تغییرات ترکیب شیمیایی و وزن کپور پرورشی Cyprinus carpio طی روش های مختلف نمک سود بهاره شعبان پور1، علی شعبانی1، آی ناز خدانظری2*، سمیه پاکروانفر2

چکیده
چکیده
در این مطالعه تاثیر غلظت های مختلف آب نمک بر تغییر ترکیبات شیمیایی و وزن کپور طی مراحل مختلف فرآوری مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور فیله کپور معمولی Cyprinus carpio در سه غلظت آب نمک (10%، 15% و 20%) با نسبت ماهی به آب نمک (6/1:1) و همچنین غلظت 20% با نسبت ماهی به آب نمک (1:1) نمک سود گردید و سپس به ترتیب نمک سود خشک و نگهداری صورت پذیرفت. بیشترین مقدار وزن، پروتئین، رطوبت و کمترین مقدار نمک و چربی در غلظت های کم آب نمک (15-10 درصد) در مقایسه با محلول های غلیظ (20 درصد) آب نمک به دست آمد. حداکثر وزن در غلظت 10 درصد در مرحله آب نمک گذاری و حداقل وزن در غلظت 20 درصد با نسبت 1 به 6/1 در مرحله نگهداری یافت شد (P<0/05). بالاترین میزان نمک در مرحله نگهداری بود، بنابراین کمترین مقدار رطوبت و وزن در مرحله نگهداری در هر یک از چهار غلظت آب نمک مشاهده گردید. پروتئین فیله در طی فرآیند نمک سود کردن افزایش یافت (P<0/05) به طوری که در مراحل نمک سود خشک و نگهداری مقدار پروتئین تفاوتی نشان ندادند. بیشترین مقدار چربی در غلظت 15 و 20 درصد در مرحله نگهداری مشاهده شد. اگر چه نمک منجر به کاهش معنی دار مقدار pH در طی فرآوری گردید ولی در مرحله نگهداری مقدار آن افزایش یافت (P<0/05).
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Changes in chemical content and yield of carp farming Cyprinus carpio under different methods of salting Shabanpur, B.1, Shabani, A. 1, Khodanazary, A.2* , Pakravanfar, S.2

چکیده English

In this study, effects of different concentrations salt solution were analyzed on the changing of chemical contents and yield of salted carp during different stages of processing. For this purpose, samples of common carp Cyprinus carpio was salted in three brine concentrations (10%, 15% and 20%) and fish to brine ratio (1:1/6) and so brine concentration 20 % and fish to brine ratio (1:1) , which was followed by dry salting and storage. Higher weight yield, protein and moisture and lower fat and salt were obtained by using lower salt concentration (%10-15%) than by using higher brine solution (20%) (P<0/05). Maximum and minimum of weight was found in 10% concentration brining stage and in 20% concentration (1:1/6) storage stage. Higher salt was in storage stage therefore lower moisture content and yield was seen in storage stage in four brine solutions. The protein of fillet increased during salting process (P<0/05) which protein content did not showed difference in dry salting and storage. Maximum fat content concluded in 15 and 20 percent salt solution. Although Salt had a highly significant decreasing effect on the pH during processing, pH content increased during carp storage (P<0/05).

کلیدواژه‌ها English

Cyprinus carpio
Different concentrations of brine solution
Mixed salting
Storage