بررسی و ارائه روشی مناسب جهت تولید کنسانتره پروتئینی پنبه دانه برای مصرف انسان

چکیده
چکیده

امروزه، تقاضا برای منابع ارزان و جایگزین منابع پروتئین حیوانی جهت استفاده در تولید مواد غذایی با ارزش افزوده افزایش یافته است. لذا بسیاری از محققین به تولید منابع پروتئین گیاهی روی آورده اند. بر این اساس، هدف مطالعه حاضر امکان سنجی تولید کنسانتره پروتئینی پنبه دانه از کنجاله آن جهت مصرف انسان است. سه روش مختلف، روش استخراج با ان– بوتانول : اسید، مخلوط حلال ها (آب : استن : هگزان) و اتانول – فراغشایی، جهت تولید کنسانتره پروتئین پنبه دانه مورد بررسی قرار گرفت. متغیرهای مورد نظر (به درصد) عبارت بودند از: ازت، حلالیت ازت، محتوی روغن، فیبر خام، گوسیپول کل و گوسیپول آزاد. آنالیز آماری در قالب 3 طرح آماری جداگانه و با استفاده از طرح بلوک های کاملا تصادفی و بررسی در سطح معنی دار بودن در یک درصد (01/0 = α) انجام پذیرفت. پس از مقایسه داده های حاصل با مقادیر استاندارد جهانی نتایج ذیل بدست آمد: روش های استخراج با ان – بوتانول : اسید (9 مرتبه شستشو با اسید کلریدریک)، استفاده از مخلوط حلال ها (نسبت 30 : 67 : 3 به همراه استخراج کلاسیک) و روش اتانول – فراغشایی (استخراج قلیایی با فراغشایی Cut off: 20000 molecular weight) مطلوب بودند. که روش تولیدی آخر به عنوان مطلوب ترین روش جهت تولید کنسانتره پروتئین پنبه دانه معرفی گردید.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Study of appropriate method on cottonseed protein concentrate production for human consumption

چکیده English

At present, demands for inexpensive and alternative protein sources for animal protein, in order to be used in value–added foods have been increased. Therefore, many researchers shifting on production of plant protein resources. So, the objective of present study was possibility measurements of cottonseed protein concentrate production for human consumption from cottonseed meal. Three different methods, n-butanol : acid, mixed solvents (water : acetone : hexan) and ethanol-ultra filtration, in order to produce cottonseed protein concentrate were examined. Variables (percentage) were nitrogen, nitrogen solubility, fat, crude fiber, total gossypol and free gossypol. Statistical analysis was performed in the three distinct statistical patterns and by using blocks completely random and examination at significantly = α 0.01. After comparing resulted data with world standard measurements, results obtained as follow: extraction methods with n-butanol : acid (9 times washing along with Hcl), using mixed solvents (30 : 67 : 3 ratio along with classic extraction) and ethanol-ultra filtration (alkaline extraction along with ultra filtration molecular weight Cut off: 20000) were suitable. The last extraction method was demonstrated as most appropriate method to produce cottonseed protein concentrate.

کلیدواژه‌ها English

Cottonseed
Cottonseed meal
Protein concentrate
Extraction methods and World standard