بررسی میزان سرب و کادمیوم در قارچهای خوراکی پرورشی در سطح شهر تهران

چکیده
چکیده

سابقه و هدف: نظر به تولید و مصرف روز افزون قارچهای خوراکی پرورشی در ایران به دلیل ارزشهای تغذیه ای، داروئی و اقتصادی و با توجه به خصوصیات فیزیولوژی انواع قارچها، در جذب فلزات سنگین از اکوسیستم، تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان سرب و کادمیوم در قارچهای تکمه ای خوراکی پرورشی در سطح شهر تهران در سال 1386 انجام شد.

مواد و روشها: تحقیق به روش توصیفی و بر روی 8 نمونه از قارچهای شاخص از نظر تجاری انجام و پس از بدست آوردن شرایط بهینه جهت خشک کردن قارچها، عناصر سرب و کادمیوم با بهره گیری از دستگاه اسپکترومتر جذب اتمی تعیین گردید.

یافته ها: سطح غلظت سرب در شش مورد از قارچهای خوراکی پرورشی از نوع تکمه ای مورد مطالعه در حد استاندارد اتحادیه اروپا ) EU466/2001 ( و در دو نوع قارچ تکمه ای به ترتیب با 014/0±35/5 میلی گرم در کیلوگرم و 014/0±71/3 میلی گرم در کیلوگرم بیش از حد استاندارد فوق الذکر بوده و همچنین میزان کادمیوم اندازه گیری شده در تمام قارچهای تکمه ای خوراکی پرورشی مورد آزمایش پائین تر از حد مجاز استاندارد اتحادیه اروپا تعیین گردید.

نمونه قارچهای مورد آنالیز از نظر میزان کادمیوم در حد قابل قبول استاندارد اتحادیه اروپا (EU466/2001) قرار داشتند.

نتیجه گیری: با توجه به اینکه نمونه های حاوی مقادیر بالاتر از حد مجاز سرب، 25 درصد کل نمونه ها را شامل می شوند و با توجه به مصرف روز افزون قارچهای خوراکی پرورشی در ایران دقت بیشتری در مورد شرایط و محیط پرورشی قارچها لازم می باشد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Investigation of lead and Cadmium contents of cultivated edible mushrooms consumed in Tehran

چکیده English

Cultivated mushrooms are considered as a popular delicacy and have an important role in daily intake due to essential Amino Acids, elements and vitamins. Based on Several Studies, mushrooms can accumulate great concentrations of toxic metallic elements like lead and cadmium in Comparative to other Fruits and vegetables. This study has conducted due to following reasons:

- Lead and Cadmium have Considerable toxic effects even in low Concentrations.

- There is no reports about these elements contents in mushrooms cultivated in Iran.

- There is no Proper strategy for this infection control Material and Method: 8 mushroom Samples were collected randomatically from mushroom sale centres in Tehran, and delivered to laboratory. Then they were sorted, cut, washed, and dried at 80°c for 20h. Dried Samples were homogenized and laid in ash. Then they were Solved in Nitric Acid and finally analysed by Atomic Absorption Spectrometer.

Results: Cadmium Content was lower than acceptable level (EU 466/2001) (2.0 mg/kg dry weight) in all samples. Lead content was generally lower than acceptable level (3.0 mg/kg dry weight) except for 2 Samples which have 5.35 mg/kg and 3.71 mg/kg Lead Content.

Conclusion: Analysed Samples have low content of cadmium due to cultivating environment, good quality of Compost and irrigation with deep underground water.

Geographical Condition of Cultivation may cause high content of lead in two Samples. It is recommended to investigate the main reason of this infection.

کلیدواژه‌ها English

Heavy metals
Key words: Cultivated edible Mushroom
Lead (Pb)
Cadmium (Cd)
Atomic absorption Spectrometer (AAS)