اثر عصاره آویشن شیرازی (.Zataria multiflora Boiss) بر ماندگاری فیله قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) شور و بسته بندی شده در خلاء در شرایط یخچال: ارزیابی میکروبی، شیمیایی و خصوصیات حسی

چکیده
چکیده

این پژوهش جهت بررسی اثر عصاره آویشن شیرازی (Zataria multiflora) بر ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) شور شده­ی سبک و بسته بندی شده در خلاء در شرایط یخچال بر اساس بار میکروبی، ارزیابی­های شیمیایی و خصوصیات حسی فیله انجام پذیرفت. بدین منظور فیله­های این ماهی تحت 3 تیمار شور وکیوم شده (V) (به عنوان تیمار شاهد)، شور شده در آب نمک حاوی %5/0 درصد (w/w) عصاره آویشن شیرازی و وکیوم شده (A1) و شور شده در آب نمک حاوی %1 درصد (w/w) عصاره آویشن شیرازی و وکیوم شده (A2) به مدت 20 روز در شرایط یخچال نگه­داری و تغییرات شاخص­های اسیدهای چرب آزاد (FFA)، شاخص تیوباربیتوریک اسید (TBA)، مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)، بار میکروبی کل (TVC) و ارزیابی­های حسی صورت پذیرفت. طی دوره تیمارهای A1 و A2 دارای FFA، TVB-N و TBA کمتر (05/0>P) و همچنین TVC کمتری (01/0>P) نسبت به تیمار V (تیمار شاهد) بودند. طبق شاخص­های شیمیایی، میکروبی و حسی، در این پژوهش، عصاره آویشن شیرازی ماندگاری فیله این ماهی را در حدود 6-5 روز افزایش داد. نتایج PCA نشان داد، شاخص­های TVC و TVB-N بهترین شاخص­ها جهت برآورد کیفیت فیله این ماهی در شرایط نگه­داری در این پژوهش می­باشند. با توجه به نتایج این پژوهش عصاره آویشن شیرازی به عنوان یک نگه­دارنده طبیعی در ترکیب با روش­های شور کردن و بسته­بندی در خلاء قادر به افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان در شرایط یخچال بوده و قابلیت جایگزینی به جای نگه­دارنده­های مصنوعی را دارد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Effect of extract of Zararia multiflora boiss. on shelf-life of salted vacuum packaged rainbow trout fillet (Oncorhynchus mykiss) in refrigerator conditions: microbial, chemical and sensory attributes assessments

چکیده English

This study was done to investigate effect of extract of Zararia multiflora Boiss on shelf-life of light salted, vacuum packaged rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillet in refrigerator condition, based on microbial, chemical and sensory attribute assessments. For this purpose, the fillet of this fish were storage in refrigerator during 20 days in three treatments: salted vacuum packaged (V) (as a control), salted in a brine containing 0.5% extract of Z. multiflora (w/w) and then were vacuum packaged (A1) and salted in a brine containing 1% (w/w) extract of Z. multiflora and then were vacuum packaged (A2) and change of free faty acid (FFA), tiobarbitoric acid index (TBA), total volatile nitrogenic basic (TVB-N), total microbial viable count (TVC) and sensory assessments were studied. During storage period, A1 and A2 treatments had lower value of FFA, TVB-N and TBA (p<0.05) and also TVC (p<0.01) than V treatments. According the chemical, microbial and sensory index, in this study, extract of Zararia multiflora increased the shelf-life of rainbow trout fillet about 5-6 days. PCA results showed, the TVC and TVB-N indices were the best indices for quality assessment of rainbow trout fillet in storage conditions of present study. With regarded to the results of the present study, extract of Z. multiflora, as a natural preservative, in combine with salting and vacuum packaging method, is able to increase shelf-life time of rainbow trout fillet in refrigerator conditions and it can be replace with artificial preservatives.

کلیدواژه‌ها English

Extract of Z. multiflora
Rainbow trout
Shelf-life
Vacuum packaging