مقایسه کارایی آزمون های کیفی طبقه بندی گندم با تاکید بر روش نوین ژل گلوتنین ماکروپلیمر

چکیده
چکیده

در این پژوهش کارایی آزمون­های کیفی طبقه بندی گندم با تاکید بر روش نوین ژل گلوتنین ماکروپلیمر در ارزیابی کیفیت نانوائی و طبقه بندی کیفی چند رقم گندم ایرانی مورد بررسی قرار گرفت. شاخص­های ارزیابی کیفیت گندم نظیر تست زلنی و عدد رسوبی SDS با روش GMP در ارزیابی شاخص­های نانوایی مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان دادند که مقدار پروتئین خام همبستگی معنی داری با خواص نانوائی (حجم و ارتفاع نان) ندارد. آزمون های کیفی عدد زلنی، عدد رسوبی SDS و وزن مرطوب ژل GMP همگی ارتباط و همبستگی مطلوبی اما با ضرایب اهمیت متفاوت با حجم و ارتفاع نان نشان دادند. نتایج آزمون رگرسیون PLS ضریب تأثیر و اهمیت آزمون GMP در پیش بینی خواص نانوائی را بیشتر از بقیه آزمون ها اعلام نمود. بنابراین وزن مرطوب ژل پروتئینی می تواند به عنوان یک روش پیش بینی کننده خوب برای کیفیت نانوایی منظور گردیده و با توجه به اینکه از نمونه های بسیارکم آرد در این آزمون استفاده می شود در کارهای اصلاح ژنتیکی به عنوان فاکتوری مهم برای غربال گری کیفی بین نمونه های گندم محسوب شود. آزمون PLS همچنین طبقه بندی کیفی بین ارقام گندم مورد مطالعه با در نظر گرفتن آزمون­های مختلف مورد استفاده برای تبیین صفات کیفی مورد نظر (حجم و ارتفاع نان) ارائه داد که در نتیجه گندم­ها در دو دسته کیفی قوی و ضعیف طبقه بندی شدند.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Comparing the efficiency of wheat quality classification tests with an emphasis on the novel glutenin macro polymer (GMP) method

چکیده English

In this study, the efficiency of wheat quality classification tests with an emphasis on the novel glutenin macro polymer (GMP) test was evaluated. Wheat quality indicators such as Zeleny and SDS sedimentation tests were compared with GMP method in quality classification of several Iranian wheat cultivars. The results showed no significant correlation between protein content and breadmaking characteristics (loaf volume and height). Zeleny, SDS sedimentation and GMP tests showed significant correlation with loaf volume and height, but at different importance levels. PLS regression analysis indicated that GMP wet weight is the most important predictor for bread quality compared to other tests. Thus, GMP wet weight measurement can be regarded as a suitable predictive tool for bread quality, especially in wheat breeding studies where restricted amounts of samples are required. Based on all quality tests performed and the results obtained, PLS analysis was also to classify wheat cultivars examined into strong and weak quality classes.

کلیدواژه‌ها English

Quality؛Wheat؛Bread؛Classification
Glutenin macropolymer (GMP)