ارتباط بین هدایت الکتریکی باpH، اسیدیته و شمارش کلی میکروبها در شیر خام

چکیده
به رسانایی یک ماده خاص در برابر جریان الکتریکی، هدایت الکتریکی گفته می شود که با واحد میکرو زیمنس[1] بر سانتیمتر بیان می گردد. هدایت الکتریکی یا رسانش شیر عمدتاً مربوط به املاح موجود در آن به ویژه یونهای سدیم، پتاسیم و کلر است. نظر به اینکه سنجش هدایت الکتریکی یک روش ساده و سریع می باشد، لذا در این پژوهش جهت تعیین کیفیت شیر از نظر تازگی و کهنگی، همبستگی این ویژگی با عواملی مانند pH، اسیدیته و شمارش کلی میکروبی مورد مطالعه قرار گرفت. ابتدا با تغییر دادن شاخص هائی نظیرpH، اسیدیته و شمارش کلی میکروبی در شیر خام بدون چربی میزان نوسانات هدایت الکتریکی در یک دمای ثابت (ºc25) محاسبه گردید. سپس 200 نمونه شیر خام به روش تصادفی از محل دریافت شیر، دریکی از کارخانه های شیر پاستوریزه تهران، نمونه گیری و در شرایط دمای پایین ( ºc3) به آزمایشگاه منتقل شد. در 100 نمونه شیر کامل شاخص های مورد نظر در این مطالعه آزمایش و سپس هدایت الکتریکی بدون توجه به دما مورد سنجش قرار گرفت و در 100 نمونه دیگر همین آزمایشها با ثابت نگه داشتن دمای شیر(ºc 25) انجام شد. زمانی که هدایت الکتریکی شیر خام بدون چربی در دمای ثابت اندازه گیری شد، نتایج با10 تکرار، نشان داد که با افزایش pH و کاهش اسیدیته، هدایت الکتریکی بصورت خطی افزایش می یابد (P0.05) در سایرآزمایشها، رابطه معناداری بین قابلیت هدایت الکتریکی، pH، اسیدیته وشمارش کلی میکروبی مشاهده نگردید.(P>0.05) لذا به نظر می رسد که عوامل زیادی در تغییرات هدایت الکتریکی شیر خام موثر می باشند و نمی توان تنها با سنجش هدایت الکتریکی کیفیت شیر خام را ارزیابی نمود.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

The Relationship of Electrical Conductivity with pH, Acidity and Total Microbial Count in Raw Milk

چکیده English

Electrical conductivity (EC) is the ability to conduct electricity which is expressed as micro Siemens per centimeter (µs/cm). The conductance of the milk is attributed mainly to its salts content especially Na, K and Cl ions. Since measuring the milk’s EC is a rapid and inexpensive method for determining of the milk quality, therefore correlation between EC with pH, acidity, and total microbial count (TC) in raw milk was studied in order to assess the freshness of milk in this research. In a pilot study, using skim milk, pH, acidity, and TC were changed and EC measured at 25ºc. Then a total of 200 samples of whole milk were obtained from the receiving platform of a dairy plant in Tehran. In one trial 100 samples of whole milk were examined for pH, acidity and TC. Also EC was measured in different temperatures of milk samples at the time of the analysis. In the second 100 samples of whole milk, pH, acidity and TC determined and EC measured at 25ºC. According to the results obtained from the pilot study (with 10 repetition), increasing the pH caused a decrease in EC and vice versa (P0/05). No significant correlation was found between EC with pH, acidity and TC in other trials (P>0.05). It seems many factors may affect the EC in raw whole milk. Therefore measuring EC solely can not determine the milk quality.

کلیدواژه‌ها English

pH
Key words: Milk
acidity
Total microbial count
Electrical conductivity