بررسی خصوصیات کیفی، کالری زایی و عناصر معدنی چهار رقم خرمای عمده استان خوزستان

چکیده
چکیده

استان خوزستان با دارا بودن آب و هوایی گرم و مناسب جهت تولید خرما یکی از عمده ترین تولید کننده خرما در کشور است. این استان از نظر تولید خرما با تولید 82641 تن خرما پس از کرمان و هرمزگان مقام سوم کشوری را در میان استانهای خرماخیز داراست.

قسمت عمده ای از ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده خرما کربوهیدراتها و قند ها می باشند، که اهمیت بسزایی در تعیین کیفیت تجاری و بازاریابی این محصول دارند. در تحقیق حاضر درصد رطوبت، قند کل، کالزی زایی، درصد پروتئین، مقدار فیبر رژیمی و برخی عناصر معدنی چهار رقم خرمای عمده خوزستان (سایر، دیری، زاهدی و حلاوی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان می دهد که ارقام مذکور بیش از 65% قند داشته و از کالری زایی بالایی برخوردار هستند. بطوریکه مصرف روزانه صد گرم از این ارقام متوسط انرژی معادل 82/333-68/349 کیلو کالری مورد نیاز مصرف کننده را تامین می نماید و همچنین منبع مناسبی جهت فراهم نمودن فیبر توصیه شده روزانه و برخی عناصر معدنی ضروری بدن از جمله آهن و فسفر می باشند.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Investigation on the quality characteristics, energy content and mineral elements of four commercial date varieties of Khuzestan Province

چکیده English

One of the most important date producing areas in Iran is Khusestan province. Sayer, zahedi and dairi are the main date variety cultivated with a 75% fraction. Due to its arid conditions this province has the third place in date palm production after Kerman and Hormozgan with 82641 tons date production.

The major components in Date palm (Phoenix dactylifena L.) are carbohydrates, which are the most important parameters for commercial quality and nutritional value in this fruit. In this study we assessed the water content, total sugar and energy content of four major date varieties (Sayer, Dairi,Zahedi and Hallawi) from the Khuzestan province. Other proximate date compositions such as the protein content, dietary fibre and essential minerals were also investigated. The mentioned date varieties have more than 65% sugar content and were found to be a good source of energy (333.82-349.68 Kcal/100g), daily recommended dietry fibre intake and mineral components such as iron and phosphorus.

کلیدواژه‌ها English

Key words: Date Palm
quality charcteristics
chemical components
Energy Content
Mineral
total sugar