راهکار افزایش کیفیت نان‌های مصرفی در کشور

چکیده
چکیده

پرداخت یارانه سنگین تنها به کودهای نیتروژنی و فسفاتی باعث شده بیش از 90 درصد کودهای مصرفی در مزارع گندم کشور صرفاً به این کودهای نه چندان مطلوب اختصاص یابد. با مصرف بیش از نیاز کودهای فسفاتی و عدم مصرف کودهای محتوی روی(Zn)، غلظت اسید فیتیک ((C6H18O24P6 که فرم ذخیره فسفر در دانه است، در گندم های تولیدی افزایش می یابد. اسید فیتیک با تشکیل نمک فیتات با کاتیونهای دو ظرفیتی از جمله کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg)، روی (Zn) و آهن (Fe) مانع از جذب این عناصر در دستگاه گوارش می گردد. شاخص نسبت مولی اسیدفیتیک به روی (PA/Zn) از نظر قابل جذب بودن عناصر معدنی به ویژه روی در سیستم گوارشی بسیار حائز اهمیت می باشد. اگر این نسبت در هر ماده غذایی بیشتر از 25 باشد، عناصر معدنی موجود در آن ، قابل جذب نخواهد بود. از طرف دیگر برای آنکه عناصر موجود در ماده غذایی (نان) بوسیله سیستم گوارشی بدن قابل جذب باشد، باید شاخص PA/Zn کمتر از 25 باشد. متأسفانه این نسبت در گندم های تولیدی در ایران به دلیل آهکی بودن خاک ها و استمرار مصرف نامتعادل کودها به ویژه زیاده روی در مصرف کودهای فسفاتی و عدم مصرف کودهای محتوی روی حدود 60 می باشد. چون قسمت عمده اسید فیتیک، عناصر معدنی و ویتامین ها در سبوس گندم تجمع می یابد، بنابراین متولیان امر بجای حل اساسی مشکل زیادی اسید فیتیک در دانه گندم، ساده ترین راه یعنی جداسازی و دورریزی سبوس از آرد مصرفی مردم را اجرایی کرده اند. به منظور ممانعت از سبوس گیری از آرد بایستی به نحوی عالمانه غلظت اسیدفیتیک در گندم های تولیدی را کاهش و در مقابل غلظت روی را افزایش داد. این امر تنها از طریق غنی سازی گندم در مزرعه امکان پذیر است. بدین منظور بایستی یارانه از کودهای فسفاتی- نیتروژنی حذف و شرایط اقتصادی یکسان برای عرضه و فروش انواع کودهای مورد نیاز محصولات کشاورزی فراهم گردد. به عبارت دیگر، پرداخت یارانه به کودها بایستی بر مبنای تولید پایدار و امنیت غذایی اعمال گردد. اگر مصرف بهینه کود فرهنگ سازی شود، نسبت PA/Zn به کمتر از 25 کاهش یافته و بدین ترتیب عناصر موجود در نانی که از آرد سبوس دار تهیه می شود، برای انسان قابل جذب بوده و در نتیجه در فرایند تهیه آرد، نیازی به سبوس گیری نخواهد بود. با مصرف نان سبوس دار غنی شده ، رتبه بهداشتی جامعه ایران نیز ارتقاء داده خواهد شد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Towards improving the quality of consumed breads in Iran: A review

چکیده English

Paying a heavy subsidy just on N and P-fertilizers has caused farmers to overuse these fertilizers in the country and hence, more than 90% of the fertilizer use constitutes N and P-fertilizers on the irrigated wheat farms. Due to continuous imbalanced fertilization, especially the overuse of P-fertilizers and the absence of Zn-fertilizers in the farmers’ conventional fertilization practice, there has been an increase in the concentration of phytic acid (C6H18O24P6) in the wheat grains. Increased level of phytic acid (PA), would lead to a high molar ratio of phytic acid to zinc (PA/Zn) in wheat grains up to around 60. Phytic acid combines with metal cations in the digestive system and converts them to phytate complexes which do not get absorbed in the human body. Presence of higher PA has been mentioned as a reason for discarding the wheat bran. Removing bran from the wheat grains is the fastest and easiest way of discarding PA. According to the World Health Organization (WHO), for absorption of nutrients by digestive system in human body, PA/Zn index must be less than 25. Due to calcareous nature of the studied soils and continuous imbalanced fertilization, especially the overuse of P-fertilizers, PA/Zn molar ratio is around 60. Since the main part (70%) of mineral nutrients, vitamins and PA are accumulated in the wheat bran, the authorities; instead of scientifically solving the problem- i.e. reducing PA and increasing Zn concentration in wheat grains- have decided to take away bran from the wheat kernel in the process of flour preparation. By removing subsidies in the 5th Development Plan, since the price of bread will increase significantly, so it is necessary to increase the quality of the bread. To achieve high quality bread, concentrations of PA and Zn should decrease and increase, respectively. This is possible only through the enrichment of wheat in the farm by the use of balanced fertilization, eliminating subsidy on P-fertilizers and allocating subsidy to zinc, bio- and organic fertilizers in order to reduce PA/Zn index. Various studies in the past two decades have shown that if current imbalanced fertilization is continued, PA/Zn index will be well around 60, necessitating the removal of the bran. But, if balanced fertilization is adopted as a general practice by the country's farmers, this ratio will decrease and it will not be necessary to remove the bran in flour processing. It is suggested to remove the subsidy from N and P-fertilizers and allocate them to Zn, biological and organic fertilizers, as well as conducting soil and plant analysis to determine required fertilizer levels. Phosphate fertilizers must be given to the farmers only on the basis of soil tests. Imposing heavy penalties on the bakers who illegally use baking soda instead of yeast and implementing optimal fertilizer management practices will result in crop enrichment in wheat farms, which, in addition to achieving sustainable production of healthy crops, will contribute to upgrading Iranian society’s health-rating. By practicing balanced fertilization, applying zinc sulfate and bio-organic fertilizers, the country's nutrition will improve and the quality and quantity of whole wheat bread will be upgraded significantly, and hence the problem of malnutrition will be solved in the Iranian society.

کلیدواژه‌ها English

Enrichment؛Wheat
(Triticum aestivum L.)؛Bread quality؛Reducing PA / Zn molar ratio
(1968). عناصر نشانه شناسی. ترجمه مجید محمدی (1370). تهران: الهدی.-بارت، رولان.
(1384). دانش نامه نظریه های ادبی معاصر. ترجمه مهران مهاجر و محمد نبوی. تهران: آگه.-ریما مکاریک، ایرنا.
(1381). مبانی معناشناسی نوین. تهران: سمت.-شعیری، حمیدرضا.
(1388). راهی به نشانه – معناشناسی سیال. تهران: علمی و فرهنگی.-شعیری، حمیدرضا و ترانه وفایی.
(1388). «از نشانه‌شناسی ساختگرا تا نشانه- معنا‌شناسی گفتمانی». فصلنامه نقد ادبی. س 2، ش 8، صص 33-51.-شعیری، حمیدرضا و ترانه وفایی.
(1381). صمد ساختار یک اسطوره. تهران: چیستا.-عباسی، علی و محمدهادی محمدی.
(1386)، شاهنامه. به کوشش جلال خالقی مطلق. ج 3. تهران: مرکز دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی.-فردوسی، ابوالقاسم.
(1386). «معناشناسی». زبان‌شناسی و ادبیات. ترجمه کورش صفوی. چ 2، صص 199-220 .تهران: هرمس.-اشنایدر، ه.ی و... .
(2002). Formal semantics: the essential readings. Blackwell Pub.-Portner, Paul & Barbara Hall Partee.