بررسی راه های جداسازی گاما اوریزانول از روغن ارقام سبوس برنج ایرانی

چکیده
چکیده

g-اوریزانول یک ترکیب آنتی اکسیدانی و غیر قابل صابونی شونده موجود در روغن سبوس برنج است. این ماده ترکیبی از استرهای اسید فرولیک الکل های تری ترپنی و استرول های گیاهی است و از نظر خصوصیات ﺁنتی اکسیدانی مشابه توکوفرول ها می باشد .در این پژوهش به منظور جداسازی g-اوریزانول، چهار رقم از ارقام برنج شمال کشور شامل برنج طارم محلی، فجر، شیرودی و ندا انتخاب شدند. بعد از پایدار سازی حرارتی و شلتوک گیری، بر روی سبوس برنج حاصله از نمونه ها عملیات روغن گیری صورت گرفت. سپس به منظور جداسازی و خالص سازی g- اوریزانول از کروماتوگرافی های ستونیو HPTLC استفاده شد و نهایتاً برای شناسایی ترکیبات اوریزانول روش GC/MSبه کار برده شد. در روش دیگر از صابونی کردن روغن خام سبوس برنج برای استخراج g- اوریزانول استفاده گردید. در ادامه فعالیت آنتی اکسیدانی g- اوریزانول حاصله از این ارقام ، در سه غلظت 01/0 ، 05/0 و 1/0 % روی چربی استخراجی از دمبه گوسفندی و توسط دستگاه رنیسمت مورد بررسی قرار گرفته است. در بین ارقام برنج مورد بررسی، رقم ندا از محتوای روغنی و g- اوریزانول بالاتری نسبت به سایر ارقام برخوردار است. ضمن آنکه حداکثر قدرت آنتی اکسیدانی این ترکیب مربوط به رقم طارم محلی می باشد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Evaluation of methods for the separation of gamma oryzanol from Iranian rice rran oil varieties

چکیده English

g-oryzanol is an unsaponifiable component of rice bran oil, composed of several kinds and has antioxidant activity similar to tocopherols. In order to separate g-oryzanol, four varieties of rice from north part of Iran have been selected. These varieties include "local Tarom", "Fajr", "Shirudi" and "Neda". rice bran oil was subjected to oil extraction after thermal stabilization. Column and HPTLC chromatography followed by GC/MS were employed for separation, purification and identification of g-oryzanol. The antioxidant activity of the isolated concentrates were determined 0.01, 0.05 and 0.1 percent on tallow, a substrate suitable to evaluate antioxidant activity due to the lack of natural antioxidants. The results indicated that "Neda" variety had the highest content of oil and g-oryzanol but the obtained g-oryzanol from "local Tarom"variety showed the highest antioxidant activity.

کلیدواژه‌ها English

-oryzanol
Rice bran oil
Chromatography
Saponification
Antioxidant activity