جستجو در:
گیاه آویشن شیرازی با نام علمی Zataria multiflora Boiss یک گیاه درختچهای معطر ادویهای است که متعلق به خانواده نعناعیان است. در طب سنتی، از این گیاه بهعنوان طعمدهنده، نگهدارنده مواد غذایی و نوشیدنیها، درمان عفونتهای دستگاه تنفسی، برطرفکننده نفخ و همچنین بهعنوان داروی ضداسپاسم، ضدعفونی کننده و بیحس کننده استفاده میشود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی فعالیت ضدباکتریایی اسانس آویشن شیرازی بهصورت تنهایی و توأم با آنتیبیوتیکهای جنتامایسین و کلرامفنیکل بر تعدادی از باکتریهای بیماریزای غذازاد بود. جهت بررسی اثر متقابل دارویی اسانس آویشن شیرازی با آنتیبیوتیکهای جنتامایسین و کلرامفنیکل، از غلظت تحت مهاری استفاده شد. از روشهای دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار برای تعیین قطر هاله عدم رشد استفاده شد. تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بهترتیب با روشهای رقیقسازی در مایع و پورپلیت انجام گردید. نتایج نشان داد که باکتریهای گرم منفی دارای هاله عدم رشد بزرگتری نسبت به باکتریهای گرم مثبت بودند. در حالت ترکیب اسانس آویشن شیرازی با آنتیبیوتیکهای جنتامایسین و کلرامفنیکل، هاله عدم رشد بهطور معنیداری برای باکتری لیستریا اینوکوا افزایش پیدا کرد. حداقل غلظت بازدارندگی از رشد اسانس آویشن شیرازی برای باکتریهای سودوموناس ائروژینوزا، سالمونلا تیفیموریوم، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا اینوکوا به ترتیب 5/0، 25/0، 5/0، 25/0 و 25/0 میلیگرم بر میلیلیتر بود. حداقل غلظت کشندگی اسانس آویشن شیرازی برای تمامی سویههای بیماریزا 2 میلیگرم بر میلیلیتر بود. با توجه به نتایج این تحقیق، گیاه آویشن شیرازی از پتانسیل بالایی بهعنوان نگهدارنده در صنعت غذا علاوه بر کاربرد آن بهمنظور طعمدهنده غذا و استفاده در دمنوش برخوردار است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |