تعیین ضریب اصطکاک و سرعت حد گل زعفران و اجزای آن

چکیده
چکیده اطلاع از مقادیر سرعت حد و ضریب اصطکاک برای طراحی تجهیزات حمل و نقل و جداسازی ضروری است. مقادیر سرعت حد در طراحی نقاله­های پنوماتیک، خشک­کنهای بستر سیال و تجهیزات تمیز کننده نیز کاربرد دارد. در این تحقیق سرعت حد و ضریب اصطکاک استاتیکی گل زعفران و اجزای آن (گلبرگ، پرچم، ساقه و کلاله) به عنوان تابعی از محتوای رطوبت اندازه­گیری شدند. آزمایش­ها روی نمونه­های جمع­آوری شده از مزارع شهرستان کاشمر انجام شدند. داده­ها با استفاده از آزمایش­های فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مقادیر سرعت حد گل، کلاله، پرچم، گلبرگ و ساقه زعفران در سطوح رطوبتی برداشت تا 40% (پایه تر) در محدوده 03/1 تا 13/5 متر بر ثانیه قرار دارد. با کاهش رطوبت از سطح برداشت تا 40% (پایه تر) مقادیر سرعت حد گل و ساقه به طور معنی­داری کاهش می­یابند؛ اما کاهش مقادیر سرعت حد کلاله، گلبرگ و پرچم معنی­دار نیست. سرعت حد گلبرگ در تمام سطوح رطوبتی کمترین مقدار بود. مقادیر ضریب اصطکاک گل زعفران و اجزای آن روی تمام سطوح اصطکاکی در محدوده 52/0 تا 1/1 بود. به غیر از ساقه مقادیر ضریب اصطکاک بقیه اجزا روی سطح پلی­اتیلن حداکثر بود. مقادیر ضریب اصطکاک روی سطح آهن گالوانیزه برای تمام اجزا حداقل بود. با کاهش محتوای رطوبت از سطح برداشت تا سطح 40% (پایه تر) مقادیر ضریب اصطکاک تمام اجزا به طور معنی­داری افزایش می­یابد. ضریب اصطکاک کلاله و گل روی کلیه سطوح اصطکاکی به ترتیب حداکثر و حداقل بود. به طور کلی، در رطوبت برداشت امکان جدا کردن گل، گلبرگ، پرچم، کلاله و ساقه از یکدیگر با تغییر سرعت جریان هوا وجود دارد. همچنین امکان جدا کردن گلبرگ از سایر اجزا در سطوح رطوبتی 70 و 40% (پایه تر) با استفاده از ستون هوا وجود دارد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Determining coefficient of friction and terminal velocity of saffron flower and its components

چکیده English

The terminal velocity and coefficient of friction data are necessary for designing of handling and separating equipments. The terminal velocity data are also valuable in designing pneumatic conveying, fluidized bed dryer and cleaning equipments. In this paper, the terminal velocity and coefficient of static friction of saffron flower and its components (stigma, stamina, petal and stem) were determined as a function of moisture content. The experiments were conducted on saffron flower selected from fields of Kashmar. The data was statistically analyzed using factorial experiments with completely randomized design. The results showed that the terminal velocity of the saffron flower, stigma, stamina, petal and stem at moisture content of harvesting level to 40% (w.b.) were in the range of 1.03 to 5.13 m/s. With decreasing moisture content from harvesting level to 40% the terminal velocity of the flower and stem decreased significantly but the terminal velocity of the stigma, petal and stamina were not decreased significantly. The terminal velocity of the petal was the minimum value at the three moisture content levels. The coefficient of friction of saffron flower and its components on the friction surfaces were in the range of 0.52 to 1.1. The friction coefficients of all the components except the stem were the maximum values on polyethylene surface. The coefficients of friction were the minimum values on galvanized iron surface for all of the components. With decreasing moisture content from harvesting level to 40% (w.b.) the average values of coefficient of friction increased significantly for all of the components. The coefficient of friction of the stigma and flower were the maximum and minimum values, respectively at different levels of moisture content. Generally, at moisture content of harvesting it is possible to separate the flower, petal, stamina, stigma and stem from each others with changing air stream velocity. As well, it is possible to separate the petal from the others components at moisture levels of 70% and 40% (w.b.) using wind column device.

کلیدواژه‌ها English

Key words: Saffron
Flower
Crocus sativus
Terminal velocity
Coefficient of friction
Moisture content