بررسی اثر pH و غلظت پلاستی سایزر روی ویژگی های فیلم تهیه شده از ایزوله پروتیین باقلا

چکیده
چکیده

هدف از انجام این تحقیق، بررسی امکان تهیه فیلم خوراکی از ایزوله پروتیین باقلا و تعیین اثرات pH محلول تشکیل دهنده فیلم و غلظت پلاستی سایزر روی ویژگی های فیلم حاصله است. بدین منظور از ایزوله پروتیینی باقلای تهیه شده در سه pH 7، 9 و 12 و سه غلظت پلاستی سایزر 40، 50 و 60 درصد وزن ایزوله پروتیین باقلا فیلم تهیه گردید. بر اساس نتایج بدست آمده افزایش pH سبب بهبود خواص مکانیکی ( مقاومت در برابر پارگی و کشش پذیری) و میزان حلالیت ، کاهش نفوذ پذیری به بخار آب و تیره تر شدن فیلم ها شد. غلظت پلاستی سایزر در محدوده مورد مطالعه اثر معنی داری روی نفوذ پذیری به بخار آب نشان نداد. افزایش غلظت پلاستی سایزر سبب افزایش میزان کشش پذیری و انحلال فیلم ها و کاهش مقاومت آنها در برابر پاره شدن گردید. کمترین نفوذ پذیری به بخار آب و بیشترین مقاومت در برابر پارگی در فرمول تهیه شده در pH 12 در حضور 40 درصد گلیسرول مشاهده شد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Effect of pH and plasticizer concentration on the properties of faba bean protein isolate based edible film

چکیده English

The objectives of this study were to investigate the potential of faba bean protein isolate (FPI) in preparation of an edible film and to determine the effects of film forming solution pH and plasticizer concentration on film properties. So film samples were prepared in three different pH levels (7, 9 and 12) and plasticizer concentrations (40, 50 & 60% w/w protein isolate). Results showed that increasing of pH improved mechanical properties (tensile strength and elongation) and solubility of films but caused water vapor permeability (WVP) and lightness of films to decrease. Plasticizer concentration did not affect WVP over the studied range. Elongation and solubility of films increased and tensile strength decreased by increasing of plasticizer content of film forming solutions. The lowest WVP and the highest tensile strength was observed at pH 12 and 40% (w/w of FPI ) glycerol concentration.

کلیدواژه‌ها English

pH؛Mechanical properties؛Edible film؛Faba bean (Vicia faba L.)؛Protein isolate؛pH
Plasticizer؛Water vapor permeability