دوره 18، شماره 119 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 119 صفحات 33-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Monajem S, Ganjloo A, Bimakr M. Evaluation and Kinetics Modelling of Some Postharvest Characteristics Changes of Cherry Tomato Coated with Fresh Aloe vera Gel during Storage at Different Temperatures. FSCT 2021; 18 (119) :17-33
منجم سمانه، گنجلو علی، بی مکر ماندانا. ارزیابی و مدل‌سازی سینتیک تغییرات برخی از ویژگی‌های پس از برداشت گوجه‌فرنگی گیلاسی پوشش‌دار شده با ژل تازه آلوئه‌ورا حین انبارمانی در دماهای مختلف. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (119) :17-33

1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان38791- 4537، ایران
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان38791- 4537، ایران ، aganjloo@znu.ac.ir
چکیده:   (1957 مشاهده)
گوجه‌فرنگی گیلاسی به‌عنوان یک محصول فرازگرا عمر پس از برداشت کوتاهی دارد و در نتیجه استفاده از روش‌هایی نظیر پوشش‌دهی برای افزایش زمان ماندگاری آن ضروری به‌نظر می‌رسد. لذا هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر پوشش خوراکی غلظت ژل تازه آلوئه‌ورا (25، 50، 75 و 100 درصد حجمی/حجمی) و دمای نگهداری (5، 12 و 25 درجه سلسیوس) بر ویژگی‌های کیفی پس از برداشت گوجه‌فرنگی گیلاسی نظیر افت وزن، اسیدیته قابل تیتر، مواد جامد محلول کل و ویژگی‌های حسی طی 24 روز نگهداری و مطالعه سینتیک تغییرات آنها بود. حین دوره نگهداری میزان افت وزن، مواد جامد محلول افزایش و اسیدیته قابل تیتر تمامی نمونه‌ها کاهش یافت. استفاده از ژل تازه آلوئه‌ورا تغییرات ویژگی‌های کیفی را به‌طور قابل ملاحظه‌ای کنترل نمود این در حالی است که افزایش دما سبب تشدید تغییرات ویژگی‌های مورد مطالعه گردید. به‌علاوه استفاده از ژل تازه آلوئه‌ورا و دمای پایین نگهداری سبب کاهش وقوع زوال و افزایش امتیاز ویژگی‌های حسی گردید. مطالعات سینتیکی نشان داد که تغییرات افت وزن و مواد جامد محلول کل از معادله خطی درجه یک و تغییرات اسیدیته قابل تیتر از مدل تبدیل جزء پیروی می‌کنند. سرعت ثابت تغییرات ویژگی‌های پس از برداشت تحت شرایط مختلف از معادله آرنیوس پیروی می‌کند. بر اساس یافته‌های این پژوهش به‌نظر می‌رسد که اعمال پوشش ژل تازه آلوئه‌ورا با غلظت 75 درصد و دمای نگهداری 5 درجه سلسیوس ویژگی‌های کیفی و حسی پس از برداشت گوجه‌فرنگی گیلاسی را حین 24 روز انبارمانی بهبود می‌بخشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فناوری پس از برداشت مواد غذایی
دریافت: 1400/1/21 | پذیرش: 1400/6/4 | انتشار: 1400/10/19