بررسی ویژگی ضدباکتریایی عصاره آناتو (نوربیکسین) در برابر برخی از باکتری های بیماریزا

چکیده
چکیده

اثر بازدارندگی عصاره­ آناتو (نوربیکسین 1 درصد) بر توانایی رشد و جوانه­زنی اسپور برخی از باکتری­های بیماریزا (استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، کلستریدیوم پرفرانجنز و اشرشیاکلی)، با استفاده از روش­های چاهک و رقت لوله­ای مورد مطالعه قرار گرفت. مطابق نتایج به­دست آمده از بررسی قطر هاله در روش چاهک، عصاره­ی آناتو بر رشد باکتری­های استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و کلستریدیوم پرفرانجنز (به­ترتیب با قطر هاله عدم رشد 13، 12 و 10 میلی متر) اثر بازدارندگی داشته اما بر اشرشیاکلی بی اثر است. ارزیابی نتایج روش رقت لوله­ای مشخص کرد که کمترین غلظت­های بازدارنده از رشد برای باکتری­های استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس در تعداد 106، 104 و 102 سلول در میلی­لیتر، به­ترتیب 2/1، 6/0 و 3/0گرم در لیتر از عصاره آناتو بوده و در میزان سلول مشابه برای کلستریدیوم پرفرانجنز، این غلظت­ها به 4/2، 2/1 و 6/0گرم در لیتر می­رسد. به­علاوه عصاره آناتو در غلظت­های ذکر شده می­تواند از جوانه­زنی اسپورهای باسیلوس سرئوس و کلستریدیوم پرفرانجنز نیز پیشگیری نماید. بنابراین عصاره آناتو می­تواند به­عنوان یک افزودنی غذایی طبیعی ضد باکتریایی، در بیشتر فرآورده­های غذایی استفاده شود.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Evaluation of antibacterial effect of annatto (norbixin) against several pathogenic bacteria

چکیده English

Using well method and Macrodilution technique, the effect of annatto extract (norbixin 1%) on growth ability and spore germination of several pathogenic bacteria (Staphylococcus aureus, Bacillus sereus, Clostridium perfringens and Escherchia coli) was investigated. According to the results emerged from inhibition zone diameter evaluation, the annatto extract showed inhibitory effect on S. aureus, B. sereus and C. perfringens (with 13, 12 and 10 mm inhibition zone diameter, respectively), but it was inactive against Ecoli. The outcome of Macrodilution technique indicated that the minimum inhibitory concentrations in 106, 104 and 102 cfu/ml of S. aureus and B. sereus are 1.2, 0.6 and 0.3 g/l of the annatto extract. The concentration values, however, are 2.4, 1.2 and 0.6 g/l at the same cfu/ml of C. perfringens. In addition, the abovementioned concentration values of annatto were capable of inhibiting spore germination of B. sereus and C. perfringens. As an overall result, annatto can be used as a natural antibacterial food additive in many food products.

کلیدواژه‌ها English

Key words: Annatto
Norbixin
Pathogenic bacteria
Additive
Preservative