تاثیر افزایش سبوس و نشاسته گندم با اتصالات عرضی بر ویژگی های خمیر و نان بربری (مسطح ایرانی)

چکیده
چکیــــده

نان پر مصرف ترین غذای انسان می باشد و از میان انواع مختلف نانهای موجود، نانهای سفید مشتری پسندی بیشتری دارند. این نوع نانها دارای مقدار فیبر کمتری نسبت به نانهای سبوس دار می باشند. از طرفی تاثیرات مثبت فیبر در رژیم غذایی بر سلامت انسان کاملا به اثبات رسیده است. به منظور افزایش فیبر موجود در نانهای سفید می توان از سایر منابع فیبر (به غیر از سبوس) استفاده کرد. در این صورت علاوه بر حفظ رنگ، ظاهر و مشتری پسندی محصول، می توان نانی با فیبر بالا تولید کرد که بر سلامت افراد تأثیر مثبتی داشته باشد. در این تحقیق تاثیر افزایش دو نوع فیبر: پودر سبوس گندم و نشاسته گندم با اتصالات عرضی در سه سطح صفر، 5 و 10 درصد بر خصوصیات خمیر و نان بربری مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد در هر دو مورد، سطح 5 درصد دارای تأثیر مطلوبتری بر بافت خمیر و نان حاصل بود. افزودن نشاسته با اتصالات عرضی برخلاف نمونه سبوس دار تغییر چندانی در رنگ پوسته نان حاصل در مقایسه با نمونه شاهد ایجاد نکرد و می توان از آن به عنوان یک فیبر رژیمی در تولید نان سفید استفاده کرد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Effect of short bran and cross-linked wheat starch on characteristics of dough and Barbari bread (Iranian flat bread)

چکیده English

Bread is the most consumed food of human. Amongst different types of breads, white breads are of great favorite, however these kinds of breads contain low amount of dietary fiber compared to dark breads. On the other hand, the positive effects of fibers on human health have been well documented. In order to increase the fiber content of the bread, it is possible to use different fiber sources other than the bran in order to keep the favorable appearance of the bread. In this research the effects of addition of two fiber sources: cross-linked wheat starch and short barns at three levels of zero, 5 and 10 % on the quality of dough and flat bread (Barbari) were studied. The results showed that addition of 5% of cross-linked wheat starch had the best effects on dough and bread quality. In many aspects both fibers used, had similar effects, while in the case of color, cross-linked wheat starch (opposite to bran) did not change the color of the bread. Therefore it is possible to use cross-linked wheat starch to increase the dietary fiber content of the bread without any undesirable effects on bread quality.

کلیدواژه‌ها English

Bread quality
Barbari bread
Wheat bran
Cross-linked wheat starch
Dietary fiber
(1990). Concept, Image and Symbol: The Cognitive Basis of Grammar. Berlin: Mouton de Gruyter.-Langacker, Ronald W.
(2004). A Cognitive Approach to the Semantics of the German Passive. New York: Edwin Mellen Press.-Arnett, Carlee.
(1991). Syntactic Categories and Grammatical Relations: The Cognitive Organization of Information. Chicago: The University of Chicago Press.-Croft, William.
(2003). Typology and Universals. Cambridge: Cambridge University Press.-Croft, William.
(2006/1384). “Passive in Persian”. Studies in Persian Linguistics-Selected Articles. Tehran: Iran University Press.-Dabir-Moghaddam, Mohammad.
(2006). Cognitive Linguistics: An Introduction. Edinburgh: Edinburgh University Press.-Evans, Vyvyan and Melanie Green.
(1982). “Space Grammar, Analysability, and the English Passive”, Language. 58.1: 22-80.-Langacker, Ronald W.
(1987). Foundations of Cognitive Grammar: Theoretical Prerequisites. Vol. 1; Stanford: Stanford University Press.-Langacker, Ronald W.
(1991). Foundations of Cognitive Grammar. Vol. 2. Stanford: Stanford University Press.-Langacker, Ronald W.
(1975). “Passives and their Meaning”. Language. 51: pp 789-830.-Langacker, Ronald W. and Pamela Munro.
(2008). Cognitive Grammar: A Basic Introduction. Oxford: Oxford University Press.-Langacker, Ronald W. and Pamela Munro.
(2007). “Grammatical Voice in Cognitive Grammar”. in The Oxford Handbook of Cognitive Linguistics. pp 829-868.-Maldonado, Ricardo.
(1974). “The so-called Passive in Persian”. Foundation of Language. No 12, pp 249-267.-Moyne, J.
(2004). Semantics. Oxford: Oxford University Press.-Saeed, John I.
(2002). Cognitive Grammar. Oxford: Oxford University Press.-Taylor. John R.
(2008). “Acquiring Linguistic Constructions”. in Handbook of Child Psychology: Cognitive Development. edited by Robert Siegler and Deanna Kuhn.-Tomasello, Michael.
(1999). “Passives with shod-an in Persian: A lexical and Syntactic Analysis”. Proceeding in 26th LACUS Forum. Canada: Edmonton.-Vahedi L, Mohammad Mehdi.
(1992). “Praxis of Linguistics: Passives in Dutch”. Cognitive Linguistics 3-3. pp 301-342.-Verhagen, Arie.