Khalili A, Rezazadeh Bari M, Hesami Tackallou S, Amiri S. Production of bacteriocin using Bacillus licheniformis ATCC 9789 and determination of its structural and antimicrobial properties. FSCT 2022; 19 (131) :319-330
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64142-fa.html
خلیلی امین، رضازاد باری محمود، حسامی تکلو سعید، Amiri صابر. تولید باکتریوسین با استفاده از باسیلوس لکینیفورمیس ATCC 9789 و تعیین ویژگیهای ساختاری و ضدمیکروبی آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (131) :319-330
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64142-fa.html
1- دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران
2- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، m.rezazadehbari@urmia.ac.ir
3- استادیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران
4- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده: (1624 مشاهده)
باکتریوسینها گروهی از مولکولهای منحصر بفرد هستند که توسط برخی از میکروارگانیسمها تولید میشوند و به عنوان بخشی از ایمنی ذاتی میزبان در نظر گرفته میشوند. امروزه استفاده از نگهدارندههای زیستی در صنایع غذایی به طور گسترده در حال افزایش است. در پژوهش حاضر برای تولید باکتریوسین از که باسیلوس لکینی فورمیس ATCC 9789 استفاده شد. فعالیت ضد میکروبی باکتریوسین تولیدی در برابر پاتوژنهای منتقله از غذا بررسی شد. در ادامه پس از خالص سازی، ویژگیهای باکتریوسین تولید شده شامل پایداری در برابر حرارت، pH، آنزیم و اشعه فرابنفش و نیز minimal inhibitory concentration (MIC) و minimal bactericidal concentration (MBC) تعیین شد. همچنین وزن مولکولی، گروههای عاملی و ویژگیهای دمایی باکتریوسین توسط آزمون sodium dodecyl sulfate–polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-Page)، Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) و Differential scanning calorimetry (DSC) تعیین گردید. این باکتریوسین در حرارتها و pHهای مختلف، تحت تابش اشعه فرابنفش و همچنین تحت تیمار با آنزیمهای تریپسین و پپسین پایداری بسیار خوبی نشان دادند. آزمون SDS-Page نشان داد که باکتریوسین تولیدی از دو بخش با وزن مولکولی 17 و 20 کیلودالتون تشکیل شده است. نتایج آنالیز FTIR نشان دهنده ویژگی پپتیدی بود و نتایجDSC دو پیکهای اگزوترمال به ترتیب در 190 و 325 درجه سانتیگراد داشت. به طور کلی در این پژوهش بعد از استخراج و اطمینان از وجود باکتریوسین، اثر ضد میکروبی آن با تعیین MIC و MBC بر روی پاتوژنهای منتقله از غذا مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که باکتریوسین تولیدی توسط باسیلوس لکینیفورمیس دارای اثر ضدمیکروبی قابل توجهی روی باکتریهای پاتوژنهای منتقله از غذا داشت.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1401/6/21 | پذیرش: 1401/8/21 | انتشار: 1401/10/10