بررسی فراوانی ایزوله‌های استافیلوکوکوس اورئوس مولد انتروتوکسین در همبرگر و کباب لقمه در مشهد و پروفایل ژن SE

نویسندگان
1 گروه زیست‌ شناسی، دانشکده علوم، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.
2 گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی فراوانی ایزوله‏های استافیلوکوکوس اورئوس مولد انتروتوکسین در همبرگر و گوشت لقمه در مشهد و فراوانی ژنSE بود. بدین منظور تعداد 175 نمونه‏ی گوشتی با روش نمونه‏برداری خوشه‏ای، از برندهای تجاری مختلف طی فروردین تا خرداد 1402 از مراکز عرضه در سطح مشهد جمع‏آوری شد. پس­از کشت نمونه‏ها در محیط کشت‏های اختصاصی و جداسازی ایزوله‌های مشکوک به استافیلوکوکوس اورئوس، باکتری­ها با استفاده از ویژگی‌های مورفولوژیکی و بیوشیمیایی شناسایی شدند و سپس، با استفاده از پرایمرهای اختصاصی و واکنش زنجیره پلیمراز (PCR) تأیید هویت شدند. فراوانی ژن‌های مولد انتروتوکسین نیز ردیابی گردید و مقاومت آنتی‏بیوتیکی ایزوله‏های استافیلوکوکوس اورئوس با روش دیسک دیفیوژن بررسی شد. نتایج نشان داد که از 175 فراورده­ی گوشتی، 28 نمونه­ی همبرگر (16 درصد)، 12 نمونه‏ی کباب لقمه (7 درصد) و 15 نمونه‏ی همبرگر دستی (9 درصد) به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس آلوده بودند. در مقایسه با نمونه­های کباب لقمه، نمونه­های همبرگر آلودگی بیشتری داشتند و به­عنوان استافیلوکوکوس اورئوس مثبت گزارش شدند. ژن nuc در تمامی باکتری‌های شناسایی­شده با روش­های بیوشیمیایی ردیابی گردید. حضور ژن sea، sec و see به ترتیب در 45 (71/25 درصد)، 4 (28/2 درصد) و 6 (08/4 درصد) نمونه تشخیص داده شد. در هیچ­یک از نمونه‏های غذایی، ژن‏های کدکننده‏یseb و sed یافت نشد. به­علاوه، بسیاری از ایزوله‏ها مقاومت بالایی در برابر آنتی‏بیوتیک‏های تتراسایکلین، کلیندامایسین و اگزاسیلین نشان دادند. همچنین براساس نتایج به دست‏آمده از آنالیزهای بلاست SEA-F و SEA-R مشخص شد که توالی­ها دارای بیش­از 98 درصد تطابق با نتایج هم‌پوشانی بودند.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Investigation of the prevalence of enterotoxigenic Staphylococcus aureus isolates in hamburgers and kebabs in Mashhad and the SE gene profile of the isolates

نویسندگان English

Shabnam Soltan Ahmady 1
Mahboobeh Nakhaei moghaddam 2
maryam tehranipour 2
1 Dept of Biology, Faculty of Science, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad, Iran
2 Dept of Biology, Faculty of Science, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad, Iran
چکیده English

The study aimed to investigate the frequency of enterotoxin-producing Staphylococcus aureus isolates in hamburgers and meat bites in Mashhad and the frequency of the gene. In this practical descriptive research, the number of 175 meat samples including 70 hamburger samples, 70 kebab bite samples, and 35 handmade hamburger samples in a non-repetitive and cluster sampling method, from the brand various commercial products were collected from the supply centers in Mashhad from April to June 2023. After culturing the samples in a specific medium and isolating the isolates suspected of Staphylococcus aureus, the bacteria were identified using morphological and biochemical characteristics. Then they were confirmed by using a specific primer and polymerase chain reaction (PCR). Using PCR, the frequency of enterotoxin-producing genes was detected and the antibiotic resistance of Staphylococcus aureus isolates was checked by disc diffusion method in food samples. Among the 175 meat products tested, 28 hamburger samples (16%), 12 kebab samples (7%), and 15 handmade hamburger samples (about 9%) were pathogenic bacteria. were infected with Staphylococcus aureus. Compared to kebab samples, hamburger samples showed higher contamination, and more of them were reported as Staphylococcus aureus positive. nuc gene was detected in all bacteria identified by biochemical method. The presence of the sea gene was detected in 45 samples of tested meat products (25.71% of all samples). sec and see genes were found in 4 (2.28%) and 6 (4.08%) food samples, respectively. Genes encoding used and sed were not found in any of the studied samples. In addition, many isolates showed high resistance to tetracycline, clindamycin, and oxacillin; some were resistant to more than one antibiotic. In this study, the results obtained from the SEA-F and SEA-R blast analyses revealed that the sequences had more than 98% agreement with the overlapping results.

کلیدواژه‌ها English

Staphylococcus aureus
enterotoxin
Antibiotic resistance
Kebab
Hamburger
]1[ Jassim, S. A. and Kandala, N. J. (2021). Molecular detection of enterotoxin genes of multiresistant Staphylococcus aureus isolates from different sources of food. Iraqi Journal of Science, 30: 61-74.
]2[ Şanlıbaba, P. (2022). Prevalence, antibiotic resistance, and enterotoxin production of Staphylococcus aureus isolated from retail raw beef, sheep, and lamb meat in Turkey. International Journal of Food Microbiology, 361, 109461.
]3[ Sundararaj, N., Kalagatur, N. K., Mudili, V., Krishna, K., & Antonysamy, M. (2019). Isolation and identification of enterotoxigenic Staphylococcus aureus isolates from Indian food samples: evaluation of in-house developed aptamer linked sandwich ELISA (ALISA) method. Journal of Food Science and Technology, 56, 1016-1026
]4[ Haghi, F., Zeighami, H., Hajiloo, Z., Torabi, N., & Derakhshan, S. (2021). High frequency of enterotoxin encoding genes of Staphylococcus aureus isolated from food and clinical samples. Journal of Health, Population and Nutrition, 40(1), 1-6.
]5[ Komodromos, D., Kotzamanidis, C., Giantzi, V., Pappa, S., Papa, A., Zdragas, A., ... & Sergelidis, D. (2022). Prevalence, infectious characteristics and genetic diversity of Staphylococcus aureus and methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in two raw-meat processing establishments in Northern Greece. Pathogens, 11(11), 1370.
]6[ Mohamed, E., Ramadan, H., Abd-Elghany, S., & Mahros, M. (2021). Isolation and characterization of enterotoxigenic coagulase-positive and methicillin-resistant Staphylococcus aureus contaminating beef burger and hot dog sandwiches retailed in Mansoura city. Mansoura Veterinary Medical Journal, 22(1), 20-24.
]7[ Savariraj, W. R., Ravindran, N. B., Kannan, P., & Rao, V. A. (2021). Occurrence and enterotoxin gene profiles of Staphylococcus aureus isolated from retail chicken meat. Food Science and Technology International, 27(7), 619-625.
]8[ Abolghait, S. K., Fathi, A. G., Youssef, F. M., & Algammal, A. M. (2020). Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) isolated from chicken meat and giblets often produces staphylococcal enterotoxin B (SEB) in non-refrigerated raw chicken livers. International Journal of Food Microbiology, 328, 108669.
]9[ Dhengesu, D., Lemma, H., Asefa, L., & Tilahun, D. (2022). Antimicrobial resistance profile of enterobacteriaceae and drinking water quality among households in Bule Hora Town, South Ethiopia. Risk Management and Healthcare Policy, 1569-1580.
]10[ Ghaffar, N., Javad, S., Farrukh, M. A., Shah, A. A., Gatasheh, M. K., Al-Munqedhi, B. M., & Chaudhry, O. (2022). Metal nanoparticles assisted revival of Streptomycin against MDRS Staphylococcus aureus. PLoS One, 17(3), e0264588.
]11[ Iranian National Standard Test Method, No. 2304. (1991). Frozen raw hamburger, test characteristics and methods. Institute of Standards and Industrial Research of Iran.
]12[ Bano, S. A., Hayat, M., Samreen, T., Asif, M., Habiba, U., & Uzair, B. (2020). Detection of pathogenic bacteria Staphylococcus aureus and Salmonella sp. from raw milk samples of different cities of Pakistan. Natural Science, 12(05), 295.
]13[ Dimitrakopoulou, M. E., Stavrou, V., Kotsalou, C., & Vantarakis, A. (2020). Boiling extraction method vs commercial kits for bacterial DNA isolation from food samples. Journal of Food Science and Nutrition Research, 3(4), 311-319.
]14[ Bruijns, B., Hoekema, T., Oomens, L., Tiggelaar, R., & Gardeniers, H. (2022). Performance of spectrophotometric and fluorometric DNA quantification methods. Analytica, 3(3), 371-384.
]15 [Hassan, M. A., Amin, R. A., Eleiwa, N. Z., & Gaafar, H. W. (2018). Detection of Staphylococcus aureus in some meat products using PCR technique. Benha Veterinary Medical Journal, 34(1), 392-403.
]16[ Özdemir, F. (2022). Antimicrobial resistance, multilocus sequence, and spa typing of Staphylococcus aureus isolated from retail raw meat products. BioMed Research International.
]17[ Mahfoozi, A., Shirzad-Aski, H., Kaboosi, H., & Ghaemi, E. A. (2019). Identification of the classical enterotoxin genes of Staphylococcus aureus in various foods by multiplex PCR assay. Iranian Journal of Veterinary Research, 20(3), 209.
]18 [Iranian Institute of Standards and Industrial Research, No. 6806-1. (2005). Microbiology of food and animal feed, counting of coagulase-positive Staphylococci (Staphylococcus aureus and other species) test method, Part 1: Method of using board culture medium, parker agar. Iranian National Standard.
]19[ Abdulmanea, A. A., Alharbi, N. S., Somily, A. M., Khaled, J. M., & Algahtani, F. H. (2023). The prevalence of the virulence genes of Staphylococcus aureus in sickle cell disease patients at KSUMC, Riyadh, Saudi Arabia. Antibiotics, 12(7), 1221.