میزان رطوبت تعادلی و گرمای ایزوستریک جذب و دفع خرمای استعمران

چکیده
چکیده

منحنی رطوبت تعادلی همدمای جذب و دفع خرمای استعمران، در چهار دمای 40، 50، 60، و 70 درجه سلسیوس به وسیله محلول های نمکهای اشباع با فعالیت آبی بین 05/0 تا 85/0 استخراج و رسم گردید. برای دماهای 40 و 50 درجه سلسیوس، با افزایش دما، در فعالیت آبی کمتر از 3/0، رطوبت تعادلی کاهش یافت و برای فعالیت آبی بیشتر از 3/0، با افزایش دما رطوبت تعادلی، افزایش یافت و پدیده عبور مشاهده گردید که می توان آن را به حل شدن قندها نسبت داد. برای دماهای 60 و 70 درجه سلسیوس این حالت در فعالیت آبی 05/0 مشاهده گردید. معادله های مدل GAB، هاسلی اصلاح شده، چانگ-پی فوست اصلاح شده، اسمیت اصلاح شده، اوسوین اصلاح شده و هندرسون اصلاح شده برای هر دو حالت جذبی و دفعی جهت برازش داده ها استفاده شد که در این میان، مدل GAB بهترین برازش را داشت. میزان رطوبت تک لایه Mm برای هر دو حالت جذب و دفع با استفاده از مدل GAB محاسبه گردید. نتایج تحقیق نشان داد که (Mm) با افزایش دما کاهش پیدا کرد. گرمای خالص جذب و دفع نیز با استفاده از رابطه کلازیوس کلاپیرون محاسبه گردید. نتایج محاسبات نشان داد که این گرما با افزایش فعالیت آبی کاهش یافته و مقدار این گرما برای حالت جذبی بیشتر از حالت دفعی است.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Adsorption and desorption equilibrium moisture content and isosteric heat of estamaran date

چکیده English

The adsorption and desorption equilibrium moisture contents (EMC) were determined for Estameran date fruit using saturated salt solution method at 40, 50, 60 and 70°C over the range of relative humidity from 0.05 to 0.85. Equilibrium moisture content decreased with increasing the temperature from 40 to 50°C, at water activities (aw) below 0.3, while for higher water activities, crossing phenomena of the isotherm curves was detected as the temperature increased. Furthermore, equilibrium moisture content increased due to the dissolution of crystalline sugars at higher temperatures and moisture contents. The same phenomenon took place at water activity equal to 0.05 at 60 and 70°C temperatures. GAB, modified Halsey, modified Chung-Pfost, modified Oswin, modified smith and modified Henderson models were used to fit the experimental data. The GAB model was found to be the most suitable for describing the adsorption and desorption curves. The monolayer moisture content (Mm) values at different temperatures were calculated using the GAB equation. Results showed that Mm decreased with increasing temperature. The isosteric heats of desorption and adsorption of water were determined from the equilibrium data at different temperatures by Clausius-Clapyron equation. The isosteric heats of desorption and adsorption decreased with increasing water activity.

کلیدواژه‌ها English

Equilibrium moisture content
Saturation salt
Water activity
Modeling
Crossing phenomenon