بررسی اثرات فیلم بسته‌بندی ضدمیکروبی بر پایه پلی‌اتیلن سبک حاوی میکروکپسول های نایسین و لیمونن برروی زمان ماندگاری پنیر پروسس

نویسندگان
1 واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 گروه علوم‌ و ‌صنایع ‌غذایی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 گروه داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران، ایران
چکیده
هدف از این تحقیق استفاده از خصوصیات فیلم ضدمیکروبی پلی­اتیلنی تهیه­شده حاوی میکروکپسول­های نایسین و لیمونن در بسته­بندی پنیرپروسس بود. در این تحقیق میکروکپسول­های دارای نایسین(IU/mg5/0، 1، 5/1، 2 و 5/2) و لیمونن (5، 7، 10، 14، 21 و 28 میکرولیتر بر میلی­گرم) با روش ژلاسیون تهیه شدند. پس از بهینه­سازی ، میکروکپسول­های نایسین و لیمونن در فرمولاسیون فیلم بر پایه پوشش پلی­اتیلنی استفاده شدند. پس از بسته­بندی پنیرپروسس در این فیلم که حاوی میکروکپسول­های اپتیمم شده حاوی غلظت­های (1، 5/1 و 2 میکرولیتر بر میلی­گرم نایسین و 5، 7 و 10 میکرولیتر بر میلی­گرم لیمونن)، جمعیت میکروبی کل، کپک و مخمر، استافیلوکوکوس کواگولاز مثبت، اشرشیاکلی در روز های اول تولید، بیستم، چهلم و شصتم نگهداری بررسی شدند.

نتایج آزمایش با روش آنالیز واریانس دوطرفه و آزمون دانکن در سطح معنی­داری 05/0 درصد آنالیز شدند. در طی شصت روز نگهداری میزان شاخص­های میکروبی کل، کپک و مخمر، استافیلوکوکوس­کواگولازمثبت و اشرشیاکلی با کاهش معنی­داری مواجه بود(p≤0.05).

نتایج نشان داد که تیمار فیلم بسته­بندی حاوی نایسین با غلظت IU/mg2 و لیمونن با غلظت 10 میکرولیتر بر میلی­گرم در طی دوره نگهداری منجر به حفظ کیفیت بالاتری در تیمارهای پنیر پروسس گردید و به عنوان تیمار بهینه انتخاب شدند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Investigate the effects Antimicrobial Packaging film Based on lightweight PE Contains nisiN and limonene microcapsules On the shelf life of process cheese

نویسندگان English

nayyer maddah 1
Toktam mostaghim 2
esmaeil haririan 3
1 Shahr-e-QodshcnarB , Islamic Azad University, Tehran, Iran
2 tnemtrapeD fo Food Science , ygolonhceT dna Shahr-e-QodshcnarB , Islamic Azad University, Tehran, Iran
3 Department of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Iran
چکیده English

The aim of this study was to investigate the properties of polyethylene antimicrobial film containing niacin and limonene microcapsules in cheese process packaging. In this study microcapsules containing nisin (0.5, 1, 1.5, 2 and 2.5) and limonene (5, 7, 10, 14, 21 and 28 µg / mg) were prepared by gelation method. . After optimization, niacin and limonene microcapsules were used in polyethylene film based film formulation. After packaging cheese cheese in the film containing optimized microcapsules containing concentrations (1, 1.5 and 2 µg / mg nisin and 5, 7 and 10 µg / mg limonene), total microbial populations, mold and Yeast, Staphylococcus coagulase positive, Escherichia coli were examined on the first days of production, 20th, 40th, and 60th storage.

The results were analyzed by two-way ANOVA and Duncan tests at the significant level of 0.05. During 60 days of storage, total microbial indices, mildew and yeast, Staphylococcus coagulas positive and Escherichia coli significantly decreased (p≤0.05).

The results showed that treatment with Nisin containing 2 IU / mg concentration and limonene with concentration of 10 µg / mg resulted in higher quality of processed cheese during storage period and were selected as optimal treatment.

کلیدواژه‌ها English

Processed cheese
antimicrobial packaging
Nisin and Limonene microcapsules
منابع
[1] Briozzo, J., DeLagarde, E.A., Chirife, J., Parada, L. )2005(. Clostridium botulinum type A growth and toxin production in media and process cheese spread. Appl Environ Microbiol. 45:1115-1152.
[2] Tanaka, Z., Sun, X., Lian, Z., Wang, X., Zhou, J., Ma, Z. )2003(. The effects of ultrasonic/microwave assisted treatment on the properties of soy protein isolate/microcrystalline wheat-bran cellulose film. Journal of Food Engineering.114: 183-191.
[3] Scott ,C ,.Taylor ,A) .2006(. The antimicrobial activity of controlled-release chlorine dioxide gas on fresh blueberries. Journal of Food Protection. 77: 1127-1132.
[4] A ,rafinamarhahG ,.A ,inasidamahoM ,.M ,ifajaN ,.M ,rafinamarhahG .) 2010 (.ecnetsisrep no srotcaf fo ydutS .detartnecnoC nietorp yehw yb nenomiL yalrvoorciM fO seluspacorciM Journal of Food Science and Technology. 2)3:( 45-51. [naisreP nI]
[5] Zohri, M,. Shafiee Alavidjeh, M,. Haririan, I ,.Shafiee Ardestani, M., Sadat Ebrahimi, S.E., Tarighati Sani, H., Sadjadi ,S.K.) 2011(. A Comparative study between the Antibacterial Effect of Nisin and Nisin-Loaded Chitosan/Alginate Nanoparticles on the Growth of Staphylococcus aureus in Raw and Pasteurized Milk Samples, Probiotics Antimicrobial Protein. 2:258–266.
[6] Collins, B1., Cotter, PD., Hill, C., Ross, RP.)2011(. The impact of nisin on sensitive and resistant mutants of Listeria monocytogenes in cottage cheese. J Appl Microbiol. 110(6):1509-14.
[7] Prombutaraa, P., Kulwatthanasal, Y., Supaka, N., Sramala, I., Chareonpornwattanaa, S.)2012(. Production of nisin-loaded solid lipid nanoparticles for sustained antimicrobial activity. Food Control .24: 184-190.
[8] Rao, B., Rodriguez. )1989(. Antimicrobial susceptibility of Nisin resistant Listeria monocytogenes of dairy origin. FEMS Microbiology Letters. 252: 67-72.
[9]) .L ,ihgetaN ,.A ,ruoprisaN ,.N ,inidebA 2017.( Effect of xanthan gum and soy protein isolate on processed cheese characteristics. Iranian Food Science and Technology Research Journal. 66 (14): 247-258. [naisreP nI]
[10] Institute of Standards and Industrial Research of Iran, Microbiology of milk and its products - Properties and methods of testing milk and its products. ISIRI no 2406, Karaj: ).ISIRI2016 .([in persian]
[11]) .H ,idihsaR ,.M ,ivazaR ,.M ,inarhetirehazaM 2014 .(Investigation and Optimization of Chemical and Sensory Properties of Different Formulations of Ultra-refined Analog Feta Cheese by Response Surface Method. Journal of Research and Innovation in Food Science, 10) 2( : 107-121. [naisreP nI]
[12] ) .R.M ,naitaladE ,.N ,ireyaN2014.( Application and mechanism of action of nisin in food. 21st National Congress of Iranian Food Science and Technology. November 7-9, Shiraz University.