پایداری حرارتی روغن ارقام رایج کانولا در ایران

چکیده
چکیده

در این تحقیق، پایداری حرارتی روغن ارقام رایج کانولا در ایران (اوکاپی، هایولا 401، زرفام و طلایه) بر حسب میزان مقاومت به تولید هیدروپراکسیدهای دی ان مزدوج طی فرایند حرارتی (دمای 180 درجه سانتیگراد) اندازه گیری و مقایسه شد. نتایج آزمون پایداری مبنی بر داده هایی چون شاخص پلی ان، اعداد پراکسید و اسیدی، و میزان ترکیبات توکوفرولی و فنلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بیشترین میزان اولیه عدد دی ان مزدوج به روغن ارقام زرفام و اوکاپی خراسان رضوی (به ترتیب 18/8 و 73/7)، و هایولای گلستان (78/7)، و کمترین آن به روغن ارقام زرفام تهران (38/5) و طلایه فارس (85/5) تعلق داشت. عدد دی ان مزدوج روغن ارقام کانولا طی فرایند حرارتی به صورت نمایی افزایش پیدا کرد. روغن رقم اوکاپی خراسان رضوی به طور کلی دارای بیشترین مقاومت حرارتی از دیدگاه تولید هیدروپراکسیدهای دی ان مزدوج بود. روغن رقم زرفام خراسان رضوی پس از 4 ساعت فرایند حرارتی دچار تغییرات شدیدتری در عدد دی ان مزدوج خود گردید اما سرانجام در انتهای فرایند حرارتی وضعیتی مشابه روغن رقم اوکاپی خراسان رضوی را از خود بروز داد. روغن رقم زرفام تهران دارای پایداری حرارتی نسبتاً کمتری از روغن رقم زرفام خراسان رضوی بود. روغن رقم هایولای گلستان دارای پایداری حرارتی میانه ای در بین روغنهای کانولای مورد مطالعه بود و پس از آن، روغن رقم هایولای مازندران قرار داشت. روغن رقم طلایه فارس پس از 4 ساعت فرایند حرارتی دارای کیفیتی چون روغن رقم زرفام خراسان رضوی بود اما کیفیت آن در انتهای فرایند حرارتی با شدت بیشتری از سایر ارقام غیر طلایه کاهش پیدا کرد. سرانجام، روغن رقم طلایه خراسان رضوی حائز کمترین پایداری حرارتی پس از 8 ساعت فرایند حرارتی بود. در پایان، پایداری حرارتی روغنهای کانولای مورد مطالعه با فرض کیفیت اولیه یکسان عبارت از زرفام خراسان رضوی < اوکاپی خراسان رضوی < هایولای گلستان < زرفام تهران < هایولای مازندران < طلایه فارس = طلایه خراسان رضوی بود.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Heat stability of the oils from current canola cultivars in Iran

چکیده English

In this research, heat stability of the oils from the current canola cultivars in Iran (Okapi, Hyola 401, Zarfam, and Talayeh) was compared in terms of the resistance to the conjugated diene hydroperoxides production during the heating process at 180 ºC. The stability test results were analyzed based on the polyene index, peroxide value, acid value, and total tocopherol and phenolic compounds. The highest original conjugated diene value (CDV) belonged to the oils from the Zarfam (8.18) and Okapi (7.73) cultivars in Khorasan Razavi province and the Hyola cultivar (7.78) in Golestan province, and the lowest ones belonged to the oils from the Zarfam (5.38) and Talayeh (5.85) cultivars in Tehran and Fars provinces, respectively. The CDVs exponentially increased during the heating process. The oil from the Okapi cultivar totally had the highest heat resistance to the conjugated diene hydroperoxides production. After 4 h of the heating process, the CDV of the oil from the Zarfam-Khorasan Razavi cultivar varied more severely, but finally at the end of the heating process, showed a similar status to the oil from the Okapi cultivar. Heat stability of the oil from the Zarfam-Tehran cultivar was relatively lower than that of the Zarfam-Khorasan Razavi cultivar. The oil from the Hyola-Golestan cultivar had a moderate heat stability among the canola oils studied, and then the oil from the Hyola-Mazandaran cultivar. After 4 h of the heating process, the oil from the Talayeh-Fars cultivar had a similar quality to the oil from the Zarfam-Khorasan Razavi cultivar but its quality decreased more severely than that of the other non-Talayeh cultivars at the end of the heating process. Finally, the oil from the Talayeh-Khorasan Razavi cultivar had the lowest heat stability after 8 h of the heating process. Assuming the same original quality for the canola oils studied, heat stability was in the order of the Zarfam-Khorasan Razavi > Okapi-Khorasan Razavi > Hyola-Golestan > Zarfam-Tehran > Hyola-Mazandaran > Talayeh-Fars = Talayeh-Khorasan Razavi.

کلیدواژه‌ها English

Stability
Canola oil
Heating process
Conjugated diene value (CDV)