تعیین باقیمانده تایلوزین در فرآورده‌های سوسیس، کالباس و همبرگر توزیعی در شهر تبریز به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا

نویسندگان
1 دکترای حرفه ای، دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
2 دکترای تخصصی بهداشت مواد غذایی، دانشیار بخش بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
چکیده
باقی‌مانده‌‌های آنتی‌بیوتیک در گوشت می‌تواند باعث بروز پیامدهای نامطلوبی در سلامت عمومی گردد. هدف از این مطالعه تعیین میزان باقی‌مانده تایلوزین در فرآورده‌های گوشتی(سوسیس، کالباس و همبرگر) در شهر تبریز بود. برای این مطالعه 60 نمونه( شامل 20 نمونه از هر فرآورده گوشتی) از فروشگاه‌های عرضه مواد غذایی از فروردین ماه تا خردادماه 1400 به صورت تصادفی جمع آوری گردید. میزان تایلوزین در نمونه‌ها به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا تعیین گردید. از کل نمونه‌های اخذ شده، باقیمانده تایلوزین در 90 درصد نمونه‌های سوسیس و کالباس و 100 درصد نمونه‌های همبرگر مشاهده گردید. میانگین باقی‌مانده تایلوزین در نمونه‌های سوسیس، کالباس و همبرگر به ترتیب 62/2±34/19، 62/2±/22 و 62/2±2/39 میکروگرم در کیلوگرم بود. میانگین باقی‌مانده تایلوزین در همبرگر به صورت معنی داری بیش از سایر فرآورده‌های گوشتی بود. علاوه بر این، میزان باقی‌مانده تایلوزین در نمونه‌ها کم‌تر از حد مجاز کدکس(100 میکروگرم در کیلوگرم) بود. همچنین میزان باقی‌مانده تایلوزین در همبرگر با 90 درصد گوشت به صورت معنی‌داری بیش‌تر از همبرگر با 70 درصد گوشت بود. اگرچه میزان باقی‌مانده تایلوزین در فرآورده‌های گوشتی در شهر تبریز پائین می‌باشد، کنترل مداوم فرآورده‌های گوشتی توصیه میگردد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Determination of Tylosin Residues in the Distributed Sausages and Hamburger Products in Tabriz by High-Performance Liquid Chromatography method

نویسندگان English

Jafar Shadjou 1
Mohammad Hosein Movassagh 2
1 D.V.M., Faculty of Veterinary Medicine, Shabestar Branch, Islamic Azad University, Shabestar, Iran.
2 Associate Professor, Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, Shabestar Branch, Islamic Azad University, Shabestar, Iran.
چکیده English

Antibiotic residues in meat products may have public health implications. The aim of this study was to determine the tylosin residue level in meat products(sausages, persian sausages, and hamburgers) in Tabriz. For this study 60 samples( 20 samples from each meat product) were collected from food supply stores from March to May 2021, randomly. The tylosin residue levels were detected by the HPLC method. Of all samples, 90 percent of sausages, and 100 percent of hamburgers had tylosin residue. The mean of tylosin residue in sausages, persian sausages(Kalbas), and hamburgers were 19.34±2.62, 22.2±2.62 , and 39.2±2.62 µg/Kg, respectively. The mean of tylosin residue in hamburgers was higher than in other products significantly. In addition, the residual amount of tylosin in all samples was lower than the allowed limit of Codex Alimentarius(100 µg/Kg). Furthermore, the tylosin residue level in hamburgers with 90 percent meat was higher than hamburgers with 70 percent meat significantly. Even though the amount of tylosin residues is low in meat products in Tabriz, continuous control of antibiotic residues in meat products is recommended.

کلیدواژه‌ها English

Meat products
Tylosin
HPLC
Tabriz
[1] Hutchings, MI., Truman, AW., Wilkinson, B.(2019). Antibiotics: past, present, and future. Current opinion in microbiology, 51:72-80.
[2] Karim, G., Kiaei, S., Rokni, N., Razavi Rouhani SR.(2011). Antibiotic residue contamination in milk during last forty years in Iran. 1(1): 23-30.
[3] Nisha, A.(2018). Antibiotic residues-a global health hazard. Veterinary world. 1(12):375.
[4] Asadi, A., Rahimi, E., Shakeriyan, A.(2017). Determination of sulfonamide antibiotic residues in milk, meat, and egg using ELISA method. Navid No. 20(63):1-8.
[5] Ravash, N., Hesari, J.(2021). A Review on Veterinary Drug Residues in Foods of Animal Origin and the Effect of Different Processes on Their Stability. Iranian Journal of Biosystems Engineering. 52(1):147-68.
[6] Heshmati, A., Kamkar, A., Salaramoli, J., Hassan, J., Jahed, G.(2014). Effect of deep-frying processing on tylosin residue in meat. Journal of Food Science & Technology, 12(46): 61-71.
[7] Aronson, JK.(2016). Meyler’s side effect of drugs. 6th edition, Elsevier. 233.
[8] Payamei, A., Movassagh, MH., Delashoub, M.(2021).Survey of unauthorized tissues in meat products by histological method in Tabriz and Khoy, Journal of Food Hygiene,42(2): 1-10.
[9] Dubois, M., Fluchard, D., Sior, E., Delahaut, P.(2001). Identification and quantification of five macrolide antibiotics in several tissues, eggs, and milk by liquid chromatography–electrospray tandem mass spectrometry. Journal of Chromatography B, Biomedical Sciences and Applications. 753(2):189-202.
[10] Prats, C., Francesch, R., Arboix, M., Perez, B.(2002). Determination of tylosin residues in different animal tissues by high-performance liquid chromatography. Journal of Chromatography B, Analytical technologies in the biomedical and life sciences. 766(1):57-65.
[11] Codex Alimentarius. (2018). Maximum residue limits (MRLs) and risk management recommendations (RMRs)for residues of veterinary drugs in foods, on line, < http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius>
[12] Mashak, Z., Mojaddarlangroodi, A., Mehdizadeh, T., Ebadi Fathabad, A., Hoomanasadi, A. (2017). Detection of quinolones residues in beef and chicken meat in hypermarkets of Uromia, Iran using ELISA, Iran Agricultural Research, 36(1): 73-77.
[13] Tajik, H., Razavi Rouhani, M., Pajoheialamoot, MR., Mahmoodi, R. (2011). Comparison of Enrofloxacin Residues in the Tissues of slaughtered poultry by ELISA and F.P.T in Northwest provinces of Iran, Journal of University of Medical Sciences, 22(1): 18-24.
[14] Vahedi, N., Motaghedi, A., Golchin, M. (2011). Determination of antibiotic residues in industrial poultry carcass by means of F.P.T(four–plate–test)method in Mazandaran province, Journal of Food Science and Technology, 8(1): 65-72.
[15] Kazeminia, S., Rashidi, H., Ghalehkhani, N., Ghasemzadeh, I., Nasiri, N., Sharifi, H. (2020). Detection of Antibiotic Residues in Poultry Carcasses in KermanPoultry Abattoirs During 2015-2016, Journal of Veterinary Research, 75(2): 166-172.
[16] Dabaghmoghadam, A., Bashashati, M., Hosseinishokouh, SJ., Hashemi, SR. (2017). Antibiotic residues in chicken meat and table eggs consumed in IslamicRepublic of Iran Army, Journal of Food Hygiene, 7(26): 67-80.
[17] Zareanbaniasad, F., Ahmadi, M., Rokni, N., Gholestan, L., Shahidi, A. (2019). Evaluation of four common antibiotic classes in the muscle and liver of chickens slaughtered Tehran by LC-MS/MS, Veterinary Researches & Biological Products, 124, 55-63.
[18] Babapour, A., Azami, L., Fartashmehr, J. (2012). Overview of Antibiotic Residues in Beef and mutton in Ardebil, North West of Iran, World Applied Sciences Journal, 19 (10): 1417-1422.
[19] Arslanbas, E., Sahin, S., Kalin, R., Mogulkoc, MN., Gungor, H. (2018). Determination of Some Antibiotic Residues by HPLC Method in Chicken Meats Prepared for Consumption, Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University, 15(3), 247-252.
[20] Almashhadany, DA. (2019). Detection of antibiotic residues among raw beef in Erbil city(Iraq) and impact of temperature on antibiotic remains, Italian Journal of Food Safety, 8, 78-97.
[21] Yousif, SA., Jwher, DM. (2021). Detection of multiple presence of antibiotic residues in slaughtered sheep at Duhok abattoir, Iraq, Iraqi Journal of Veterinary Science, 35(1), 49-55.
[22] Wang, H., Ren, L., Yu, X., HU, J., Chen, Y., He, G., Jiang, Q. (2017). Antibiotic residues in meat, milk and aquatic products in Shanghai and human exposure assessment, Food Control, 80, 217-225.
[23] Ibrahim, AI., Junaidu, AU., Garba, MK. (2010). Multiple antibiotic residues in meat from slaughtered cattle in Nigeria, Internet Journal of Veterinary Medicine, 8(1): 1-5.
[24] Lee, HJ., Cho, SH., Shin, D., Kang, HS. (2018). Prevalence of Antibiotic Residues and Antibiotic Resistance in Isolates of Chicken Meat in Korea, Korean Journal for Food Science of Animal Resources, 38(5):1055-1063.
[25] Bacanli, M., Basaran, N. (2019). Importance of antibiotic residues in animal food, Food and Chemical Toxicology, 125, 462-466.