بررسی تأثیر امواج فراصوت و روش های پیش فراوری براستخراج روغن از هسته انار

چکیده
چکیده

روغن دانه انار ارزش تغذیه ای بالایی داشته و غنی از ترکیبات مختلف می باشد و کاربردهای زیاد در صنایع خوراکی، دارویی و بهداشتی دارد. در این پژوهش تأثیر امواج پرقدرت فراصوت در فرکانس 20 کیلوهرتز بر راندمان استخراج روغن از دانه انار مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مورد مطالعه، شامل روش استخراج روغن در 2 سطح (استخراج با حلال باکمک فراصوت و استخراج با حلال بدون فراصوت)، زمان فرایند در 3 سطح (30، 45 و60 دقیقه) و روش آماده سازی و پیش فراوری دانه ها در 6 سطح (آسیاب، خیساندن و آسیاب، صوت وآسیاب، خیساندن وصوت وآسیاب، آسیاب و صوت و آبگیری، خیساندن وآسیاب و صوت و آبگیری) بودند. نتایج آزمایشات نشان داد که در بین دو روش مورد بررسی، استخراج با امواج فراصوت بدون این که تأثیری بر ترکیب اسید های چرب و مقدار کمی آنها داشته باشد، بازده استحصال بیشتری را بدست داد. همچنین آماده سازی دانه با آب گرم و فراصوت بازده استخراج روغن را به طور معنی داری افزایش داد. افزون بر این مشخص گردید که در حضور امواج فراصوت زمان استخراج به 30 دقیقه کاهش یافت.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

An investigation on the effect of ultrasound waves and pretreatment methods on the extraction of oil from pomegranate seeds

چکیده English

Pomegranate seed oil is rich in functionally and nutritionally important compounds and hence has a wide application in food, pharmaceutical and cosmetic industries. In this study the effect of high power ultrasonic waves and pretreatment method on the extraction efficiency of oil from pomegranate seeds was investigated at a frequency of 20 kHz. Variables in question were extraction procedure at 2 levels (solvent extraction with and without ultrasound), extraction time at 3 levels (30, 45 and 60 minutes) and pretreatment of seeds and sample preparation at 6 levels (grinding, soaking and grinding, sonication and grinding, soaking, sonication and grinding, grinding, sonication and dehydration, and soaking, grinding, sonication and dehydration). The results showed that ultrasound significantly increased the extraction efficiency with no effect on the composition of fatty acids and their quantitative values. It was also found that pretreatment of whole seeds by sonicating them in hot water led to highest extraction efficiency. Moreover, the extraction time decreased to 30 min in the presence of ultrasound waves.

کلیدواژه‌ها English

Oil
Pomegranate seed
ultrasound waves
extraction efficiency
cavitation