بررسی اثر تعداد سلول های سوماتیک بر ترکیبات شیر استان خراسان رضوی

چکیده
چکیده

یکی از شاخص های ارزیابی بهداشت و کیفیت شیر ، شمارش تعداد سلول های سوماتیک شیر خام است. با توجه به جایگاه تولید شیر در استان خراسان رضوی و ارزش غذایی آن در تغذیه مردم تحقیقی به منظور بررسی تعداد سلول های سوماتیک شیرهای خام تولیدی در استان خراسان رضوی و تأثیر آن بر ترکیبات شیر انجام گرفت. دراین مطالعه 123 نمونه از مخازن شیر 41 دامداری در استان خراسان رضوی در سال 1385 مورد بررسی قرار گرفتند ( برای هر دامدار حداقل 3 نمونه درماه اندازه گیری و میانگین آنها در ماه مورد نظر ثبت شد). ترکیبات شیر و تعداد سلول های سوماتیک مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری بین میزان اسیدیته در فصول مختلف سال وجود نداشت ( 05/0 p< ). مقدار چربی در فصل بهار کمترین و در فصل زمستان بیشترین مقدار را دارا بود. نمونه های شیر، مقدار پروتئین یکسانی در فصل های زمستان و پاییز داشتند ولی این مقدار در فصول تابستان و بهار بیشتر بود ( 05/0 p< ). با وجودی که بیشترین تعداد سلول های سوماتیک در ماههای تیر و مرداد مشاهده شد ولی اختلاف معنی داری بین ماههای مختلف سال وجود نداشت ( 05/0 P< ). نتایج تحقیق مشخص نمود که تعداد سلول های سوماتیک رابطه منفی با اسیدیته(p<0.01)، و درصد چربی(p<0.05) داشتند ولی ارتباط آن با مقدارپروتئین شیربه صورت خطی و مثبت بود(p<0.001 ). بررسی ارتباط بین دو روش شمارش سلول های سوماتیک یعنی روش شمارش مستقیم میکروبی و دستگاه Somatos نیز مبین وجود یک رابطه خطی مثبت بین این دو روش بود (91/0 = R2 ).
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Total bulk cow milk somatic cell counts and its relation with milk composition in Khorasan Razavi province in Iran

چکیده English

Khorasan Razavi Province with 6.83 % Iran milk production is an important area of animal husbandry. In this study, the relationship between milk composition and total bulk milk somatic cell counts was investigated. 123 samples of bulk tank milk were randomly selected from 41 dairy farmers in the Province of Khorasan Razavi (Iran) during April–March 2006, every month. A total of 1476 samples were analyzed. Samples were analyzed for acidity, fat, protein content and somatic cell counts. The results showed that the season of raw milk production did not have significant effect on the acidity. Fat concentration increased gradually from spring to winter and there were significant difference between spring and other seasons (P<0.05). Higher levels of the protein content were observed in samples collected during the autumn and winter seasons. The highest total bulk milk somatic cell counts were in July. Total bulk milk somatic cell counts had significant impact on acidity, fat and protein content. Moreover, the level of acidity and fat in milk decreased with increasing SCC (P<0.01, P<0.05 respectively). A significant (P<0.001) positive relationship was observed between total bulk milk somatic cell and protein content in milk. Also, positive correlation (R2 = 0.91) were established between direct microscopic cell count and Somatos instrument.

کلیدواژه‌ها English

Bulk milk somatic cell counts
Milk composition
Correlation
Khorasan Razavi