لشکری حنان، وریدی محمد جواد، اسکندری محمد هادی، وریدی مهدی. بهینه سازی تولید پنیر فتای بدون آب گیری با استفاده از طرح آماری مخلوط. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (74) :298-283
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-567-fa.html
1- دانشجوی دکتری گروه صنایع غذایی دانشگاه فردوسی مشهد، گرایش تکنولوژی مواد غذایی
2- عضو هیأت علمی(دانشیار) گروه صنایع غذایی دانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی مشهد
3- عضو هیأت علمی(دانشیار) گروه صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
4- عضو هیأت علمی (استادیار) گروه صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (3142 مشاهده)
بهینهسازی تولید پنیر فتای بدون آبگیری با استفاده از طرح آماری مخلوط
چکیده
جهت دستیابی به شرایط بهینه تولید پنیر فتای بدون آبپنیر، تغلیظ شده پروتئین شیر، تغلیظ شده پروتئین آبپنیر و خامه بترتیب با نسبتهای %15- 5، %10- 0 و % 55- 45 با شیر تازه به میزان ثابت 40% مخلوط شدند. نمونههای پنیر به روش صنعتی تولید و مورد آزمونهای فیزیکوشیمیایی مختلف قرار گرفتند. طراحی و آنالیز نتایج آزمایشات به کمک نرمافزار 9.0.0Design-Expert صورت گرفت. با استفاده از این نرم افزار معادلات رگرسیونی مناسب، نمودار سطوح و کانتور مخلوط برای هر پاسخ بدست آمد. در نهایت بهینهسازی فرمول بر اساس میانگین ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و بافتی پنیرهای UF موجود در بازار انجام و نقطهی بهینه با بیشترین مطلوبیت تعیین شد. متغیر های مستقل خامه، تغلیظ شده پروتئین شیر و تغلیظ شده پروتئین آب پنیر در نقطه بهینه بترتیب 6/45، 7/11 و 7/2%است.
واژگان کلیدی:پنیر فتای بدون آبپنیر، خواص فیزیکوشیمیایی، تغلیظ شده پروتئین آبپنیر، تغلیظ شده پروتئین شیر، بهینهسازی
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1395/7/27 | پذیرش: 1395/10/19 | انتشار: 1397/1/1