ارزیابی بار میکروبی شیرخام تولیدی چندین دامداری نیمه صنعتی در استان همدان

چکیده
یکی از شناخته شده ترین روش های پایش کیفیت میکروبی شیرخام، تعیین شمار کلی باکتریهاست که از اهمیت ویژه ای برای دامداران و فرآوری کنندگان برخوردار است. از روش استاندارد پلیت کانت می توان برای تعیین بار میکروبی شیرخام استفاده نمود. ارزیابی شمار کلی باکتریها در شیرخام دامداری ها با استفاده از روش استاندارد پلیت کانت، هدف اصلی این پژوهش بود. به این منظور هفت دامداری بصورت تصادفی انتخاب شدند و کیفیت میکروبی شیر خام تازه دوشیده شده در آنها در مراحل مختلف مانند: قبل و پس از تخلیه اولین جهش های شیر خروجی از پستان دام و شیر جمع آوری شده در تانک ذخیره شیر بررسی گردید. نتایج این تحقیق نشان دادند که خارج نمودن اولین بخش های شیر موجود در مجرای خروجی شیر اثر مشخصی بر کاهش بار میکروبی شیر تازه دوشیده شده دارد، اما افزایش بار میکروبی در مرحله اختلاط شیرخام در مخزن ذخیره به مراتب بیشتر است و به همین علت جدا نمودن شیر های خام با درجات مختلفی از کیفیت میکروبی در مرحله نگهداری شیرخام از اهمیت به مراتب بیشتری برخوردار است. می توان نتیجه گیری نمود که کیفیت شیرخام تولید شده بوسیله اغلب دامداران مناسب نبوده و پیشنهاد می شود آموزش ها و راهنمایی های لازم به آنان ارایه گردد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Evaluation of Microbial Load of Raw Milk, Produced by Several Semi-industrial Farms in Hamedan Province

چکیده English

One of the well known methods for monitoring raw milk bacterial quality, is to determine total bacterial count (TBC), which has a particular interest to the farmers and processors. Standard plate count (SPC) can be used as a method for determining bacterial load of raw milk. Evaluation of TBC of raw milk on-farm level by using SPC was the main objective of this research. Seven farms were selected randomly and microbiological quality of fresh raw milk was monitored in different steps such as: before and after removal of first part of removed raw milk and also bulk milk that was collected in storage tank. The results showed that removing of contaminated milk from teat chanal has a distinct effect on reduction of bacterial count in fresh milk but it is more important to segregate different grade of raw milk in storage step, due to high bacterial count of mixed raw milk in bulk tank. It can be concluded that microbiological quality of raw milk produced by those farmers was inferior and it is recommended that training and guidance should be given to them.

کلیدواژه‌ها English

Raw milk
Microbial load
Farm
Standard plate count