بهینه سازی استخراج ترکیبات فراسودمند از میوه نسترن کوهی جهت تولید مکمل غذایی

نویسنده
استادیار گروه پژوهشی افزودنی های غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی، سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی
چکیده
نسترن کوهی به عنوان یکی از گیاهان داروئی ارزشمند ایران، دارای اثرات سودمندی بر سلامتی انسان می باشد. برای تاثیرگذاری این گیاه بر سلامتی و ایجاد اثرات ضد التهابی (درمان بیماری)، دوز زیادی از این گیاه باید مصرف شود که به خاطر طعم و بافت گیاه، برای بیمار مشکل است. لذا هدف اصلی این تحقیق، تولید کنسانتره نسترن کوهی جهت افزایش میزان مواد موثره در عصاره جهت ارتقاء سطح سلامتی بود. در این راستا، تاثیر غلظت اتانول (20 الی 96 درصد اتانول)، نسبت حلال به ماده جامد (5 به یک الی 15 به 1 میلی لیتر بر گرم) و زمان استخراج (6-‏‏24 ساعت) بر ترکیبات عصاره های استخراجی از نسترن کوهی بررسی شد تا بتوان تیمار با بیشترین میزان مواد موثره را ‏انتخاب نمود. نتایج حاکی از آن بود که افزایش نسبت حلال به ماده جامد موجب افزایش همه ترکیبات موثره گردید اگرچه زمان استخراج تاثیر معنی داری بر استخراج این ترکیبات نداشت. افزایش غلظت اتانول نیز موجب افزایش میزان فلاونوئید کل (TFC) و میزان کاروتنوئید کل (TC) و کاهش میزان فنول کل (TPC) گردید. بنابراین، برای افزایش مواد موثره، استخراج دو مرحله ای انتخاب شد تا هم بیشترین TC و TFC استخراج شود (در شرایط بهینه نسبت حلال به ماده جامد 94/14 میلی لیتر بر گرم، زمان 6 ساعت و غلظت اتانول 96%) و هم بیشترین TPC (در شرایط بهینه نسبت حلال به ماده جامد 15 میلی لیتر بر گرم، زمان 6 ساعت و غلظت اتانول 8/35%). درنهایت، عصاره های حاصله ترکیب شده و در دمای 45 درجه سانتیگراد و تحت شرایط خلأ تغلیظ شدند و به روش خشک کردن انجمادی خشک شدند. بیشترین میزان ترپنوئیدِ کل (8 درصد تری ترپنوئید نسبت به وزن پودر عصاره) نیز مربوط به عصاره حاصل از استخراج دو مرحله ای بود.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Optimization of the extraction of the functional components of Rosehip to produce food ‎supplement

نویسنده English

hamed saberian
Assistant Professor of Food Additives Department, Food Science and Technology ‎Research Institute, ACECR, Khorasan Razavi, Iran
چکیده English

Rose hip (Rosa canina L.), as a valuable medicinal herbs of Iran, has beneficial effects on the human health. High dose of the rosehip should be used to be effective on the health and anti-inflammatory activity, but it is difficult especially due to its flavor and texture. Therefore, the main goal of the research was to produce rosehip concentrate to increase the bioactive components in the extract and promote the health. Therefore, the effect of ethanol concentration (20-96%), solvent/solid (S/S) ratio (5:1- 15:1 ml/g) and the extraction time (6-24 h) on the components of the extracted samples of rosehip was investigated to select the treatment with the highest bioactive components. The results indicated that increasing of the S/S ratio enhanced all of the components; although the extraction time hadn’t any significant effects on the extraction yield. Increasing the ethanol concentration enhanced total flavonoid content (TFC) and total carotenoid (TC) and decreased total phenol content (TPC). Therefore, to obtain the highest TC and TFC (at optimum condition including S/S ratio 14.94 ml/g, time of 6 h and 96 % ethanol) and highest TPC (at optimum condition including S/S ratio 15 ml/g, time of 6 h and 35.8 % ethanol) , two stages extraction was selected. Finally, these two obtained extract were combined and concentrated under vaccum condition at 45 °C and then, freeze dried. The highest total triterpenoid content (8 % triterpenoid per weight of extract powder) was related to the two staged extract.

کلیدواژه‌ها English

Rose hip
Extraction
Concentration
triterpenoid
‎[1] Kazaz, S., BaydaR, H., & ERBaS, S. (2009). Variations in Chemical Compositions. Czech Journal of Food ‎Science, 27(3), 178-184. ‎
‎[2] Özkan, G., Sagdic, O., Baydar, N., & Baydar, H. (2004). Note: Antioxidant and antibacterial activities of Rosa ‎damascena flower extracts. Revista de Agaroquimica y Tecnologia de Alimentos, 10(4): 277-281. ‎
‎[3] Saeeidi, K., Sefidkon, F. and Babaie, A. R. (2013). Investigating some phytochemical and morphological properties ‎of the Rose hip fruit in the North of Iran, Crop Improvement in Agriculture, 16: 545-554.‎
‎[4] Kharazmi, A., & Winther, K., Rein, E. (1998). Rose-hip formulations as anti-inflammatory natural medicine for ‎alleviating/reducing symptoms associated with inflammation and arthritis: Google Patents.‎
‎[5] Walbroel, B., Feistel, B., Pischel,. I. (2011). Preparations with rosehip extracts, and method of producing rosehip ‎extracts: Google Patents.‎
‎[6] Cheng, B. C. Y., Fu, X. Q., Guo, H., Li, T., Wu, Z. Z., Chan, K., & Yu, Z. L. (2016). The genus Rosa and arthritis: ‎Overview on pharmacological perspectives. Pharmacological research, 114, 219-234.‎
‎[7] Gruenwald, J., Uebelhack, R., & Moré, M. I. (2019). Rosa canina–Rose hip pharmacological ingredients and ‎molecular mechanics counteracting osteoarthritis–A systematic review. Phytomedicine, 60, 152958.‎
‎[8] Lattanzio, F., Greco, E., Carretta, D., Cervellati, R., Govoni, P., & Speroni, E. (2011). In vivo anti-inflammatory ‎effect of Rosa canina L. extract. Journal of ethnopharmacology, 137(1), 880-885.‎
‎[9] Guo, D., Xu, L., Cao, X., Guo, Y., Ye, Y., Chan, C. O., ... & Chen, S. (2011). Anti-inflammatory activities and ‎mechanisms of action of the petroleum ether fraction of Rosa multiflora Thunb. hips. Journal of ‎Ethnopharmacology, 138(3), 717-722.‎
‎[10] Ercisli, S. (2007). Chemical composition of fruits in some rose (Rosa spp.) species. Food Chemistry, 104(4), 1379-‎‎1384. ‎
‎[11] Chang, C.-C., Yang, M.-H., Wen, H.-M., & Chern, J.-C. (2002). Estimation of total flavonoid content in propolis ‎by two complementary colorimetric methods. Journal of food and drug analysis, 10(3). ‎
‎[12] Olsson, M. E., Andersson, S., Werlemark, G., Uggla, M., & Gustavsson, K. E. (2005). Carotenoids and phenolics in ‎rose hips. Acta Horticulturae‌.‌
‎[13] Wang, W., Ma, X., Xu, Y., Cao, Y., Jiang, Z., Ding, T., ... & Liu, D. (2015). Ultrasound-assisted heating extraction ‎of pectin from grapefruit peel: Optimization and comparison with the conventional method. Food chemistry, 178, 106-‎‎114.‎
‎[14] Ilbay, Z., Şahin, S., & Kırbaşlar, Ş. İ. (2013). Optimisation of ultrasound‌-‌assisted extraction of rosehip (Rosa ‎canina L.) with response surface methodology. Journal of the Science of Food and Agriculture, 93(11), 2804-2809.‎
‎[15] Silva EM, Rogezand H and Larondelle Y, Optimization of extraction of phenolics from Inga edulis leaves using ‎response surface methodology, Sep Purif Technol 55:381–387 (2007).‎
‎[16] Angelov, G., Georgieva, S., & Boyadzhieva, S. (2013). Experimental optimization of operational conditions for ‎extraction of rosehip fruits. Comptes rendus de l’Acad’emie bulgare des Sciences, 66, 1413-1418.‎
‎[17] Machmudah, S., Kawahito, Y., Sasaki, M., & Goto, M. (2008). Process optimization and extraction rate analysis ‎of carotenoids extraction from rosehip fruit using supercritical CO2. The Journal of Supercritical Fluids, 44(3), 308-314.‎
‎[18] Eroğlu, E., Tontul, İ., & Topuz, A. (2018). Optimization of aqueous extraction and spray drying conditions for ‎efficient processing of hibiscus blended rosehip tea powder. Journal of food processing and preservation, 42(6).‎
‎[19] Angelov, G., Boyadzhieva, S. S., & Georgieva, S. S. (2014). Rosehip extraction: Process optimization and ‎antioxidant capacity of extracts. Central European journal of chemistry, 12(4), 502-508.‎
‎ [20] Brustad. I., Helland. A., Slee. E.L., Pinstrup. M.S., Hoeg. J.A. (2012). Rose hip composition, process for the ‎manufacture of the rose hip composition and said composition for use in a method for the maintenance of flexible joints ‎and decreased inflammation, Google Patents.‎