بهینه سازی ترکیبات محیط کشت برای تولید میکروبی گلوتامیک اسید از ضایعات خرما با استفاده از روش فاکتوریل جزئی

چکیده
چکیده

ضایعات خرما به عنوان یکی از ضایعات کشاورزی کربوهیدراتی که در دسترس و به مقدار فراوان در جنوب و غرب مدیترانه یافت می شود به عنوان سوبسترایی جدید برای تولید گلوتامیک اسید، پیش ساز گلوتامات منو سدیم، استفاده شد. طراحی فاکتوریل جزئی برای بررسی اثر متغیرهای مقدار بیوتین، مقدار اوره و سرعت همزدن بر روی مقدار گلوتامیک اسید تولید ی بکار گرفته شد. برای پیش بینی پاسخ از مدلی دو جمله ای استفاده شد. مشخص شد که سرعت همزدن تاثیر معنی داری بر روی تولید گلوتامیک اسید دارد. بیشترین مقدار گلوتامیک اسید در محدوده سرعت همزدنrpm 250-240 و غلظت اوره g/l 3-2.8 گزارش شد. مطالعه نشان داد که ضایعات خرما می توانند به عنوان سوبسترایی ارزان قیمت برای تولید گلوتامیک اسید استفاده شوند.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Optimization of medium composition for microbial production of glutamic acid from Date fruit wastes using fractional factorial method

چکیده English

Abstract

Date wastes, one of the abundantly available carbohydrate agricultural wastes in the South and East of the Mediterranean, were served as a novel substrate for the production of glutamic acid, the precursor of monosodium glutamate. A fractional factorial design was used to investigate the effects of variables, namely biotin content, urea content and agitation speed on the response glutamic acid production. A second order polynomial model was used to predict the response. Agitation speed was found to significantly influence the glutamic acid production. The highest glutamic acid production was recorded at agitation speed ranging 240-250 rpm and urea concentration of 2.8-3 g/l. The study showed that the wastes from dates could serve as a low-cost substrate for glutamic acid production.

کلیدواژه‌ها English

Glutamic acid
Date wastes
Submerge
Agitation speed
fractional Factorial design
Biotin