اثر دما و سطح ضربه گیر بر حجم کوفتگی سیب در اثر ضربه و پیش بینی آن به روش شبکه عصبی مصنوعی

چکیده
چکیده

ضایعات مکانیکی که در انواع محصولات کشاورزی ایجاد می­شود، خساراتی است که بر اقتصاد کشور تحمیل می­گردد. کوفتگی یکی از نشانه های این نوع ضایعه است که بررسی آن­ در کاهش تلفات و بهینه­سازی ماشین­های برداشت و پس از برداشت از اهمیت برخوردار است. در تحقیق حاضر با استفاده از دستگاه ضربه­زن آونگی و انجام آزمون­های ضربه، اثر عوامل دما (0، 10، 20 و 30 درجه سلسیوس)، رقم (گلدن­دلیشز و رددلیشز)، سطح ضربه­گیر (کارتن، لاستیک و آهن گالوانیزه) و انرژی ضربه (300، 600 و 900 میلی­ژول) بر میزان کوفتگی در میوه سیب بررسی شد. نتایج آماری نشان داد که اثر دما، رقم، سطح ضربه­گیر و انرژی ضربه بر میانگین حجم کوفتگی در سطح احتمال 1% معنی­دار است. با افزایش دما حجم کوفتگی در هر دو رقم کاهش و با افزایش سطح انرژی حجم کوفتگی در هر دو رقم به­طور خطی افزایش یافت. در حالی­که رقم گلدن­دلیشز نسبت به رددلیشز مقاومت بیشتری در برابر آسیب داشت. همچنین بیشترین حجم کوفتگی مربوط به رقم رد­دلیشز در برخورد با آهن گالوانیزه و کمترین آن به رقم گلدن­دلیشز در برخورد با کارتن اختصاص داشت. با کمک شبکه عصبی مصنوعی امکان پیش­بینی حجم کوفتگی بر اساس هر چهار عامل دما، انرژی ضربه، سطح ضربه­گیر و رقم فراهم شد. برای پیش­بینی حجم کوفتگی از شبکه­های عصبی پرسپترون چند لایه (MLP) استفاده شد. الگوریتم لونبرگ-مارکوارت با ساختار 1-26-4 و تابع انتقال لگاریتم سیگموئید در لایه مخفی در مقایسه با توپولوژی­های دیگر نتایج بهتری را ارائه کرد. با این الگوریتم میانگین دقت پیش­بینی در مراحل آموزش، ارزیابی و آزمون به ترتیب 48/92، 94/88 و 72/87 درصد محاسبه شد. همچنین ضریب همبستگی (R) در رگرسیون خطی بین داده­های پیش­بینی شده و داده­های واقعی 975/0 بدست آمد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Effect of temperature and padding surface on apple bruise volume due to impact and its prediction by artificial neural network

چکیده English

The mechanical losses which occur in agricultural products are the damage's which imposed on country economy. It is important to investigate the bruising phenomena, as an index of mechanical losses for loss reduction and optimization of harvest and postharvest machinery. In the current study, by means of an impact pendulum apparatus and by conducting a series of impact tests, the effects of temperature (0, 10, 20 and 300C), variety (Golden Delicious and Red Delicious), padding surface (corrugated carton, rubber and galvanized iron) and kinetic energy (300, 600 and 900 mJ) were investigated on rate of apple bruise. Statistical results showed that the effect of temperature, variety, padding surface and impact energy were significant on the mean value of bruise volume at 1% of statistical level. By increasing temperature, the bruised volume was decreased, whereas it increased by increase of energy level in both varieties. While, the Golden Delicious had more strength than Red Delicious. Also, the maximum rate of bruised volume was related to Red Delicious in contacting to galvanized iron and the minimum rate was related to Golden Delicious in contacting to corrugated carton. Prediction of bruised volume was provided using artificial neural network based on four factors of: temperature, impact energy, padding surface and variety. Multilayer perceptron of neural networks were used for prediction of bruised volume. In comparison with other topologies, algorithm Levenberg-Marquardt had better performance with structure 1-26-4 and logsigmoid transfer function in hidden layer. Based on this algorithm, the mean of prediction accuracy in training, evaluation and testing process was equal to 92.48, 88.94 and 87.72 percent, respectively. In addition, the correlation coefficient (R) was calculated equal to 0.975 for linear regression between predicted model and experimental data.

کلیدواژه‌ها English

Impact
Apple Bruise
Temperature
Padding Surface
artificial neural networks