تنوع در خصوصیات میوه 12 ژنوتیپ گردو (Juglans regia L) در استان مرکزی

چکیده
چکیده

گردو ( (Juglans regia L. یکی از مهمترین محصولات باغبانی در ایران می باشد. میوه های گردو یک منبع غنی از ترکیبات ضروری برای سلامتی انسان می باشند. در این بررسی تعداد 12 ژنوتیپ گردو در 4 منطقه از استان مرکزی به خاطر باردهی منظم و عملکرد بالا انتخاب شدند و در طی سال 1386 چندین خصوصیت پومولوژیکی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. درژنوتیپ های مورد ارزیابی، وزن میوه و مغز به ترتیب بین25/15- 46/7 گرم و 1/8 -77/3 گرم و درصد مغز بین 51/60-97/45درصد متغیر بود. میزان روغن و پروتئین نیزبه ترتیب بین 0/73- 0/51 و55/14-15/10 درصد متغیر بود. نتایج نشان داد بیشترین میانگین وزن میوه و مغز( به ترتیب 25/15 و 1/8 گرم) متعلق به ژنوتیپ MS15 ، بیشترین درصد مغز و روغن(به ترتیب 51/60 و 06/73درصد) متعلق به ژنوتیپ MS43 و بیشترین درصد پروتئین (55/14 درصد) متعلق به ژنوتیپ MS12بود. میوه ژنوتیپ های برتر انتخابی می تواند در صنایع غذایی مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Variability in nuts of twelve walnut (Juglans regia L.) genotypes in Markazi province

چکیده English

Walnut (Juglans regia L.) is one of the most important horticultural crops in Iran. Walnut fruits are rich source of essential compounds for human health. In the present research twelve walnut genotypes were selected in Markazi province in fourdifferent geographical locations, based on their regular bearing and high productivity. Selected genotypes were evaluataed for several pomological properties during 2007 growing-season. Results showed that, nut and kernel weights varied from 7.46 through to 15.25 g and 3.77 through to 8.1 g, respectively and kernel nut percentage was 45.97 to60.51%. Oil and protein contents also varied from 51.0 to 73.0 % and 10.15 to 14.55%, respectively. The results showed that genotype of MS15 had the highest nut and kernel weights (15.25 and 8.1 g, respectively). MS43 showed highest kernel and oil percentage ( 60.51 and 73.06%, respectively) and MS12 highest protein ratio (14.55%). The fruits of superior selected genotypes can be used in food industry.

کلیدواژه‌ها English

walnut
Genotypes
Kernel
Physical properties
Oil
Protein
Markazi provinc