بررسی ترکیبات مغذی و اسیدهای چرب عضلات کپور معمولی (Cyprinus carpio) و کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella)

چکیده
چکیده

هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین مواد مغذی و ترکیبات اسیدهای چرب بافت عضلانی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) و کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella)، از گونه های پرورشی مورد استفاده در کشور بود. آنالیز تقریبی نمونه ها نشان داد که به جز رطوبت هیچ تفاوت معنی داری در بین سایر شاخص­های مورد مطالعه (پروتئین، چربی و خاکستر) وجود نداشت (p>0.05). میزان اسیدهای چرب اشباع (SFA)، تک غیر اشباع (MUFAs) و چند غیر اشباع (PUFAs) برای کپور معمولی 86/32 ، 43/39 و 13/24 درصد و برای کپور علفخوار06/34، 02/25 و 54/37 درصد مشاهده شد. در هر دو گونه ماهی مورد مطالعه اسید پالمتیک و اسید اولئیک به ترتیب فراوانترین اسیدهای چرب اشباع و تک غیر اشباع بودند و در بین اسیدهای چرب چند غیر اشباع اسید لینولئیک در کپور معمولی و دوکوزاهگزانوئیک اسید(DHA) در کپور علفخوار فراوان ترین اسیدهای چرب شناخته شده بودند. میزان امگا 3 شناخته شده برای کپور معمولی6/8 درصد و برای کپور علفخوار3/25 درصد بود. در کپور معمولی و علفخوار به ترتیب 33/1 و 55/2 درصد اسید آراشیدونیک مشاهده گردید. مقایسه ترکیب اسید چرب دو ماهی مورد مطالعه حاکی از تفاوت معنی دار بین اسید های چرب دو ماهی به جز C 22:0 و SFA بود.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

The investigation of nutritional composition and fatty acids in muscle of common carp (Cyprinus carpio) and grass carp (Ctenopharyngodon idella)

چکیده English

This study was performed to determine proximate composition and fatty acids in muscle of common carp and grass carp that are commonly consumed in Iran. There is no significant difference in the content of protein, lipid and ash samples of in these two fish species (p>0.05). Grass carp had significantly higher moisture contents than common carp. The fatty acid composition of common carp and grass carp were found to be 32.86 and 34.06% saturated (SFA), 39.43 and 25.02% monounsaturated (MUFAs) and 24.13 and 37.54% polyunsaturated fatty acids (PUFAs), respectively. In both fish, palmitic acid C16:0 and oleic C18:1 n-9 acid were the principal saturated and monounsaturated fatty acids, respectively. The dominant poly unsaturated fatty acid (PUFA) was Docosahexaenoic acid (C22: 6n-3) in grass carp and Linoleic acid (C18: 2n-6) in common carp. The content of n3 PUFAs was 8.6% for common carp and 25/3% for grass carp. Arachidonic acid (20:4n6) content was 2.55% in grass carp and 1.33% in common carp. Muscle fatty acid composition of common and grass carp showed that there are significant difference in among all the fatty acids except for 22:0 and SFA(p<0.05).

کلیدواژه‌ها English

Fatty acids
common carp
Proximate analysis
grass carp