تاثیر اشعه مایکرویوو ، اسید آلی و نمک بر سودوموناس آئروژینوزا تلقیح شده در قطعات گوشت در طی دوره ماندگاری در یخچال

نویسندگان
1 کارشناسی ارشد بهداشت مواد غذایی و آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد
2 استاد گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد
3 دانشیار گروه علوم درمانگاهی دانشکده دامپزشکی ، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
انواع مختلف سودوموناس در آب ، خاک و در محیط پراکنده­اند . سودوموناس آئروژینوزا مهم­ترین بیماری­زا فرصت طلب در این گروه می­باشد. در این پژوهش اثر اشعه مایکرویوو ، اسید خوراکی و نمک بر سودوموناس آئروژینوزا که به قطعات گوشت گوساله تلقیح شده مورد بررسی قرارگرفت . تعداد 108 نمونه در 9 گروه قرار داده شد . پس از تلقیح به وسیله سوسپانسیون باکتری ، دو گروه توسط اسید­لاکتیک (5/2 و 5 درصد) و اشعه مایکروویو (زمان­های 9،7،5،3 ثانیه) ، دو گروه توسط نمک با غلظت (4 و 6 درصد ) و اشعه مایکروویو (زمان­های 9،7،5،3 ثانیه) و چهار گروه توسط اسید لاکتیک ( 5/2 و 5 درصد) همراه با نمک (4و6 درصد) و اشعه مایکروویو (زمان­های 9،7،5،3 ثانیه) و گروه کنترل با آب مقطر تیمار شد . پس از تابش دمای سطح قطعه گوشت اندازه­گیری گردید. نمونه­ها در دمای یخچال قرار داده شد و در روزهای 15،12،9،6،3،0 شمارش باکتری در محیط انجام شد. نتایج نشان داد که اثر غلظت­های مختلف نمک و زمان­های مایکروویو گذاری و نیز غلظت­های اسید لاکتیک 2.5% و 5% به صورت معنی داری سبب کاهش لگاریتم تعداد باکتری در طول دوره یخچال گذاری نسبت به نمونه های بدون اسید شدند (p<0.001) . همچنین اثر متقابل فاکتور­های مورد بررسی نیز به صورت معناداری سبب کاهش لگاریتم تعداد باکتری در طول دوره یخچال­ گذاری گردید (p<0.001) .
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

The effect of short-time microwave exposure, organic Acid and Salt on Pseudomonas aeruginosa inoculated in veal parts during refrigerated shelf life

نویسندگان English

niloufar shahbazi 1
Abdollah Jamshidi 2
Mohammad Azizzadeh 3
1 MSc of Food Hygiene and Aquaculture, Faculty of Veterinary Medicine, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
2 Department of Food Hygiene and Aquaculture, Faculty of Veterinary Medicine, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
3 Associate Professor of Department of Clinical Sciences , Faculty of Veterinary Medicine , Ferdowsi University Of Mashhad , Mashhad , Iran
چکیده English

Different species of Pseudomonas bacteria are found in abundance in nature. Although they are weak pathogens but they have great importance in the food hygiene and health because they are psychrophilic bacteria and can grow and proliferate at refrigerated temperatures and can produce proteolytic and lipolysis enzymes. In this study, the simultaneous effect of different doses of microwave radiation and different concentrations of lactic acid and salt on Pseudomonas aeruginosa bacteria inoculated into veal parts were studied. In this study, 108 specimens were evaluated in 9 treatments per day, 0,3,6,9, 12 15. And after refrigerating, microbial tests performed including Pseudomonas aeruginosa count and TVN chemical test. The control group was treated with distilled water. The bacterial count was done in Pseudomonas Agar medium. The effect of various concentrations of acid, salt, and microwave time on the logarithm of the bacterial count was evaluated over a 15-day refrigerator by Mixed repeated measure Anova. The results showed that different concentrations of acid, salt and microwave time and their interactions had a significant effect on the mean logarithm number of bacteria during refrigerating period.

کلیدواژه‌ها English

Pseudomonas aeruginosa
Microwave
Salt
and Veal
Organic Acid
Veal Microwave and Salt
1. Adams MR, Moss MO. The microbiology of food preservation. In Food microbiology 2000 May 4 (pp. 65-120).
2. Finck‐Barbançon V, Goranson J, Zhu L, Sawa T, Wiener‐Kronish JP, Fleiszig SM, Wu C, Mende‐Mueller L, Frank DW. ExoU expression by Pseudomonas aeruginosa correlates with acute cytotoxicity and epithelial injury. Molecular microbiology. 1997 Aug 1;25(3):547-57.
3. Leistner L, Gorris LG. Food preservation by hurdle technology. Trends in Food Science & Technology. 1995 Feb 28;6(2):41-6.
4. Anang DM, Rusul G, Ling FH, Bhat R. Inhibitory effects of lactic acid and lauricidin on spoilage organisms of chicken breast during storage at chilled temperature. International journal of food microbiology. 2010 Nov 15;144(1):152-9.
5. Bolder NM. Decontamination of meat and poultry carcasses. Trends in food science & technology. 1997 Jul 31;8(7):221-7.
6. Ayres JC. The relationship of organisms of the genus Pseudomonas to the spoilage of meat, poultry and eggs. Journal of Applied Microbiology. 1960 Dec 1;23(3):471-86
7. Foster JW, Hall HK. Adaptive acidification tolerance response of Salmonella typhimurium. Journal of bacteriology. 1990 Feb 1;172(2):771-8.
8. Mani-Lopez E, García HS, López-Malo A. Organic acids as antimicrobials to control Salmonella in meat and poultry products. Food Research International. 2012 Mar 31;45(2):713-21.
9. Satti L, Abbasi S, Qumar TA, Khan MS, Hashmi ZA. In Vitro Efficacy of Cefepime against Multi-Drug Resistant Pseudomonas aeruginosa–an alarming situation in our setup. The Open Drug Resistance Journal. 2011 Jul 8;1(1).
10. Driscoll JA, Brody SL, Kollef MH. The epidemiology, pathogenesis and treatment of Pseudomonas aeruginosa infections. Drugs. 2007 Feb 1;67(3):351-68.
11. Stehling EG, Silveira WD, Leite DD. Study of biological characteristics of Pseudomonas aeruginosa strains isolated from patients with cystic fibrosis and from patients with extra-pulmonary infections. Brazilian Journal of Infectious Diseases. 2008 Feb;12(1):86-8.
12. Wendelboe A, Baumbach J. Outbreak of Pseudomonas aeruginosa Infections caused by a Contaminated Cystoscope. New Mexico Epidemiology. 2007;6:1-4.
13. Manafi A, Kohanteb J, Mehrabani D, Japoni A, Amini M, Naghmachi M, Zaghi AH, Khalili N. Active immunization using exotoxin A confers protection against Pseudomonas aeruginosa infection in a mouse burn model. BMC microbiology. 2009 Feb 1;9(1):23.
14. Arnaut-Rollier I, De Zutter L, Van Hoof J. Identities of the Pseudomonas spp. in flora from chilled chicken. International journal of food microbiology. 1999 May 1;48(2):87-96.
15. Chun H, Kim J, Chung K, Won M, Song KB. Inactivation kinetics of Listeria monocytogenes, Salmonellaenterica serovar Typhimurium, and Campylobacter jejuni in ready-to-eat sliced ham using UV-C irradiation. Meat Science. 2009 Dec 31;83(4):599-603.
16. Foster JW.Hall HK.. Adaptative acidification tolerance response of salmoneella typhimurium. Journal of Bacteriology .1990:172,771-778. Ndraha N, Hsiao HI, Vlajic J, Yang MF, Lin HT. Time-temperature abuse in the food cold chain: Review of issues, challenges, and recommendations. Food Control. 2018 Jul 1;89:12-21.
17. Carpenter, C. E., J. V. Smith, and J. R. Broadbent. "Efficacy of washing meat surfaces with 2% levulinic, acetic, or lactic acid for pathogen decontamination and residual growth inhibition." Meat science 88, no. 2 (2011): 256-260.
18. Jay JM, Loessner MJ, Golden DA. Modern food microbiology. Springer Science & Business Media; 2008 Feb 5.
19. Cossart P, Mengaud J. Listeria monocytogenes. A model system for the molecular study of intracellular parasitism .Journal of Molecular Biology Medicine . 1989; 6: 463-474.
20. Fang Y, Hu J, Xiong S, Zhao S. Effect of low-dose microwave radiation on Aspergillus parasiticus. Food Control. 2011 Jul 1;22(7):1078-84.
21. Frazir W.Westhoff D.Food Microbiology .Mashhad Ferdowsi University of Mashhad :2000 .(in persian).
22. Sagong HG, Lee SY, Chang PS, Heu S, Ryu S, Choi YJ, Kang DH. Combined effect of ultrasound and organic acids to reduce Escherichia coli O157: H7, Salmonella Typhimurium, and Listeria monocytogenes on organic fresh lettuce. International journal of food microbiology. 2011 Jan 31;145(1):287-92