سنجش فعالیت آنتی‌اکسیدانی پودر سماق (Rhus coriaria L. ) با استفاده از روش DPPH

نویسندگان
1 استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
2 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.2-کمیته تحقیق دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
3 کارشناس آزمایشگاه، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
4 کارشناسی ارشد آمارزیستی، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
چکیده


مقدمه: گیاهان دارویی یکی از منابع مهم آنتی­اکسیدان­های طبیعی هستند، آنتی­ اکسیدان­های موجود در رژیم غذایی به لحاظ محافظت بدن در مقابل استرس اکسیداتیو و حفظ سلامت حائز اهمیت هستند.

هدف: در این مطالعه میزان فعالیت آنتی­اکسیدانی پودر سماق قرمز و قهوه­ ای بومی منطقه هوراند آذربایجان شرقی را بررسی و نتایج بدست آمده با ویتامین C مقایسه شدند.

مواد و روش­ها: در مطالعه پایه حاضر، بخش های مخصوص گیاه سماق بعد از برداشت، در دمای اتاق خشک و با استفاده از آسیاب به پودر تبدیل گردید و فعالیت آنتی­اکسیدانی هریک از پودرها­ی حل شده در متانول، بعد از تهیه غلظت هایppm 5/12، 25، 50 ، 75 از پودر سماق با استفاده از رادیکال آزادDPPH ، در طول موج nm517 اندازه گیری شده است. در نهایت IC50 نمونه­ها و استاندارد به عنوان شاخص مقایسه گردید.

یافته­ها: نتایج بدست آمده نشان دادند که، پودر سماق قهوه­ ای (14/912IC50=) در مقایسه با پودر سماق قرمز (27/385IC50=) ، فعالیّت آنتی اکسیدانی بالاتری دارد، که در مقایسه با ویتامین C (708/ (IC50=6کمتر می باشد.

نتیجه­ گیری: پودر سماق قهوه­ای در مقایسه با پودر سماق قرمز دارای اثر آنتی اکسیدانی قوی تری می باشد.، که مصرف هر دو ماده غذایی و بویژه سماق قهوه ای می­تواند در بهبود دفاع آنتی اکسیدانی بدن مـوثرباشد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

valuation of Anti-Oxidant Activity of sumac powder (Rhus coriaria L.) using DPPH Method

نویسندگان English

Aziz Homayouni Rad 1
mahsa khaleghi 2
Hossein Servat 3
Zeinab Iraji 4
1 1- Department of Statistics and Epidemiology, Faculty of Nutrition and Food Sciences, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran.
2 1- Department of Statistics and Epidemiology, Faculty of Nutrition and Food Sciences, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran.2- Student Research Committee, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran.
3 Faculty of Pharmacy, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran.
4 3- Department of Statistics and Epidemiology, Faculty of Nutrition and Food Sciences, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran.
چکیده English

Background and Aim:

Oxidative stress factors are known to causes some metabolic disorders diseases. Therefore, preventing, or at least decreasing the amount of these factors may have a positive impact on prevention or improvement of the metabolic diseases. Recently, the herbal medicines are more considered due to more effectiveness. The present study was designed to evaluate anti-oxidant effect of sumac powder (Rhus coriaria L.).

Materials and Methods:

In the present study, special parts of the sumac plant, dried at room temperature and powdered using laboratory mill. All samples were solubilized in methanol, and four concentrations (12.5, 25, 40 ،50 µ/ml) were prepared and the antioxidant activity of sumac powder measured by DPPH at a wavelength of 517 nm. Finally, the IC50 of all samples and the standard were calculated and compared with standard.

Results:

The methanol extracts of all sumac doses showed dose-dependent potent antioxidant activity. The results indicated that brown sumac powder (IC50 = 14/912) has the higher antioxidant activity compared to red sumac powder (IC50 = 27/385), which was lower than vitamin C (IC50 = 6/708).

Conclusion:

Brown sumac powder has a stronger antioxidant effect than red sumac powder, which can be effective in improving the antioxidant defense of the body, so we advise to consume brown sumac.

کلیدواژه‌ها English

Sumac powder
Rhus coriaria L
Anti-oxidant
Metabolic disorders
Food
1. Soheili M, KHANDAN M, Salami M. Evaluation of Anti-Oxidant Activity of Lavandula angustifolia using DPPH Method. Majallah-i dānishgāh-i ̒ulūm-i pizishkī-i Arāk. 2017;19(12):70-7.
2. Hraš AR, Hadolin M, Knez Ž, Bauman D. Comparison of antioxidative and synergistic effects of rosemary extract with α-tocopherol, ascorbyl palmitate and citric acid in sunflower oil. Food Chemistry. 2000;71(2):229-33.
3. Thanonkaew A, Benjakul S, Visessanguan W, Decker EA. The effect of antioxidants on the quality changes of cuttlefish (Sepia pharaonis) muscle during frozen storage. LWT-Food Science and Technology. 2008;41(1):161-9.
4. Ejtahed HS, Mohtadi-Nia J, Homayouni-Rad A, Niafar M, Asghari-Jafarabadi M, Mofid V. Probiotic yogurt improves antioxidant status in type 2 diabetic patients. Nutrition. 2012;28(5):539-43.
5. Shahidi F, Naczk M. Phenolics in food and nutraceuticals: CRC press; 2003.
6. Sharififar F, Moshafi M, Mansouri S, Khodashenas M, Khoshnoodi M. In vitro evaluation of antibacterial and antioxidant activities of the essential oil and methanol extract of endemic Zataria multiflora Boiss. Food control. 2007;18(7):800-5.
7. Sadighara P, Barin A. The study of antioxidant potential of Morus alba L. leaves extract. Journal of Herbal Drugs (An International Journal on Medicinal Herbs). 2010;1(3):43-6.
8. Ehsani N, Solouk A, Mardafkan N. Evaluation and Comparison of Synthetic and Natural Antioxidants Effectiveness. Journal of Babol University Of Medical Sciences. 2018;20(0):0-.
9. Velioglu Y, Mazza G, Gao L, Oomah B. Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables, and grain products. Journal of agricultural and food chemistry. 1998;46(10):4113-7.
10. Derakhshan Z, Ferrante M, Tadi M, Ansari F, Heydari A, Hosseini MS, et al. Antioxidant activity and total phenolic content of ethanolic extract of pomegranate peels, juice and seeds. Food and Chemical Toxicology. 2018;114:108-11.
11. Bozorgi M, Ghasempour M, Ahmadi G, Khafri S. Comparison between the Effects of Green and Black Tea, and Fluoride on Microhardness and Prevention of Demineralization of Deciduous Teeth Enamel. Journal of Babol University Of Medical Sciences. 2018;20(6):14-9.
12. Ahmadian-Attari M, Amin G, Fazeli M, Jamalifar H. A review on antimicrobial activities of sumac fruit (Rhus coriaria L.). Journal of Medicinal Plants. 2008;1(25):1-11.
13. Park H, Robinson JR. Physico-chemical properties of water insoluble polymers important to mucin/epithelial adhesion. Journal of Controlled Release. 1985;2:47-57.
14. Nabavi S, Rafraf M, Somi M, Homayouni-Rad A, Asghari-Jafarabadi M. Effects of probiotic yogurt consumption on metabolic factors in individuals with nonalcoholic fatty liver disease. Journal of dairy science. 2014;97(12):7386-93.
15. Mahdavi S, Alizad M, Sajadi P, Baleghi M. A Study of the Antioxidant and Antimicrobial Effects of Ethanolic Extract of Fennel (Foeniculum vulgare Mill) Seeds. Journal of Babol University Of Medical Sciences. 2017;19(5):32-8.
16. Özcan M. Antioxidant activities of rosemary, sage, and sumac extracts and their combinations on stability of natural peanut oil. Journal of medicinal food. 2003;6(3):267-70.
17. Salama R, Zhou J. Vacuolated lymphocytes signifying a metabolic disorder in an infant with developmental delay. Clinical case reports. 2016;4(1):99-100.
18. Maiese K. Paring down obesity and metabolic disease by targeting inflammation and oxidative stress. Current neurovascular research. 2015;12(2):107-8.