به دام اندازی رادیکال­های DPPH را نشان داد. در آزمون­های قدرت احیاء کنندگی و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل بیشترین فعالیت به ترتیب توسط BHT، عصاره­ی اتانولی، BHA و عصاره­ی آبی حاصل گردید.

هم چنین، اثر محافظتی عصاره­ی اتانولی در روغن آفتاب گردان بررسی شد. عصاره­ی اتانولی میوه­ی بلوط در سه سطح غلظت (250، 500 و 1000 پی­پی­ام) به روغن اضافه شدند. نمونه­ی شاهد و آنتی اکسیدان­های سنتزی BHA و BHT در دو سطح غلظت (100 و 200 پی­پی­ام) به عنوان استاندارد مورد استفاده قرار گرفتند. نمونه­ها به مدت 12 روز در ظروف باز در دمای c°70 قرار گرفتند و عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید در روزهای 2، 4، 6، 8، 10 و 12 اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد که عصاره­ی اتانولی در تمامی غلظت­ها به خوبی توانست اکسیداسیون را به تاخیر بیندازد. غلظت­های 1000 و 500 پی­پی­ام عصاره بهتر از BHT در غلظت 200 پی­پی­ام و غلظت 250 پی­پی­ام آن بهتر از BHA با غلظت 100 پی­پی­ام عمل نمودند.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Study on Antioxidant Activities of Phenolic Extracts from Fruit of a Variety of Iranian Acorn (Q. castaneifolia var castaneifolia)

چکیده English

In this study, phenolic compounds of acorns (Q.castaneifolia var castaneifolia) were extracted with water and ethanol (70%). Total phenolic content of water and ethanolic (Et) extracts were 238.85 and 142.18 mg TAE/gr dried extracts, respectively. Antioxidant activity was evaluated using three different methods: including scavenging effect on DPPH radicals, reducing power of Fe+3 and total antioxidant capacity. The results were compared with synthetic antioxidant, BHA and BHT. In all the methods, the antioxidant activity was concentration dependent. Ethanolic extract of Q.castaneifolia was the highest in DPPH assay (EC50=34.28 µg/ml). In the reducing power and total antioxidant capacity, BHT obtained the best results followed by ethanolic extract , BHA and water extract. Also, the protective effect of ethanolic extract in stabilizing sunflower oil was tested. Ethanolic extract of acorn at three different concentrations, i.e. 250 (Et-250), 500 (ET-500) and 1000 ppm (Et-1000) was added to sunflower oil. BHA and BHT at 100 and 200 ppm were chosed as standards along with the control. All samples were incubated in open beakers at 70°C in the dark for 12 days. The peroxide and tiobarbitoric acid values of the samples were determined at definite time intervals of 0, 2, 4, 6, 8, 10 and 12 days. Results showed that ethanolic extract at all concentration retarded the retarded the oil oxidation. Et-1000ppm and Et-500 ppm exhibited stronger antioxidant activity compared to BHT-200 and Et-250 was better than BHA-100.

کلیدواژه‌ها English

Antioxidant activity
Key Words : Acorn fruit
Radical Scavenging Activity
Reducing power
Phenolic extract