تعیین ترکیب شیمیایی و بازدهی فیله ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix) برای درجه بندی و برچسب گذاری تغذیه ای فرآورده های حاصل از آن: بر اساس معادلات رگرسیونی

چکیده
چکیده

امروزه برچسب گذاری تغذیه­ای فرآورده­های غذایی ماهی و برآورد میزان بازدهی فیله آن از نیازهای مهم صنایع فرآوری ماهی می­باشد. هدف این پژوهش تعیین ترکیب شیمیایی و بازدهی فیله ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix) به منظور طبقه­بندی و برچسب گذاری تغذیه­ای فرآورده­های حاصل از آن با استفاده از معادلات رگرسیونی می­باشد. بدین منظور 50 عدد ماهی فیتوفاگ در محدوده اندازه­های بازاری صید و میزان بازدهی محصول فیله، محتوای رطوبت، چربی، پروتئین، خاکستر و انرژی آن­ها مورد سنجش قرار گرفت. سپس روابط بین این فاکتورها با طول کل ماهی مورد بررسی قرار گرفته و نوع رابطه و معادله آن­ها تعیین گردید. طبق نتایج به دست آمده رابطه­ی بین لگاریتم محتوای رطوبت و لگاریتم طول کل ماهی به صورت رگرسیونی خطی معکوس بوده (05/0>p) در حالی­که رابطه­ی بین میزان چربی، پروتئین و انرژی و بازدهی فیله با طول کل ماهی به صورت رگرسیونی خطی مثبت بود (05/0>p). به طور کلی این معادلات به صورت Y= bX± a می­باشد. طبق این نتایج بین محتوای خاکستر فیله و طول کل ماهی رابطه­ای وجود نداشت. رابطه­ی بین محتوای پروتئین و طول کل ماهی معنی­دار ولی ضعیف بود (18/0=2R). با توجه به وجود این روابط و تعیین معادلات آن­ها، جهت دسته بندی ماهیان می­توان از شاخص طول کل ماهیان را با استفاده از دستگاه دسته­بندی و سپس از طریق معادلات به دست آمده برای بازدهی فیله و ترکیب تقریبی، برآورد اقتصادی و تعیین میزان رطوبت، چربی، پروتئین، خاکستر و انرژی هر دسته به منظور برچسب گذاری تغذیه­ای و تصمیم گیری جهت فرآوری آن اقدام نمود.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Determination of chemical composition and fillet yield of silver carp (Hypophtalmichtys molitrix) for grading and nutritional labeling of its product: Based on regression equations

چکیده English

Now days, nutritional labeling of fish edible products and calculation of its fillet yield are important needs for fish processing industries. The present study was done to investigate Determination of chemical composition and fillet yield of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) for grading and nutritional labeling of its products by regression equations. For this purpose 50 specimens silver carp were applied in marketing size and their fillet yield, moisture, lipid, protein, ash and energy content were measured. Then, the relationships between these parameters with total length were considered and type of relationship and equation of them were determined. According to obtained results, the relationship between moisture content with fish total length was in inverse linear regression form (p<0.05), while the relationships between lipid, protein and energy content of fillet with fish total length was in positive linear regression form (p<0.05). In generally these equations was in Y= bX± a form. The relationship between protein content and fish total length was significant but weak. According to obtained results there is not relationship between fillet ash content and fish size. Regarding these results and determining their equations, fish length can be used for fish sorting by sorting machine and then economic calculations and determination of moisture, lipid, protein and energy content by obtained equations were done for each group and finally, nutritional labeling and deciding for processing were done for each group.

کلیدواژه‌ها English

Silver Carp (Hypophthalmichthys molitrix)
Fillet yield
Nutritional labeling
Grading
Regression relationship