ارزیابی میزان آلومینیوم و برخی از عناصر سنگین در چای های پرمصرف شهر تهران در سال 1386

چکیده
چکیده

چای یکی از رایجترین نوشیدنی ها در جهان است و به علت اثرات مثبت آن در سلامت انسان، به عنوان یک گیاه دارویی مورد توجه قرار گرفته است. گیاه چای (Camellia sinensis) قادر به جذب و ذخیره عناصر فلزی بخصوص آلومینیوم در بخش های مختلف گیاه است. گزارشاتی درباره ارتباط عناصر سنگین آرسنیک و آلومینیوم با بیماری هایی نظیر آلزایمر وجود دارد. به علت مصرف زیاد چای در کشور ما و تأثیرات نامطلوب عناصری نظیر آلومینیوم، کادمیوم، استرانسیوم، نیکل، کبالت و سرب بر سلامت انسان، هدف از این بررسی، تعیین این عناصر در چای بوده است. چهار گروه نمونه چای (ایرانی، خارجی، مخلوط و کیسه ای) و چهار نمونه در هر گروه به طور تصادفی انتخاب و از سوپرمارکت های محلی (شهروند و رفاه) در تهران تهیه گردید. نمونه ها به روش خاکستر مرطوب و با استفاده از اسید کلریک و نیتریک غلیظ آماده سازی شده سپس مقدار عناصر نمونه ها با دستگاه اسپکتروفتومتر ICP-OES تعیین گردید. تمامی آزمایشات در 2 تکرار انجام گردید. برای ارزیابی پارامترهای آماری، از میانگین و انحراف استاندارد، آمار ناپارامتری (کروسکال- والیس) و آنالیز واریانس یک طرفه و دوطرفه با از نرم افزار SPSS v.13 استفاده شد. نتایج نشان داد که مقدار عناصر سرب، کبالت و کادمیوم در تمام نمونه های چای کمتر از حد تشخیص دستگاه بوده است (به ترتیب ppm14/0، 05/0 و 015/0). اختلاف معنی داری در مقدار آلومینیوم بین گروه های چای وجود داشته است (05/0 >p). در مورد نیکل اختلاف معنی داری بین گروه های چای مشاهده نگردید. اختلاف معنی دار فقط بین گروه چای خارجی با سایر گروه ها وجود داشته و اختلاف معنی دار بین نمونه های هر گروه نیز مشاهده گردید (05/0 >p). این بررسی نشان داد که مقادیر عناصر در اغلب نمونه های چای ایرانی بیشتر از سایر انواع چای می باشد. برای حل مشکلات تولید و فرآوری چای، تحقیقات بیشتری باید در این زمینه انجام گیرد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Determination of aluminum and few other elements in teas consumed in tehran in 2006

چکیده English

Tea is one of the most popular drinks in the world and because of its health benefits to human it has got considered as a medicinal plant. Tea plant (Camellia sinensis) can uptake metal elements particularly Aluminum and accumulate them on different parts of the plant. There are reports on the relation of the heavy metals Arsenic and Aluminum with disease like Alzheimer's. Because of the high consumption of tea in our country and the adverse effects of the elements like Al, Cd, Sr, Pb, Ni and Co on human health, the aim of this study was the determination of these elements in tea. Four groups of Tea samples (Iranian tea, imported tea, mix tea and tea bags (four samples for each group) were selected randomly and purchased from local supermarkets (Sharvand or Refah) in Tehran. Samples prepared by wet ashing method by the application of concentrated chloric acid & nitric acid, then the elements were determined in Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectrophotometer (ICP-OES). All the tests were done on duplicate basis. For the evaluation of statistical parameters, mean and standard deviation, non-parametric test (Kruskal-wallis) and both one way and two way variance analysis were applied. For evaluation of the data the SPSS version 13 software was used. Results showed that the amount of elements Pb, Co, As and Cd in all tea samples were lower than instrument detection limit (0.14, 0.05 and 0.015 ppm, respectively). There were significant differences in total amount of Al in between tea groups (p<0.05). For Ni there were no significant differences in between tea groups. In the case of Sr there were significant differences only in imported tea groups with the others, but also there were significant differences in the samples of each group (p<0.05). This study indicated that the levels of the elements in most Iranian tea samples were higher than other tea types. In order to solve the tea production and processing problems more researches should be done on these areas.

کلیدواژه‌ها English

ICP-OES
Key words: Tea
Al
Ni
Sr
Pb
Cd
Co
As