سلمانیان شهلا، صادقی ماهونک علیرضا، جامسون معصومه. تعیین محتوی، ویژگیهای آنتیاکسیدانی و شناسایی ترکیب فنولی غالب در عصاره اناریجه به روش کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (81) :287-297
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-20148-fa.html
1- 1- دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3- 3- دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه دامغان
چکیده: (2004 مشاهده)
گیاه اناریجه با نام علمی Froriepia subpinnata از جمله گیاهان بومی ایران با توزیع گسترده در مناطق جنگلی شمال کشور است. این پژوهش برای اولین بار با هدف بررسی ویژگیهای ضدرادیکالی و آنتیاکسیدانی عصاره اناریجه با بهره-گیری از روشهای متفاوت (فولین-سیوکالته، ظرفیت آنتیاکسیدانی کل، فعالیت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد DPPH و ABTS و نیز قدرت احیاءکنندگی آهن) و همچنین شناسایی و اندازه گیری کمی اسید فنلی غالب موجود در عصاره اناریجه به روش کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا، صورت گرفت. عصاره در تمام ارزیابیها از پتانسیل آنتیاکسیدانی قابل ملاحظهای برخوردار بود و فعالیتهای آنتیاکسیدانی وابسته به غلظت را نشان داد. در غلظتهای کمتر از 03/0 درصد، عصاره استخراجی ظرفیت آنتیاکسیدانی بالاتری را نسبت به آنتیاکسیدان سنتزی به خود اختصاص داد؛ بطوریکه در غلظت 50 میکروگرم در میلیلیتر توانایی آنتیاکسیدانی عصاره و آنتیاکسیدان سنتزی به ترتیب 47/0 و 22/0 میکروگرم در میلیلیتر تعیین گردید. لازم به ذکر است که برای اولین بار حضور اسید کلروژنیک به عنوان اسید فنلی غالب در گیاه اناریجه شناسایی گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، میتوان سبزی اناریجه را به عنوان منبع غنی و جدید از آنتیاکسیدانهای طبیعی به صنعت غذا و دارو معرفی نمود.
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1396/5/29 | پذیرش: 1396/9/11 | انتشار: 1397/7/21