Farhoudpour M, Azadmard_damirchi S, Gharekhani M, Asefi N. Physicochemical properties of linseed oil powder produced with microcrystalline cellulose and rosemary leaves. FSCT 2022; 19 (123) :201-211
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-54782-fa.html
فرهودپور مهسا، آزادمرد دمیرچی صدیف، قره خانی مهدی، آصفی نارملا. ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی پودر روغن بزرک تولید شده با سلولز ریزبلور و برگ رزماری. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (123) :201-211
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-54782-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
2- استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، sodeifazadmard@yahoo.com
3- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
4- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
چکیده: (1627 مشاهده)
امروزه تمایل به مصرف روغن بزرک به عنوان منبع گیاهی غنی از اسیدهای چرب امگا-3 افزایش یافته است. اما مقدار اسیدهای چرب غیراشباع زیاد روغن بزرک، آن را شدیداً مستعد اکسیداسیون میکند. در این پژوهش، برای تولید پودر روغن بزرک با پایداری بیشتر، پودر برگ رزماری در 3 سطح (5، 10 و 15 % روغن (w/w)) و 3 نسبت مختلف از روغن بزرک و سلولز ریزبلور (50:50، 50:75 و 50:100) با هم مخلوط شدند. نتایج نشان دادند که با پودر کردن روغن و با افزودن برگ رزماری، سرعت افزایش عدد پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و اسیدیته در طول نگهداری به طور معنیداری (05/0 > p) کاهش یافت. نگهداری در یخچال (ºC 4) نسبت به دمای محیط (ºC 25)، در افزایش پایداری اکسیداسیونی نمونهها در طول نگهداری مؤثرتر بود. با افزایش غلظت سلولز ریزبلور و نیز برگ رزماری، پایداری اکسیداسیونی افزایش یافت. برگ رزماری همچنین موجب افزایش ترکیبات فنلی، کلروفیلها و کاروتنوئیدها در نمونهها شد. مخلوط کردن روغن با سلولز ریزبلور باعث کاهش معنیدار (05/0 > p) سرعت تجزیه ترکیبات فنلی، کلروفیل و کاروتنوئید شد. نتایج این پژوهش نشان داد که با مخلوط کردن روغن بزرک با سلولز ریزبلور و برگ رزماری، میتوان محصولی پودری با پایداری اکسیداسیونی مناسب تهیه کرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی روغن و فرآورده ها دریافت: 1400/5/21 | پذیرش: 1400/10/11 | انتشار: 1401/2/14