1- فارغ التحصیل علوم و مهندسی صنایع غذایی-فناوری مواد غذاییدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذاییدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، mehranalami@gmail.com
چکیده: (3841 مشاهده)
امروزه تغییر شرایط آب و هوایی، افزایش جمعیت و دغدغه امنیت غذایی، پژوهشگران و متخصصان صنایع غذایی را به مطالعه در مورد امکان تولید مواد غذایی از غلات، دانهها وسایر منابع غیر معمول تشویق میکند. ارزن در مقایسه با غلات اصلی، مقاوم به آفت و بیماری، دارای فصل رشد کوتاه و قابل تولید در شرایط خشکسالی میباشد. لذا با توجه به اقلیم ایران و کاهش مداوم منابع آبی، استفاده از آن امری توجیهپذیر میباشد. دانه ارزن به دلیل دارا بودن ویژگیهای خاص، ارزش تغذیهای بالا و اثر سلامتی بخش مورد توجه پژوهشگران صنایع غذایی و تغذیه نیز قرار گرفته است. این دانه غنی از فیبرهای غذایی، پروتئین، موادمعدنی و ویتامین بوده و از این لحاظ با غلات اصلی قابل مقایسه است. از طرف دیگر، ارزن یکی از غلاتی است که به دلیل عدم دارابودن پروتئینهای گلوتنی، میتواند جایگاه ویژهای در رژیم غذایی بیماران مبتلا به سلیاک، که قادر به مصرف غلاتی نظیر گندم، جو، چاودار و یولاف نمیباشند، داشته باشد. لذا در این مقاله سعی براین است تا با معرفی دانه ارزن، ارزش تغذیهای و محصولات حاصل از آن، توجه پژوهشگران و صنعتگران به کاشت و فرآوری این غله فراموش شده معطوف گردد. امید است در آینده این غله با ارزش که در ایران اغلب بعنوان غذای دام و طیور استفاده میشود، در سبد مواد غذایی خانوارها نیز جای گیرد.
نوع مقاله:
مروری تحلیلی |
موضوع مقاله:
غذاهای فراسودمند(پروبیوتیک،پریبیوتیک و...) دریافت: 1398/7/17 | پذیرش: 1398/9/24 | انتشار: 1398/10/10