مطالعه میسل های کازئین در شیرخام با مقادیر مختلف سلولهای پیکره ای با استفاده از میکروسکپ الکترونی نگاره ای

چکیده
چکیده

بیماری ورم پستان موجب افت کیفیت شیرخام می شود و فعالیت پروتئولیتیک بیشتری را در شیر حاصل از دام مبتلا به ورم پستان در پی دارد. تا کنون گزارشی در خصوص تاثیر سلامت دام بر ریزساختار میسل کازئین منتشر نشده است، بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر شمار سلولهای پیکره ای بر ابعاد و ریزساختار میسل های کازئین در شیرخام صورت گرفت. به این منظور نمونه های شیرخام با تعداد سلولهای پیکره ای پائین (کمتر از 200 هزار)، متوسط (بین 200 تا 800 هزار) و بالا (بیش از 800 هزار سلول در میلی لیتر) از کارتیه دامهای شیری تهیه گردید و پس از آماده سازی، به وسیله میکروسکپ الکترونی نگاره ای مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که اندازه میسل کازئین در دام مبتلا به بیماری ورم پستان تغییر می نماید و تفاوت قابل ملاحظه ای بین ریزساختار میسل کازئین در نمونه های شیر با شمار سلولهای پیکره ای بالا و پائین وجود دارد. متوسط قطر میسل ها در نمونه های با سلولهای پیکره ای متوسط و بالا به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد و تصاویر میکروسکپ الکترونی نگاره ای نشان می دهد که تمایل به متجمع شدن در نمونه های شیر به غیر از نمونه های با تعداد سلول پایین، به خصوص در نمونه شیر با سلولهای پیکره ای بالا به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. به نظر می رسد مهمترین عامل هیدرولیز کازئین ناشی از افزایش فعالیت آنزیم های پروتئولیتیک مانند پلاسمین و آنزیم های لیزوزومی نظیر الاستاز، کاتپسین B، کاتپسینD ، کاتپسین G به ویژه در شیر با شمار سلولهای پیکره ای بالاست، که می تواند موجب کاهش اندازه و افزایش تمایل به تجمع میسل های کازئین در شیر دام مبتلا به بیماری ورم پستان شود. به علاوه ممکن است به عوامل دیگری همانند توانایی کمتر سنتز شیر و دافعه فضایی و الکترواستاتیک پائین تر بین میسل های کازئین نیز در این زمینه اشاره داشت.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Study on casein micelles in raw milk with different levels of somatic cells by scanning electron microscopy

چکیده English

Mastitis deteriorates the quality of raw milk and higher proteolytic activity in mastitic milk has been reported. There are no published studies on the effects of health status of the animal on the casein micelle microstructure, therefore the specific objective of this study was to determine the effects of somatic cell count (SCC) on the dimension and microstructure of casein micelles in raw milk. Raw milk samples were collected from the individual quarter of the dairy cattle in three different levels of SCCs (i.e., low: SCC<200,000, medium: 200,000<SCC<800,000 and high: SCC >800,000 cells/ml) and prepared for study by Scanning Electron Microscopy (SEM). The results suggested that the size of casein micelle changes in mastitic milk, and there were significant differences in casein micelle microstructure between high and low SCC milk samples. The mean diameter of micelles in medium and high SCC specimen decreases dramatically and SEM micrographs revealed that aggregation of casein micelles increases considerably in raw milk samples, especially in high SCC milk, except for that of low SCC. Increase the activity of proteolytic enzymes such as plasmin and lysosomal enzymes (Elastase, Cathepsin B, D and G, etc) was realized as the main reason of hydrolyzing casein in milk, especially in milk with high SCC, which can be the cause of changes in size and tendency to aggregation of casein micelles in mastitic milk. In addition, decreased milk synthesis ability and reduced steric and electrostatic repulsion among casein micelles might be other causes for this phenomenon.

کلیدواژه‌ها English

Somatic cell
Raw milk
Scanning electron microscopy
Casein micelle