زندی محسن، گنجلو علی، بی مکر ماندانا. مدلسازی تغییرات کیفی ازگیل (Mespilus germanica) طی نگهداری در سردخانه با استفاده از مدلهای سینتیکی و شبکههای عصبی مصنوعی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (96) :103-119
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-35326-fa.html
1- دکتری تخصصی، استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران ، zandi@znu.ac.ir
2- دکتری تخصصی، دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
3- دکتری تخصصی، دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
چکیده: (4410 مشاهده)
هدف از انجام این پژوهش بررسی سینتیک تخریب خصوصیات کیفی اصلی ازگیل طی نگهداری در سردخانه میباشد. ازگیل (Mespilus germanica) بطور گسترده و بیشتر به صورت وحشی در شمال ایران میروید و کاربرد فراوانی به سبب خواص تغذیهای و درمانی دارد. در میوهها خصوصیات کیفی به عنوان معیار مهم پذیرش توسط مصرف کننده است، از اینرو ارزیابی پارامترهای موثر بر کیفیت ازگیل حائز اهمیت میباشد. از آنجائیکه اندازهگیری این پارامترها بسیار هزینهبر و زمانبر است، بنابراین پیشبینی آنها بسیار ضروری میباشد. در پژوهش حاضر مدلهای ریاضی و شبکههای عصبی مصنوعی (ANNs) برای مدلسازی ارتباط بین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و ویژگیهای رنگی با زمان نگهداری در سردخانه بکار برده شد. از پنج مدل سینتیکی درجه صفر، درجه اول، درجه دوم، تبدیل جزء و ویبال برای مدلسازی با کمک نرم افزار متلب استفاده شد. از بین این مدلها، مدل ویبال به عنوان بهترین مدل در پیشبینی تغییرات پارامترهای فیزیکی و شیمیایی ( و ) و رنگی ( و ) انتخاب گردید. در مدلسازی ANN از شبکه پرسپترون چند لایهای (MLP) با تعداد مختلفی نورون استفاده گردید. ورودیهای شبکه شامل زمان نگهداری، رطوبت ازگیل و درجه رسیدگی و خروجی آن نیز مقادیر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و رنگی بود. همچنین از الگوریتم لونبرگ-مارکوآرت به منظور آموزش شبکه و از تابعهای آستانهای سیگموئید لگاریتمی، خطی و تانژانت هایپربولیک سیگموئید استفاده گردید. نتایج نشان داد که شبکه MLP با تابع آستانهای خطی و پیکربندیهای 3-4-8-3 و 2-3-7 بهترین دقت را به ترتیب برای پیشبینی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی ( و ) و خصوصیات رنگی ( و ) دارند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
آمار،مدل سازی و سطح پاسخ در صنایع غذایی دریافت: 1398/5/7 | پذیرش: 1398/11/14 | انتشار: 1398/11/10