ارزیابی فعالیت ضد رادیکالی، آنتی اکسیدانی و تعیین ترکیبات فلاونوئیدی عصاره های آبی و الکلی گیاه کنیوال (Allium ampeloprasum )

نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج. سنندج، ایران.
2 استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج. سنندج، ایران.
3 دانشیار گروه فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی کردستان،. سنندج، ایران.
چکیده
گیاه کنیوال با نام علمی Allium ampeloprasum از تیره لیلیاسه منبع مهمی از ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند. در این پژوهش فعالیت ضد رادیکالی و آنتی اکسیدانی و تعیین ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی عصاره های آبی و الکلی این گیاه مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه آزمایشگاهی ابتدا عصاره آبی و الکلی Allium ampeloprasum را با اضافه کردن 50 گرم از گیاه و مخلوط کردن به نسبت 1 به 5 با آب مقطر یا اتانول تهیه کردیم. میزان فنل و فلاونوئید تام به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت و در نهایت فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه در غلظت های مختلف با استفاده از روش کوپراک و مهار رادیکال آزاد DPPH و احیای آهن سه ظرفیتی اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SAS و روش آزمون آنالیز واریانس تک عامله انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده میزان فنل کل در عصاره آبی 98/86 و در عصاره الکل 4/23 میکروگرم اسیدگالیک بر میلی لیتر می باشد و میزان فلاونوئید تام در عصاره آبی 81/42 و در عصاره الکلی 54/365 میکروگرم کوئرستین در میلی لیتر گزارش گردید. همچنین ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در عصاره آبی 2362/0 و در نوع الکلی 3876/0 و ظرفیت آنتی اکسیدانی به روش Cuprac در عصاره آبی 0767/0 و در عصاره الکلی 1992/0 گزارش شد. قدرت احیاکنندگی آهن سه ظرفیتی در عصاره آبی 1041/0 و در عصاره الکلی 0248/0 و قدرت احیای DPPH در عصاره آبی 18/73 و در نوع الکلی 95/72 بود. باتوجه به نتیجه مطالعه گیاه Allium ampeloprasum منبع خوبی از ترکیبات آنتی اکسیدانی می باشد که مصرف آن سبب کاهش آسیب های اکسیداتیو در بدن و بهبود سلامتی می شود و درصورت استخراج و خالص سازی می تواند در صنایع دارویی و غذایی استفاده گردد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Evaluation of radical scavenging and antioxidant activity and determination of flavonoid compounds in aqueous and alcoholic extracts of Allium ampeloprasum

نویسندگان English

nishtman sattari 1
Fardin Mirahmadi 2
Kambiz Hassanzadeh 3
1 M.Sc. in Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Sanandaj Branch, Sanandaj, Iran.
2 Associate Professor, Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Sanandaj Branch, Sanandaj, Iran.
3 Associate Professor, Department of Pharmacology, Kurdistan University of Medical Sciences. Sanandaj, Iran.
چکیده English

The plant Allium ampeloprasum, belonging to the Liliaceae family, is an important source of antioxidant compounds. In this study, the anti-radical and antioxidant activities, as well as the determination of phenolic and flavonoid compounds in the aqueous and alcoholic extracts of this plant, were investigated. In this laboratory study, the aqueous and alcoholic extracts of Allium ampeloprasum were prepared by adding 50 grams of the plant and mixing it in a 1:5 ratio with distilled water or ethanol. The total phenolic and flavonoid content was determined by spectrophotometry, and the antioxidant activity of the plant at different concentrations was measured using the Cuprac method, DPPH free radical scavenging, and ferric reducing antioxidant power (FRAP) assay. Data analysis was performed using SAS software and one-way analysis of variance. Based on the results, the total phenolic content in the aqueous extract was 86.9859 and 23.4 micrograms of gallic acid per milliliter in the alcoholic extract. The total flavonoid content was 42.81 in the aqueous extract and 345.54 micrograms of quercetin per milliliter in the alcoholic extract. Additionally, the total antioxidant capacity in the aqueous extract was 0.2362 and 0.3876 in the alcoholic extract, and the Cuprac method reported 0.0747 in the aqueous extract and 0.1992 in the alcoholic extract. The ferric reducing antioxidant power was 0.1041 in the aqueous extract and 0.0248 in the alcoholic extract, while the DPPH radical scavenging activity was 73.18 in the aqueous extract and 72.95 in the alcoholic extract. According to the study results, Allium ampeloprasum is a good source of antioxidant compounds, and its consumption can reduce oxidative damages in the body and improve health. Moreover, after extraction and purification, it can be used in pharmaceutical and food industries.

کلیدواژه‌ها English

Allium ampeloprasum
Free radicals
Antioxidant
Reducing power
Polyphenols
1. Pirsa, S., et al., Hydrogels and biohydrogels: investigation of origin of production, production methods, and application. Polymer Bulletin, 2023. 80(10): p. 10593-10632.
2. Nalbandi, H., S.S. Seiiedlou Heris, and P. Ahmadi Gheshlagh, Determination of Optimum Performance Characteristics of Combined Infrared-Convectional Dryer in Drying of Banana Slices. Agricultural Mechanization, 2021. 6(1): p. 11-21.
3. Amiri, S., et al., Effect of Aloe vera gel‐based active coating incorporated with catechin nanoemulsion and calcium chloride on postharvest quality of fresh strawberry fruit. Journal of Food Processing and Preservation, 2022. 46(10): p. e15960.
4. Jalilian, F., et al., Green synthesized silver nanoparticle from Allium ampeloprasum aqueous extract: Characterization, antioxidant activities, antibacterial and cytotoxicity effects. Advanced Powder Technology, 2020. 31(3): p. 1323-1332.
5. Feghhi-Najafabadi, S., L. Safaeian, and B. Zolfaghari, In vitro antioxidant effects of different extracts obtained from the leaves and seeds of Allium ampeloprasum subsp. persicum. Journal of Herbmed Pharmacology, 2019. 8(3): p. 256-260.
6. Mehdizadeh, T., A. Kaboudari, and A. Reale, Stimulatory effect of Allium ampeloprasum L. ssp. iranicum Wendelbo on the probiotic Bifidobacterium bifidum in Iranian white cheese. Journal of Dairy Science, 2021. 104(10): p. 10550-10557.
7. Esfahani, S.S.N., et al., Persicoimidate Isolated from Allium ampeloprasum Subsp. Persicum with Apoptotic Effects against Breast Cancer Cell Lines: Apoptotic effects of Persicoimidate. Iranian Journal of Pharmaceutical Sciences, 2020: p. 43-52.
8. Rabinowitch, H.D., Leek and Other Main Allium ampeloprasum Crops, in Edible Alliums: Botany, Production and Uses. 2022, CABI GB. p. 131-155.
9. Karimi Sani, I., et al., Physico‐chemical, organoleptic, antioxidative and release characteristics of flavoured yoghurt enriched with microencapsulated Melissa officinalis essential oil. International Journal of Dairy Technology, 2020. 73(3): p. 542-551.
10. Hirschegger, P., et al., Origins of Allium ampeloprasum horticultural groups and a molecular phylogeny of the section Allium (Allium: Alliaceae). Molecular Phylogenetics and Evolution, 2010. 54(2): p. 488-497.
11. Dey, P. and K.L. Khaled, An extensive review on Allium ampeloprasum a magical herb. Int. J. Sci. Res, 2013. 4: p. 371-377.
12. Arjeh, E., et al., Phenolic compounds of sugar beet (Beta vulgaris L.): Separation method, chemical characterization, and biological properties. Food Science & Nutrition, 2022. 10(12): p. 4238-4246.
13. Karimi Sani, I., et al., Impact of operating parameters and wall material components on the characteristics of microencapsulated Melissa officinalis essential oil. Flavour and Fragrance Journal, 2019. 34(2): p. 104-112.
14. Kamińska, A. and G.y. Chwatko, Estimation of lipoyllysine content in meat and its antioxidative capacity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2020. 68(39): p. 10992-10999.
15. Shraim, A.M., et al., Determination of total flavonoid content by aluminum chloride assay: A critical evaluation. Lwt, 2021. 150: p. 111932.
16. Hassani, D., I.K. Sani, and S. Pirsa, Nanocomposite Film of Potato Starch and Gum Arabic Containing Boron Oxide Nanoparticles and Anise Hyssop (Agastache foeniculum) Essential Oil: Investigation of Physicochemical and Antimicrobial Properties. Journal of Polymers and the Environment, 2023: p. 1-12.
17. Najda, A., et al., Comparative studies of nutritional and health-enhancing properties in the “garlic-like” plant Allium ampeloprasum var. ampeloprasum (GHG-L) and A. sativum. Scientia Horticulturae, 2016. 201: p. 247-255.
18. García-Herrera, P., et al., Nutrients, phytochemicals and antioxidant activity in wild populations of Allium ampeloprasum L., a valuable underutilized vegetable. Food research international, 2014. 62: p. 272-279.
19. Bernaert, N., et al., Antioxidant capacity, total phenolic and ascorbate content as a function of the genetic diversity of leek (Allium ampeloprasum var. porrum). Food chemistry, 2012. 134(2): p. 669-677.
20. Kamalirusta, L., et al., Investigation of antioxidant and chelating properties of cinnamon extract. Scientific Research Journal of Food and Nutrition Sciences, 2013. 11: p. 37-46.
21. Mirzaei, A., et al., Evaluation of the antioxidant and phenol properties of the hydraulic extract of clay, rainbow, zinc, coriander and fenugreek. Journal of Medical Sciences of FASA, 2015. 1(3): p. 104-111.