بررسی‌ امکان استفاده از پلاریزاسیون جریان الکتریکی مستقیم در کیفیت‌سنجی شیر

نویسندگان
گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه ارومیه
چکیده
شیر یک غذای کامل برای انسان محسوب می ­شود ولی تقلبات تلفیقی و عدم تشخیص سریع آن توسط دستگاه­های موجود؛ صنعت فرآورده ­های لبنی را با چالش روبرو کرده است. در این راستا، از هدایت الکتریکی با جریان متناوب، برای تشخیص برخی خواص شیر استفاده می­ شود اما استفاده از جریان مستقیم، به علت معایبی مانند پلاریزاسیون الکترودها و هیدرولیزاسیون شیر مجاز نیست. در این تحقیق، دستگاهی ساخته شده است که بر مبنای مقاومت الکتریکی شیر کار می­ کند. در این دستگاه؛ با عبور جریان مستقیم از شیر، مواد معلق باردار در سطح الکترودها جذب شده و رقیق شدن شیر را سبب می­ شود. دانسیته جریان الکترود، در مقاومت­ های 1/48، 1/85، 2/5، 3/7 و 7/4 کیلواهم با دو الکترود آلومینیومی و فولادی در دماهای 17/2، 20/7 و 23/7 درجه سلسیوس؛ با فواصل الکترود 1، 2 و 3 سانتی متر، در حجم­ های 15، 30 و 45 سی­ سی شیر در مدت دو دقیقه اندازه ­گیری شده و عوامل موثر در طراحی دستگاه با هدف کاهش اثرات معایب دوگانه، به روش هندسی بهینه­ سازی شده است. نتایج تحقیق نشان می ­دهد دستگاه با الکترود فولادی و ضریب سل 0/33 Cm-1، می ­تواند کیفیت 45 سی­ سی شیر با دمای 25 درجه سلسیوس را به طور بهینه اندازه ­گیری نماید. دانسیته جریان با الکترود فولادی، کمتر از الکترود آلومینیومی بوده و با کاهش مقاومت کنترل مدار؛ مقدار آن افزایش می ­یابد که مقدار بهینه­ آن در جهت کاهش پلاریزاسیون الکترودها و نرخ هیدرولیزاسیون؛ با مقاومت 3/2 کیلواهمی و ضریب سل ثابت و با حداقل نوسان، 1/5 میلی­ آمپر بدست آمده است و دما، حجم شیر و فاصله الکترودها تأثیری در مقدار آن نداشتند.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Investigating the Possibility of Using Direct Electrical Current Polarization in Milk Quality Measurement

نویسندگان English

Raheb Frotan Bigbaghloo
faroogh Sharifian
ali hassanpour
Department of Mechanical Engineering of Biosystems, Urmia University, Urmia, Iran
چکیده English

Milk is considered to be a perfect food for humans, but combined cheating and lack of it’s fast recognition by existing machines, causes the dairy industry has been challenged. In this regard, alternating current electrical conductivity is used to detect some of the properties of milk, but direct current is not permitted due to disadvantages such as electrode polarization and milk hydrolysis. In this research, a device have be made that work based on the electrical resistance of the milk. In this device, by passing a direct current through the milk, The suspended ionic material is absorbed at the electrode surface and causes the dilution of the milk. The value of the electrode current density at resistances of 1.48, 1.85, 2.5, 3.7 and 7.4 k𝛀 with two aluminum and steel electrodes at temperatures of 17.2, 20.7 and 23.7 degrees Celsius, at intervals The electrodes 1, 2 and 3 cm were measured in volumes of 15, 30 and 45 cc for two minutes, and the effective factors in designing the device to reduce the effects of double disadvantages were optimized geometrically. The results show that the device with the steel electrode and cell coefficient of 0.33 cm-1 can optimally measure the quality of 45 cc milk at 25 oc. the current density of the steel electrode is lower than that of the aluminum electrode and increases with decreasing circuit control resistance, and for reducing the polarization of the electrodes and the rate of hydrolysis, with a resistance of 3.2 k𝛀, and a constant cell coefficient with a minimum oscillation, it’s optimum value was obtained 1.5 mA And the temperature, volume of the milk and the distance of the electrodes did not affect it’s value.

کلیدواژه‌ها English

Geometric optimization
Design parameters
Electrical current density
Cell coefficient
Control resistance
1- Binnur, K. & Serap, K. (2016). Using of electrical conductivity on food control and food process. International Journal of Agriculture and Environmental Research. 02: 2455-6939.
2- Çetin, Ö., Kashikchi, G., Barış, E., Can, M.(2012). Relations between electrical conductivity, somatic cell count, California mastitis test and some quality parameters in the diagnosis of subclinical mastitis in dairy cows. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 36(1): 49-55.
3- Figura, L.O., & Teixeira, A.A. (2007). Food Physics, Physical Properties - Measurement and Applications. Berlin-Heidelberg.
4- Haimov-Kochman, R., Shore, Ls., and Laufer, N. (2016). The milk we drink, food for thought. Fertility and sterility 106(6): 1310-1.
5- Hashemzadeh, M., Khalajzadeh, S., Amini, K., and Yadi, j. (2011). Seasonal changes in percentage of fat, protein and density of raw milk in an industrial dairy in Dezful. The first national conference on modern topics in agriculture:1-4.( in Farsi)
6- Henningsson, M., Östergren, K., and Dejmek, P. (2005). The Electrical Conductivity of Milk-The Effect of Dilution and Temperature. International Journal of Food Properties. 8: 15–22.
7- Hossain, MB. & Dev, SR. (2013). Physiochemical characteristics of various raw milk samples in a selected dairy plant of Bangladesh. International Journal of Engineering 1(3): 2305-8269.
8- Houston, g., (1961). Education Series Conductivity Guide. www.vl‐pc.com. 800:522‐7920.
9- Kalantari, AS., Mehrabani-Yeganeh, H., Moradi, M., Sanders, Ah. and DeVries, A. (2010). Determining the optimum replacement policy for Holstein dairy herds in Iran. Journal of dairy science 93(5): 2262-70.
10- Kaptan, B., Kayışoğlu, S., Demirci, M.(2011). The Relationship Between Some Physico-Chemical, Microbiological Characteristics and Electrical Conductivity of Milk Stored at Different Temperature. Journal of Tekirdag Agricultural Faculty. 8 – 2.
11- Kent, M. (1987). Electrical and Dielectrical Properties of Food Materials., Science and Technology Publishers.
12- Lawton, B.A., & Pethig, R. (1993). Determining the fat content of milk and cream using AC conductivity measurements, Measurement Science and Technology. 4:38–41.
13- Mabrook, M., & Petty, M. (2003). Effect of composition on the electrical conductivity of milk. Journal of Food Engineering, 69(3):321-325.
14- Opu, Md S. (2015). Effect of Operating Parameters on Performance of Alkaline Water Electrolysis. International Journal of Thermal & Environmental Engineering. 9: 53-60.
15- Prentice, J.H. (1962). The conductivity of milk - the effect of the volume and degree of dispersion of the fat. Journal of Dairy Research. 29: 131–139.
16- Rendevski, S., Sulaiman, A., Alkhanbouli, A. A., Al Shaabi, Kh., Ali Ahmed, S. A. (2017). Testing For Added Water in Milk with Handheld LCR Meter. Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology. 11: 23-30.