ترکیب اسیدهای چرب برخی از ژنوتیپ های انتخابی گردو Juglans regia L.) ) در استان مرکزی

چکیده
چکیده

تعداد 70 ژنوتیپ گردو (Juglans regia L.)در 4 منطقه از استان مرکزی به خاطر باردهی منظم و عملکرد بالا انتخاب شدند و در طی سال 1386 چندین خصوصیت پومولوژیکی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. از میان 70 ژنوتیپ انتخاب شده، تعداد 12 ژنوتیپ برتر برای ارزیابی بیشتر به منظور بررسی وضعیت روغن مغز و اسیدهای چرب انتخاب شدند. در این ژنوتیپ­ها وضعیت اسیدهای چرب در سه نمونه روغن مغز توسط آنالیز با دستگاه کروماتوگرافی گازی بررسی گردید. درژنوتیپ­های مورد ارزیابی میزان روغن، بین0/51 تا 0/73 درصد متغیر بود. وضعیت اسید های چرب پالمتیک اسید، استئاریک اسید، اولئیک اسید، لینولئیک اسید و لینولنیک اسید به میزان زیادی میان ژنوتیپ­ها متغیر بود. نتایج نشان داد که اسید پالمتیک (09/6-12/8 درصد) و اسید استئاریک (19/2-0/4 درصد) به ترتیب بیشترین میزان اسید چرب اشباع را تشکیل می­دادند. اولئیک اسید تنها اسید چرب غیر اشباع حاوی یک پیوند مضاعف بود و میزان آن20 الی 43 درصد کل اسیدهای چرب متغیر بود. لینولئیک اسید (39/37 الی 95/58) بیشترین درصد اسیدهای چرب راتشکیل می­داد. میزان اسیدهای چرب غیر اشباع بیش از 85 درصد کل اسید های چرب روغن گردو بود، در حالیکه حداکثر مقدار اسیدهای چرب اشباع 36/12 درصد بود. چنین به نظر می­رسد که تفاوت در درصد روغن و ترکیب اسیدهای چرب به علت تنوع ژنتیکی و شرایط اکولوژیکی و محل کشت ژنوتیپ­های مورد مطالعه می­باشد. نتایج نشان داد که مغز میوه ژنوتیپ­های MS69, MS68, MS10 وMS70 به دلیل داشتن درصد بالاتر اسیدهای چرب لینولئیک و لینولنیک دارای کیفیت غذایی بالاتری از ژنوتیپ­هایMS43, MS27, MS23, MS15 MS12, MS11 ، MS52و MS54می­باشند.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Fatty acids composition of some selected walnut (Juglans regia L.) genotypes in Markazi province

چکیده English

Seventy walnut (Juglans regia L.) genotypes were selected in Markazi province in 4 different geographical locations, based on their regular bearing and high productivity, and were evaluataed for several pomological characters during 2007 growings- season. Among the 70 preselected genotypes, 12 superior ones were considered for further evaluation for kernel’s oil and fatty acid compositions. In these genotypes, the fatty acids compositions in three oil samples were determined by gas chromatography. In the evaluated genotypes, the oil percentage varied from 51.0 to 73.0. The fatty acids palmitic, stearic, oleic, linoleic, and linolenic composition were variable greatly among studied genotypes. Result indicated that palmitic acid was the main saturated fatty acid component (6.09-8.12%) followed by stearic acid (2.19-4.10%). The oleic acid was the only monounsaturated fatty acid componenet and was varied from 20 to 43 percent. The highest content among fatty acids was belong to linoleic (37.39-58.95%). Unsaturated fatty acids were found as 85% of the total fatty acids content of the oil. While maximum content of the saturated fatty acids was found 12.36%. It seems that the differences in oil percentage and the fatty acids compositions will be related to both genetic diversity of studied genotypes as well as cultural and ecological conditions of the growing regions.In conclusion, the kernel of the genotypes MS10, MS68, MS69 and MS70 with higher linoleic and linolenic acid percentage, have a higher food quality from the genotypes of MS11 MS12, MS15, MS23, MS27, MS43, MS52 and MS54.

کلیدواژه‌ها English

Juglans regia L
walnut
Oil
Fatty acids