دوره 17، شماره 104 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 104 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Saffari Samani E, Jooyandeh H, Alizadeh Behbahani B. Evaluation of reciprocal pharmaceutical effect and antimicrobial activity of Shirazi thyme essential oil against some Gram-positive and Gram-negative bacteria. FSCT 2020; 17 (104) :1-11
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-41386-fa.html
صفاری سامانی الناز، جوینده حسین، علیزاده بهبهانی بهروز. ارزیابی اثر متقابل دارویی و فعالیت ضدمیکروبی اسانس آویشن شیرازی بر تعدادی از باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (104) :1-11

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-41386-fa.html


1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، hosjooy@yahoo.com
چکیده:   (3069 مشاهده)

گیاه آویشن شیرازی با نام علمی Zataria multiflora Boiss یک گیاه درختچه­ای معطر ادویه­­ای است که متعلق به خانواده نعناعیان است. در طب سنتی، از این گیاه به­عنوان طعم­دهنده، نگهدارنده مواد غذایی و نوشیدنی­ها، درمان عفونت­های دستگاه تنفسی، برطرف­کننده نفخ و همچنین به­عنوان داروی ضد­اسپاسم، ضد­عفونی کننده و بی­حس­ کننده استفاده می­شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی فعالیت ضد­باکتریایی اسانس آویشن شیرازی به­صورت تنهایی و توأم با آنتی­بیوتیک­های جنتامایسین و کلرامفنیکل بر تعدادی از باکتری­های بیماری­زای غذازاد بود. جهت بررسی اثر متقابل دارویی اسانس آویشن شیرازی با آنتی­بیوتیک­های جنتامایسین و کلرامفنیکل، از غلظت تحت مهاری استفاده شد. از روش­های دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار برای تعیین قطر هاله عدم رشد استفاده شد. تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی به­ترتیب با روش­های رقیق­سازی در مایع و پورپلیت انجام گردید. نتایج نشان داد که باکتری­های گرم منفی دارای هاله عدم رشد بزرگتری نسبت به باکتری­های گرم مثبت بودند. در حالت ترکیب اسانس آویشن شیرازی با آنتی­بیوتیک­های جنتامایسین و کلرامفنیکل، هاله عدم رشد به­طور معنی­داری برای باکتری لیستریا اینوکوا افزایش پیدا کرد. حداقل غلظت بازدارندگی از رشد اسانس آویشن شیرازی برای باکتری­های سودوموناس ائروژینوزا، سالمونلا تیفی­موریوم، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا اینوکوا به ترتیب 5/0، 25/0، 5/0، 25/0 و 25/0 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود. حداقل غلظت کشندگی اسانس آویشن شیرازی برای تمامی سویه­های بیماری­زا 2 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود. با توجه به نتایج این تحقیق، گیاه آویشن شیرازی از پتانسیل بالایی به­عنوان نگهدارنده در صنعت غذا علاوه بر کاربرد آن به­منظور طعم­دهنده غذا و استفاده در دم­نوش برخوردار است.

متن کامل [PDF 335 kb]   (1573 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مهندسی صنایع غذایی
دریافت: 1398/12/23 | پذیرش: 1399/3/11 | انتشار: 1399/7/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.