تأثیر سیستم‌های مختلف تغذیه‌ای (آلی، شیمیایی، تلفیقی) و باکتری های افزاینده رشد (PGPR) برعملکرد دانه، روغن و اسیدهای چرب آفتابگردان

چکیده
چکیده

به منظور مطالعه تاثیر سیستم های تغذیه آلی، شیمیایی، تلفیقی و باکتری های افزاینده رشد بر عملکرد دانه، میزان روغن و ترکیب اسید های چرب رقم آلستار آفتابگردان، آزمایشی در سال 1386 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در راستای کاهش مصرف کود های شیمیایی، اصلاح خاک و بهبود وضعیت تغذیه گیاه اجرا گردید. عامل اصلی در 5 سطح کودی شامل 100 درصد آلی(F1)، 25 درصد شیمیایی و 75 درصد آلی (F2 )، 50 درصد شیمیایی و50 درصد آلی (F3)، 75 درصد شیمیایی و 25 درصد آلی (F4) و 100 درصد شیمیایی(F5 ) و عامل فرعی در 2 سطح تلقیح شامل (I1) بذور تلقیح شده به ازتوباکتر و آزوسپریلیوم و( I0) بذور تلقیح نشده با استفاده از طرح های کرت های خرد شده در چارچوب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بررسی گردید. نتایج بیانگر آن است عملکرد دانه به طور معنی داری در سیستم تلفیقی بیشتر از سایر سیستم های شیمیایی و آلی بود (F3›F4›F2›F5›F1). بیشترین و کمترین درصد روغن به ترتیب در تیمارF1 (100درصد آلی) و تیمار F3(50 درصد آلی +50 درصد شیمیایی) به دست آمد. اسیدهای چرب اشباع (اسید پالمیتیک و اسید استئاریک) در پاسخ به افزایش کود آلی به طور معنی داری در سیستم های تغذیه کاهش یافته در حالیکه اسیدهای چرب غیر اشباع (اسید اولئیک و اسید لینولئیک) افزایش یافتند. بیشترین میزان اسید لینولئیک و اسید اولئیک بترتیب در سیستم 100 درصد کود آلی(F1) و سیستم تغذیه تلفیقی (F3)ایجاد شد. نتایج نشان داد تلقیح بذرها با باکتری های افزاینده رشد موجب بهبود خصوصیات کیفی و کمی آفتابگردان گردید. بطوریکه سبب افزایش معنی دار عملکرد دانه، میزان روغن و اسید های چرب غیر اشباع و کاهش اسید های چرب اشباع روغن در مقایسه با تیمار کنترل گردید.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Effects of different nutrition systems (organic, chemical, integrated) and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on yield and fatty acid composition of sunflower (Helianthus annuus L.)

چکیده English

In order to study the effects of different nutrition systems (organic, chemical, integrated) and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on on the grain yield, seed oil content and fatty acid composition in Sunflower (Helianthus annuus L. . cv. Alestar) an experiment was conducted using Alestar cultivar at the research farm of college of agriculture, Tarbiat modares university of in 2007. Five levels of nutrition systems including F1(100% organic), F2(75% organic+25% chemical), F3(50% organic+50% chemical), F4(25% organic+75% chemicaL), F5(100% chemical) in main plot and two levels of biofertilizer I1(inoculation) and I0 (control) as subplot were used in a split plot arranged in a randomized complete block design with three replications. Results showed that the integrated fertilizer system had higher grain yield than the other fertilizer systems (F3›F4›F2›F5›F1). Maximum and minimum oil content were obtained with the F3 treatment and F1 respectively. The oil saturated fatty acids(acid palmitic and acid stearic) decreased significantly, while insaturated fatty acids( linoleic acid and oleic acid) increased significantly in response to raising the FYM-rate. The highest linolenic acid and oleic acid were observed in F3 and F1 treatments respectively. The results revealed that PGPR improved plant productivity and quality in sunflower seed. The inoculation of PGPR (I1) increased, grain yield, oil content and unsaturated fatty acids and decreased saturated fatty acids compared with untreated plants I0.

کلیدواژه‌ها English

yield
sunflower
plant growth promoting rhizobacteria
nutrition systems
oil and fatty acid