ردیابی و ارزیابی باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک‌های خانواده پنی‌سیلین در نمونه کبد، کلیه و گوشت گاو عرضه شده در میادین شهر تهران به روش کیت الایزا و کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا

نویسندگان
1 کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
2 عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه بهداشت مواد غذایی
3 استاد مرکز تحقیقات آزمایشگاهی غذا و دارو، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
چکیده
بقایای آنتی‌بیوتیک‌ها در گوشت و مواد غذایی با منشأ حیوانی اثرات نامطلوبی روی سلامت مصرف‌کننده دارد. در این پژوهش، میزان بقایای آنتی‌بیوتیک‌های خانواده پنی‌سیلین در 45 نمونه (15 نمونه گوشت، 15 نمونه کبد و 15 نمونه کلیه) به روش الایزا مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج از 45 نمونه، 43 نمونه آلوده به آنتی‌بیوتیک تشخیص داده شد. بالاترین سطح آنتی‌بیوتیک هم در نمونه‌های کبد مشاهده شد اما بین نمونه‌های کبد و کلیه تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد (895/0=p). در ادامه، برای تعیین نوع و کمیت این آنتی‌بیوتیک‌ها از بین نمونه‌های آلوده، نمونه‌های با سطح آلودگی یکسان حذف شدند و بقیه نمونه‌ها به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) از نظر میزان پنی‌سیلین G، آمپی‌سیلین و آموکسی‌سیلین مورد آنالیز قرار گرفتند. براساس نتایج ، میزان پنی‌سیلین G بالاترین مقدار را در بین انواع پنی‌سیلین داشت و پس از آن به ترتیب آمپی‌سیلین و آموکسی‌سیلین در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند. همه انواع پنی‌سیلین در نمونه‌های کبد بالاتر از نمونه‌های گوشت و کلیه بود، اما تفاوت بین آن‌ها معنی‌دار نبود. همچنین، در همه نمونه‌ها همبستگی بالایی بین نتایج الایزا و HPLC وجود داشت و ضریب همبستگی (r2) در همه گروه­های مورد مطالعه اعم از نمونه‌های گوشت، کبد و کلیه بالای 99% بود. علاوه بر این مشخص شد در برخی نمونه‌ها، باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک از بیشینه حد مجاز (MRL) استانداردهای جهانی فراتر بود. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، تنظیم و تدوین ضوابط و استانداردهای ملی مرتبط جهت کاهش میزان بقایای آنتی‌بیوتیک در مواد غذایی با منشأ حیوانی ضروری به نظر می‌رسد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Detection and Evaluation of penicillin base antibiotics residue in the kidney, liver and meat of the cow distributed in Tehran’s municipal markets by using ELISA kits followed by high performance liquid chromatography

نویسندگان English

mitra jalali 1
maryam attaei 2
Behrouz Akbari-adergani 3
1 Departement of Agriculture College of food science, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran
2 Deparment of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran
3 Food and Drug Laboratory Research Center, Food and Drug Organization, Ministry of Health and Medical Education, Tehran, Iran
چکیده English

Antibiotic residues in meat and other foods of animal origin have adverse effects on consumer health. In this study, first, penicillin residues of 45 samples (15 meat samples, 15 liver samples and 15 kidney samples) randomly collected from Tehran retailers were evaluated by ELISA method. Based on ELISA results, from total 45 samples, 43 cases were diagnosed as contaminated sample for antibiotic residues. The highest penicillin amount was observed for liver samples but there was no significant difference between kidney and liver samples (p=0.895). Subsequently, samples with equal amounts of penicillin were removed and other samples were analyzed by high performance liquid chromatography (HPLC) regarding penicillin G, ampicillin and amoxicillin. Penicillin G had the most value among other penicillin groups followed by ampicillin and amoxicillin, respectively. Liver samples showed higher levels of penicillin groups compared to meat and kidney samples, but no significant difference was found among them. Also, there was good correlation between ELISA and HPLC results and R2 of all samples was greater than 0.99. Moreover, it was demonstrated that antibiotic residues of some samples were above the maximum residue limit (MRL) stated by world standards. Obtained results show the necessity of monitoring antibiotic residues in food of animal origin by related organizations especially the institute of standards & industrial research of Iran and veterinary organization.

کلیدواژه‌ها English

Meat
Liver
Kidney
Penicillin
Antibiotic residues
ELISA
HPLC
[1] Cháfer-Pericás, C., Maquieira, A. & Puchades, R. (2010). Fast screening methods to detect antibiotic residues in food samples. TrAC Trends in Analytical Chemistry, 29(9), 1038-1049.
[2] Vahedi, N., Motaghdi, A., and Golchin, M. (2011). Determination of Antibiotic Residues in Industrial Poultry Carcasses in Mazandaran Province using the F.P.T Method, the Quarterly Iranian Food Science and Nutrition, volume 8(1), pp. 65-72[In Persian].
[3] Reig, M. & Toldra, F. (2008).Veterinary drug residues in meat: Concerns and rapid methods for detection. Meat Science, 78, 60–67.
[4] Pirsaheb, M., Khamoutian, R., Dargahi, A., Torabi, S., & Ghasemzadeh, A. (2014). Study of Antibiotic Residues in Milk in Iran, Jiroft University of Medical Sciences, volume 1(2), pp. 94-105[In Persian]
[5] Heshmati, A. (2015). Impact of cooking procedures on antibacterial drug residues in foods: A review. Journal of Food Quality and Hazards Control, 2, 33-37.
[6] Tavakoli, H. R., Firouzabadi, M. S., Afsharfarnia, S., Jafari, N. J. & Sa'adat, S. (2015). Detection antibiotic residues by HPLC method in chicken and claves meat in diet of a military center in Tehran. Acta Medica Mediterranea, 31, 1427-1433.
[7] Rokni, N., Kamkar, A., Salehzadeh, F., & Madani, R. (2007). Study of Enrofloxacin Residues in Broiler Tissues using HPLC, the Quarterly Iranian Food Science and Technology, volume 4(2), pp. 11-16[In Persian]
[8] Rahimi A. & Jafarian, M. (2008). Study of Chloramphenicol Residues in Poultry Meat Tissues in Isfahan using the ELISA Method, the journal Veterinary Clinical Pathology, volume 2(3), pp. 203-207[In Persian]
[9] Movassagh, M. H. (2012). Detection of Antibiotic Residues in Raw Cow Milk in the Ilkhchi District (Southwest of Tabriz), in Spring of 2009, Journal of Food Science and Nutrition, volume 9( 3), pp. 89-94[In Persian]
[10] Rahimabadi, A., Ospour, Y., and Sayehban, P. (2016). Study of Tetracycline and Oxytetracycline Residues in Milk at Milk Collection Centers in Gilan Province using High-Performance Liquid Chromatography (HPLC), Iranian Veterinary Journal, volume 12(1), pp. 118-125[In Persian]
[11] Ghanavi, Z., Mollayi, S. & Eslami, Z. (2013). Comparison between the amount of penicillin G residue in raw and pasteurized milk in Iran. Jundishapur Journal of Microbiology, 6(7), e12724.
[12] Ehsani, A. & Hashemi, M. (2015). Determination of antibacterial drug residues in Commercial eggs distributed in Urmia, Iran. Journal of Food Quality and Hazards Control, 2(2), 61-65.
[13] Wang, H., Ren, L., Yu, X., Hu, J., Chen, Y., He, G. & Jiang, Q. (2017). Antibiotic residues in meat, milk and aquatic products in Shanghai and human exposure assessment. Food Control, 80, 217-225.
[14] Tajik, H., Malekinejad, H., Razavi-Rouhani, S. M., Pajouhi, M. R., Mahmoudi, R. & Haghnazari, A. (2010). Chloramphenicol residues in chicken liver, kidney and muscle: A comparison among the antibacterial residues monitoring methods of Four Plate Test, ELISA and HPLC. Food and Chemical Toxicology, 48(8), 2464-2468.
[15] Shi, X., Wu, A., Zheng, S., Li, R. & Zhang, D. (2007). Molecularly imprinted polymer microspheres for solid-phase extraction of chloramphenicol residues in foods. Journal of Chromatography B, 850(1), 24-30.
[16] Akbari, B. & Shirkhan, F. (2016). Malt and Malt Products (Fundamentals of Production and Processing, Standards and Test Methods), the Food and Drug Administration, pp. 166-170[In Persian]
[17] Wang, S., Xu, B., Zhang, Y. & He, J.X. (2009). Development of enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) for the detection of neomycin residues in pig muscle, chicken muscle, egg, fish, milk and kidney. Meat Science, 82, 53–58.
[18] Do, M. H. N., Yamaguchi, T., Okihashi, M., Harada, K., Konishi, Y., Uchida, K. & Do Nguyen, P. (2016). Screening of antibiotic residues in pork meat in Ho Chi Minh City, Vietnam, using a microbiological test kit and liquid chromatography/tandem mass spectrometry. Food Control, 69, 262-266.
[19] Johnson, J. D. (2014). Detection and confirmation of veterinary drug residues in commercially available frozen shrimp (Doctoral dissertation, Faculty of the Louisiana State University and Agricultural and Mechanical College in partial fulfillment of the requirements for the degree of Master of Science in The School of Nutrition and Food Sciences by Jessica Danielle Johnson BS, Louisiana State University).